Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 3300 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

REVIT, vytvoření šablony

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
pmika Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad 2006
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pmika Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: REVIT, vytvoření šablony
    Zasláno: 14.zář.2021 v 14:11
Zdravím všechny, měl bych prosím dotaz. Máme začít pracovat na projektu v BIM, pro tento účel byl u nás na firmě vybrán program REVIT a chěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti, jak vytvořit vlastní model, rodinu pro jednotlivé prvky - v mém případě se jedná například o: datové zásuvky, detektory pohybu, kamery, klávesnice a pod.

Zkrátka problém je, že řada prvků, které pro vytvoření projektu v rámci REVIT neexistují a tak si je budeme pro použití v projektech vytvořit a tak bych se chtěl zeptat, jestli by mi někdo byl ochotný poradit, jak takovou "zanačku" / "model" do šablony vytvořit?


Děkuji mnohokrát

Petr Míka
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6112
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.zář.2021 v 16:17
Dobrý den,

to na co se ptáte, je poměrně komplexní věc. Je řada způsobů jak k tomu přistoupit, lze jít např. cestou, kdy si rodiny někde stáhnete pro inspiraci a začnete na vlastním pěst a projdete si slepými uličkami. Nebo si balík koupíte, kdy tato cesta může usnadnit začátek, časem však stejně budete chtít tvořit vlastní prvky. V prvních krocích by vám měl být nápomocen i dodavatel vašeho sw.

Doporučení pro tvorbu rodin má např. CAD Studio/Arcance Systems Cz ve svém Helpdesku, případně lze prohledat diskuse a další weby.

Pár tipů sepsal na základě rad Petera Jiráta a vlastní zkušenosti Marco Panascí v tipech pro tvorbu rodin na wiki.bimvpraxi.cz, informace lze však dohledat i na dalších webech, např.:
Jako zdroj informaci mohou sloužit i skupiny na sociálních sítích, viz myšlenková mapa Architektura a stavitelství – Sociální skupiny (CZ).

P. S.: Dle profilu, se dívám, že jste ze Zlínska, tak se kdyžtak ozvěte v soukromé zprávě, můžeme hodit řeč nad burčákem nebo sklenkou vína ;-).



Upravil PepaR - 14.zář.2021 v 16:21
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
pmika Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad 2006
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pmika Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.zář.2021 v 21:34
Dobrý den, moc děkuji, odkazy zkusím prostudovat a určitě se podaří s tím nějak domluvit, jen ten začátek je vždy složitý :) Dokonce od některých výrobců jsou rodiny a objekty přímo ke stažení, ale bohužel to neatačí a některé prvky prostě budu muset vytvořit.

A ano, jsem přímo ze Zlína a pracuji ve starém městě u UH, takže nad burčákem by se jistě podebatovat dalo :)
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2021, Revit ->2022
Stav: Offline
Bodů: 3672
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.zář.2021 v 23:18
Do té debaty bych se hned zapojil Tongue
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6112
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.zář.2021 v 07:05
Jsi samozřejmě zván též ;-).
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
pmika Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad 2006
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pmika Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.zář.2021 v 07:39
Zdravím Vás, každý kdo se přidá, je vítán :) Věřím, že když člověk "rozklíčuje" první "značku"/"objekt", že ostatní už pujdou, ale dojít na to :D
Zpět nahoru
Marek Pavlík Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support

Přihlášen: 11.zář.2018
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 1
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marek Pavlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.zář.2021 v 16:09
Dobrý den,
Jak již napsal PepaR jedná se o velice komplexní věc. Rodiny jsou základním stavební prvkem celého kreslení v Revitu, protože samotný model je vlastně seskládán pouze z rodin. I kdyby jste se nakonec dali cestou stahováním rodin z internetu, budete potřebovat znalosti z tvorby rodin. Každou staženou rodinu je vhodné si nejprve otevřít a zkontrolovat. Zjistit, zda rodina odpovídá vaším potřebám. Při vytváření rodin totiž neexistuje žádný mustr, kterého by se tvůrci rodin drželi. Každá rodina může být svým vlastním originálem, obsahovat své vlastní parametry, které nebudou v projektu spolu komunikovat a nebudou se vám tedy propisovat do výkazů způsobem jaký potřebujete. 

Důležité u kreslení Rodin je vědět co od rodiny požadujete. Můžete nakreslit datovou zásuvku za 5 minut, bude se skládat z modelu zásuvky a párem negrafických informací, kde bude jen uvedeno o jakou zásuvku se jedná. Nebo můžete vytvářet datovou zásuvku celý den, bude obsahovat několik typů zásuvky, bude nakreslena ve všech režimech zobrazení(hrubý, střední, jemný), se správně nastaveným konektorem pro připojení na další zařízení a obsahovat spoustu negrafických informací od ceny, hmotnosti, až po URL odkazy na výrobce a datové listy. 

Doporučuji projít aspoň základním školením, jak na tvorbu rodin tak samotného modelu. Začít v Revitu vytvářet projekt bez základních znalostí není jednoduché, může dojít k osvojení špatných návyků a postupů. 

Pavlík Marek
Arkance-Systems
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 8631:Mluvící iLogic pravidlo pro kontrolu materiálu součásti Inventoru (výchozí materiál).
Tip 12621:Jak zadat rozměry v Revitu v jiných jednotkách?
Tip 12491:Jak změnit šablonu u existujícího projektu Revitu?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,203 sekund.