Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 3571 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Měřítko typu čáry

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
JKA Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.lis.2017
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Autocad LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 58
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Měřítko typu čáry
    Zasláno: 02.zář.2021 v 12:01

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 80735/ČÁRA_ACAD.png

Dobrý den, 
typ čáry mám DASHED a měřítko typu čáry u obou stejné. Potřebuji aby čáry vypadali totožně nezávisle na délce. Prostě aby DASHED s měřítkem 10 měl ve všech směrech a délkách stejně dlouhou mezeru a čárku. Kdysi jsem to nějak řešil, ale už si to prostě nepomatuju, tak prosím aby se na mě zase nějaký Autocad všeuměl nepovyšoval, že něco nevím...Předem moc děkuji za pomoc.
Zpět nahoru
JDoubrava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.kvě.2018
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
Autocad
Stav: Offline
Bodů: 68
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JDoubrava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 12:23
To je divné, nemáte tam použitá různá měřítka anotací? REGEN nepomůže?
Zpět nahoru
JKA Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.lis.2017
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Autocad LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 58
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 12:41
Regen nepomůže, měřítka pozn. 1:1
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1211
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 12:42
Původně odeslal(a) JKA JKA napsal(a):

Dobrý den, 
typ čáry mám DASHED a měřítko typu čáry u obou stejné. Potřebuji aby čáry vypadaliy totožně nezávisle na délce. Prostě aby DASHED s měřítkem 10 měl ve všech směrech a délkách stejně dlouhou mezeru a čárku.

V souboru acadiso.lin je typ čáry DASHED definován takto:
---
*DASHED,Čárkovaná __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ _
A, 12.7, -6.35 
---
Čísla představují délky čárek a mezer (mezera je záporné číslo), hodnota 0 představuje tečku.

Takže nemůžete mít stejnou délku mezeru a čárku, pokud si čáru takto nenadefinujete, npříklad:

*DASHED-SYM,Čárkovaná symetrická __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ _
A, 12, -12 

===
---Autocad Help online---
Název typu čar a definice určují konkrétní sekvenci čárek a teček, relativní délky čárek a mezer a charakteristiky libovolného obsaženého textu nebo tvarů. Typy čar můžete použít tak, jak jsou, upravit je nebo vytvořit vlastní uživatelské typy čar. Následuje příklad definice typu čáry. 
---
*BORDER,Border __ __ . __ __ . __ __ . __ __ . __ __ .
A,.5,-.25,.5,-.25,0,-.25
---
===

=^..^=
Zpět nahoru
JKA Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.lis.2017
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Autocad LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 58
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 12:56
Rozumím, já hledám možnost jak zamknout měřítko té čáry... nevadí mi A, 12.7, -6.35 , ale vadí mi, že při přejímání vlastností třeba "KOPIEVLAST" kliknu na jednu čáru a následně na tu, které chci dát stejné vlastnosti (takže i stejný vzhled čáry), ale nevznikne mi stejná čára, ale čára která má třeba o půlku kratší čárky než původní... chci prostě jednoduše předělat projekt vody, jeden typ trubek potřebuji mít čárkovaně DASHED a chci aby ty trubky kreslené DASHED měli stejnou délku čárek a mezer, nezávisle na délce oné trubky... Děkuji.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1211
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 13:17
Mám tady takový užitečný obrázek - myslím, že od pana Remeše (PepaR):

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 81/PSLTscale.png


Co se stane, když neuděláte  KOPIEVLAST (_MATCHPROP), ale vybraným čarám přiřadíte ve vlastnostech typ čáry "Dashed" a měřítko 1?
Jak máte nastaven vlastní příkaz KOPIEVLAST (příkaz)?
Co všechno (barva, hladina, typ čáry, měřítko typu čáry, tloušťka čáry, styl vykreslování, průhlednost ...) se kopíruje? 


Upravil vbehun - 02.zář.2021 v 13:44
=^..^=
Zpět nahoru
JKA Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.lis.2017
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Autocad LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 58
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 13:44
Ani když to vše nastavím ručně tak to nepomůže... ty čáry mají prostě vzhled jaký se jim zachce. 
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 80735/mrdkacad.png

 
Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1088
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 13:52
A znáte prosím původ daného DWG souboru...? Není to export z nějaké PseudoCAD aplikace? Nebo z Revitu (kde nebyly nastaveny pravidla pro export)?

Mohli byste část DWG sem poslat?
JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2311
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 14:31
Ještě tu nepadlo ... A jsou všechny čáry ve stejné Z-ové výšce? Pokud máte čáru od z=0 do z>0, pak se čárky a mezery opticky zmenšují
J. Mantlík

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20190
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 15:19
S tou nestejnou Z-souřadnicí je to dobrý tip - dost pravděpodobná příčina. Nasimulováno:


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 9/diffltscal.png


Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
JKA Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.lis.2017
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Autocad LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 58
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 16:32
Problém byl opravdu v souřadnici Z, po nastavení na 0 jsou při stejném měřítku čárky a mezery stejně dlouhé. Děkuji všem za ochotu !! =)
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1211
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 16:43
U rozvodu vody se dá předpokládat, že je rozhodující i výška, zejména pokud jde o axonometrický diagram / výkres.
Třeba to autor tak zamýšlel.
=^..^=
Zpět nahoru
JKA Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.lis.2017
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Autocad LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 58
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 16:51
U axonometrie by to smysl mělo, zde jde ale pouze o půdorysné pohledy. Možná jsou ty dwg exporty z Revitu, ale nejsem úplně člověk, kterého by Cad bavil a tak to moc nezkoumám dokud neni problém. Děkuji, snad toto téma pomůže i někomu dalšímu.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1211
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 18:00
Celou tu dobu jsme to měli na očích na vašem obrázku: 
"Počátek Z: *různé*; Konec Z: *různé*"
Mělo mne to napadnout dříve - ale pan Mantlík byl lepší.
=^..^=
Zpět nahoru
skypeja Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 27.úno.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
autocad 2015
Stav: Offline
Bodů: 15
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace skypeja Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: Včera v 09:05
Dobrý den, využiji staré téma, ať to tu zbytečně neplevelím. Něco podobného se mi tu nepovedlo najít, pokud to tu je, tak se omlouvám.
Narazil jsem na problém s měřítkem typu čáry. Mám nastavenou šablonu, kde mám globální měřítko čáry 50 a aktuální u čar dáváme 5, aby to bylo kompatibilní s jinými profesemi a všechno se vykreslovalo tak, jak má. U jednoho výkresu se stalo, že tento poměr nefunguje. A postupným zkoušením jsem se dopracoval k tomu, že čáry začnou vypadat stejně, až když aktuální měřítko čáry, nebo globální zmenším 25,4x. Podotýkám, že typ čáry je v obou výkresech stejný, oba soubory mají nastavené jednotky na milimetry. Vypadá to, že je rozhozená nějaká lokální proměnná, nebo jednotky, ale nemohu se dopátrat přesně co by to mohlo být. Nenapadá vás, čím by to mohlo být?
Předem děkuji
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20190
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: Včera v 09:25
Které oba soubory - DWG nebo LIN? Může být nastavením jednotek nebo podvrženým .dwg - viz https://www.cadforum.cz/cz/qaID.asp?tip=1634
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
skypeja Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 27.úno.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
autocad 2015
Stav: Offline
Bodů: 15
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace skypeja Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: Včera v 09:38
Oba soubory DWG mají stejné jednotky - milimetry (formát-> jednotky). Čáry jsou v obou výkresech načítány ze stejného souboru ".lin" Chová se to takto na více počítačích i různých verzích autocadu (2012, 2014, 2015 i 2021) Je tedy zřejmé, že půjde nějakou lokální proměnnou / chybu výkresu.
Proměnná MASUREMENT je v obou dwg nastavena na hodnotu 1.

Asi bude nejjednodušší celý obsah výkresu zkopírovat do funkční šablony, ale spíš mě zajímalo, čím by se to mohlo stát. Nikdy jsem se s tím nesetkal.

EDIT: Tak už se povedlo alespoň zjistit, že kolega výkres nezaložil z naší šablony, ale z podkladů, které dostal od architektů, jako export z revitu. Do tohoto výkresu nakopíroval naše hladiny a snažil se to nějak porovnat, aby to fungovalo. Nicméně ten palcový převod tam někde zakotvený je. Vyřešíme to kopírováním obsahu výkresu do nového čistého a funkčního DWG.

Děkuji


Upravil skypeja - Včera v 10:27
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10854:Dynamické nastavení měřítka typu čáry tažením myší.
Tip 1863:Jak v AutoCADu kreslit "cikcak" čáru?
Tip 11826:Jak ovlivnit měřítko typu čáry či barvu pro neviditelné hrany dokumentačních pohledů?
Tip 419:Jak změnit rozlišení přerušované čáry? (délky segmentů)
Tip 10728:Netisknou se tečky v tečkované či čerchované čáře.
Tip 2698:Jak v rozvržení automaticky použít jiné měřítko čar LTSCALE/TČMĚŘ?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,250 sekund.