Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 3894 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Jak doplnit chybějící závity

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 60
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jak doplnit chybějící závity
    Zasláno: 11.říj.2021 v 21:40
Dobrý den,
potřebuji nadefinovat chybějící závit. Mám mít M50 × 1.
Ve strojnických tabulkách normálně je.
Ale, když chci ho zadat funkcí závit, tak tam je pouze M50 × 1,5.
(verze 2022)
Jak to prosím udělat?
Ale taky, když to otevřu na jiném PC, kde nebude upravené OC, aby ten model a výkres fungoval.
Děkuji moc


Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Abaqus, NX, Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 367
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.říj.2021 v 08:00
Dobrý den.
V možnostech Inventoru na záložce "Soubor" si najděte Vaše umístění adresáře "Návrhová data". V něm najděte soubor "Threads.xlsx". V něm proveďte doplnění požadovaného závitu. Uperavený soubor pak můžete nakopírovat na jiná PC. Pokud jsou ale ve společné síti, je lepší mít tato data sdílená na síťovém disku.
Mašek
Zpět nahoru
Lestr Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 18.srp.2009
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Inventor Prof. 2019 , Vault , Mechanical 2019
Stav: Offline
Bodů: 387
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lestr Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2021 v 13:46
tak to bych ty Strojírenské tabulky, kde je závit M50x1 docela chtěl vidět LOLLOLLOL
Každopádně upravovat kvůli tomu tabulku v datech Inventoru mi přijde zvrácený TongueWinkBig smile

Lestr
Autodesk Inventor Professional 2019
Autodesk Vault 2019
AutoCAD Mechanical 2019
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1211
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2021 v 19:00
" ... kde je závit M50x1  ... "
Jde zjevně o poměrně exotický závit - ale protože konstruktéři mají na všechno normy, tak i tento rozměr je normován: ISO Metric Fine Thread DIN 13-5
Na těchže stránkách je SW ThreadPal pro výpočet parametrů závitu.
=^..^=
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Abaqus, NX, Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 367
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2021 v 07:21
"Každopádně upravovat kvůli tomu tabulku v datech Inventoru mi přijde zvrácený"
A jakým jiným způsobem než úpravou té tabulky by jste chtěl zajistit použitelnost doplněného závitu i při další práci, třeba i v celé firmě?
Mašek
Zpět nahoru
Lestr Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 18.srp.2009
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Inventor Prof. 2019 , Vault , Mechanical 2019
Stav: Offline
Bodů: 387
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lestr Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2021 v 15:09
tak je otázka k čemu je závit potřeba.
Jestli je to vyznačení na nějakém díle, tak popravdě na 3D modelu je mi jedno jestli budu mít závit M50x1,5 nebo M50x4 . Abych zjistil jaký přesný závit na dílu je, tak bych si ho musel otevřít a otevřít příkaz závit.

A co se kótování týče, tak udělám prostě díru 50 a před to doplním textem M a za to x1 , x2 , x1,5

Nebo v jakém případě ve firmě potřebujete aby jste měl přesný závit na modelu a jak ho pak v sestavě rozpoznáte?

Lestr
Autodesk Inventor Professional 2019
Autodesk Vault 2019
AutoCAD Mechanical 2019
Zpět nahoru
Lestr Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 18.srp.2009
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Inventor Prof. 2019 , Vault , Mechanical 2019
Stav: Offline
Bodů: 387
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lestr Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2021 v 15:12
Původně odeslal(a) vbehun vbehun napsal(a):

" ... kde je závit M50x1  ... "
Jde zjevně o poměrně exotický závit - ale protože konstruktéři mají na všechno normy, tak i tento rozměr je normován: ISO Metric Fine Thread DIN 13-5
Na těchže stránkách je SW ThreadPal pro výpočet parametrů závitu.


OKI, ale byla řeč o Strojnických tabulkách Wink tydle speciality to by v Inventoru a databázi muselo být mraky navíc dat WinkBig smile

Lestr
Autodesk Inventor Professional 2019
Autodesk Vault 2019
AutoCAD Mechanical 2019
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Abaqus, NX, Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 367
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.říj.2021 v 13:12

Promiňte, ale trochu mi Vaše reakce připomněla jednoho IT vedoucího, který se na počátku 90. let ptal, na co konstruktéři potřebují CAD. Vždyť mají ve Windows Kreslení a v tom se dá kreslit …

Podle mne má být 3D model nositelem kompletních informací o součásti. Včetně informací o například tepelném zpracování součásti. Abych se ve výkresu téměř nemusel starat o vyplnění razítka a usnadnil si vytvoření technických podmínek a požadavků.

Proč používat na modelu přesně zadaný závit má minimálně tři důvody:

  1. Tabulky děr – ve výkrese za mne program sám spočítá počty stejných děr. Pokud tam dáte jen díru 50, máte na jedné kopě jak závit M50x4, tak M50x1,5.
  2. Kontrola kolizí v sestavě – při kontrole kolizí součástí mohu různě zobrazit kolize závitů, například vypnout ty se stejným stoupáním. Na součástech jsem měl například závit M48x3 pro připojovací šrouby a zároveň M48 pro závěsný šroub. Kontrolou jsem pak snadno zjistil, zda má díra správný protikus.
  3. Spolupráce s CAM – u SW s podporou autodetekce děr si značně urychlíte práci, když nemusíte díry zadávat ručně.

A pokud jde o Vámi navrhované dopisování do kót, za něco podobného jsem občas ze srandy sliboval kalkulačkou přes prsty. Proč se zdržovat dopisováním do kót, když stačí v dialogu díry jen vybrat jiný rozměr?

Řekl bych, že Vámi popsané postupy „zjednodušení“ jsou při jejich vlastním provedení o něco rychlejší než úplné zadání. Celkově Vám ale mohou urychlit práci jen za zcela konkrétních podmínek. Co budete dělat, když se k součásti vrátíte s odstupem času? Jak zjistíte, co má být obyčejná díra a co závit? Jak budete postupovat, když Vy uděláte model a kolega z něj bude dělat výkres? Za mne osobně jsou taková zjednodušení nejlepší cestou k tomu jak si práci spíš přidělat a připravit podmínky k omylu.

Mašek
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 557
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.říj.2021 v 13:56
Anebo když se po úpravě součásti kóta ztratí a je potřeba ji udělat znova. Kdo si má pamatovat co tam bylo za údaj.
Zpět nahoru
Lestr Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 18.srp.2009
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Inventor Prof. 2019 , Vault , Mechanical 2019
Stav: Offline
Bodů: 387
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lestr Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2021 v 13:50
jak se může po editaci součásti ztratit kóta ??? LOLLOLLOLLOL

Lestr
Autodesk Inventor Professional 2019
Autodesk Vault 2019
AutoCAD Mechanical 2019
Zpět nahoru
Lestr Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 18.srp.2009
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Inventor Prof. 2019 , Vault , Mechanical 2019
Stav: Offline
Bodů: 387
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lestr Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2021 v 13:52
v podstatně s vámi souhlasím, ale nemyslím si, že práce konstruktéra stojí a padá na kótě závitu na výkrese WinkTongue

Lestr
Autodesk Inventor Professional 2019
Autodesk Vault 2019
AutoCAD Mechanical 2019
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Abaqus, NX, Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 367
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2021 v 14:49

Kóta se může ztratit mnoha způsoby. Například většími úpravami modelu, chybou SW a můžete ji i smazat sám. Vše co se může stát se jednou i stane.

Práce konstruktéra stojí a padá na tom, že předá výkres, který je jednoznačně, přesně a správně popsán. K tomu, aby konstruktér nemusel držet v hlavě, jaký konkrétní rozměr závitu je v příslušné části použit právě slouží tabulka závitů. Čtením a psaním příspěvků k tomuto tématu jste strávil řekněme 10 minut. Za tu dobu lze bez problémů dohledat potřebné rozměry doplňovaného závitu a zadat je do tabulky. Od uložení tabulky se pak už nemusíte starat, jestli je závit správně popsán, bez ohledu na to, kolikrát ho v konstrukci použijete.

Pokud jde o potřebu takovýchto úprav, zkuste si představit takovouto situaci. Podle Vašeho výkresu se vyrobí a na montáž odešle 20 kusů svorníků M48x500. Díky Vašemu přístupu ke kótování závitů ovšem dojde k tomu, že u svorníků bylo požadováno stoupání 3 mm, ale vyrobeno bylo základní stoupání 5 mm. Myslíte že Vás pochválí a budou i nějaké prémie?

Mašek
Zpět nahoru
Lestr Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 18.srp.2009
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Inventor Prof. 2019 , Vault , Mechanical 2019
Stav: Offline
Bodů: 387
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lestr Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.lis.2021 v 12:50
děkujeme za poučení pane učiteli TongueSmileWink
zkusil jsem si představit svorníky M48x500 a přiznám se vám že je to hrozná představa TongueTongueTongueSmile

o prémiích nevyjímaje WinkTongueTongueTongueTongue

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 2029:Jak do Inventoru přidat nové rozměry závitů (stoupání, průměr...)?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,797 sekund.