Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 2654 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Typy čar přestaly fungovat s přechodem na WIN 11

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
lukas-pitonak Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 17.úno.2016
Lokalita: Czech Republic
Používám:
autocad, revit
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace lukas-pitonak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Typy čar přestaly fungovat s přechodem na WIN 11
    Zasláno: 13.čer.2022 v 15:53
Dobrý den, 

prosím o radu. Na minulém PC jsem měl Win 10 a AutoCad 2022. Situace v této sestavě vytvořená používala definice čar odsud (https://www.cadforum.cz/cz/metricke-typy-car-iso-csn-a-komplexni-typy-car-dle-csn-01-3411-tip11143) a fungovalo to. 

Nyní ale mám nový PC, stejný CAD ale WIN 11 (nevím, jestli to s tím souvisí) a najednou ani jedna z těch čar nefunguje. Pokud načtu SHX těch čar a pak dám načíst čáry jako takové pro přidání do výkresu, ukáže mi to chybovou hlášku že na každém řádku definice je chyba (což je pěkný opruz). 

Ani když otevřu stejný výkres, který tehdy fungoval, načtu všechna vyžádaná SHXka, se čáry nezobrazí. 
Je možné, že to SHX potřebuje ke svému běhu něco, co každý máme (třeba speciální písmo) ale já to zrovna nemám? 

Prosím, poraďte pokud jste se s tím už také setkali. 

Děkuji. Luky
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20618
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čer.2022 v 11:41
Asi zaměňujete SHX a LIN - načítají se typy čar z .LIN souboru, ty mlčky (až moc mlčky) předpokládají, že všechny z nich odkazované tvary (symboly) jsou dostupné v SHX souborech umístěných v support cestě AutoCADu. Zřejmě máte ty vaše SHX soubory jinde (ale není třeba je nějak speciálně načítat).

Viz
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
lukas-pitonak Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 17.úno.2016
Lokalita: Czech Republic
Používám:
autocad, revit
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace lukas-pitonak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čer.2022 v 11:44
Dobrý den, 

děkuji za odpověď, ale nepletu. Smile Při načtení nových typů používám Lin a k tomu je třeba SHX, ale můj případ, kdy nefunguje již vytvořený výkres který dříve fungoval, se dožaduje na SHX (definici čar už má výkres v sobě). Snad jsem to dovysvětlil. Děkuji za případné odpovědi. 

LP
Zpět nahoru
Petr75 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 16.úno.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2023
Stav: Offline
Bodů: 339
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr75 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čer.2022 v 12:30
Možná jste otevřel nějaký soubor, který má definovaný textový styl s fontem cadcon.shx. Protože AutoCAD takový font nenajde, tak je nahradí jiným fontem, myslím Simplex.shx. Pak při použití typu čáry se značkou z cadcon.shx nastává nějaká chyba, protože značky vlastně hledá v substituovaném fontu. Nestačí zavřít výkres. Musí se ukončit a znovu spustit AutoCAD. Takový soubor může např. vzniknout při převodu z dgn. Takže než začnete načítat nové typy čar, tak se ujistětě, jestli není v souboru použit font cadcon.shx a případně chybu opravte a restartujete AutoCAD.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1214
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čer.2022 v 12:50
Původně odeslal(a) Petr75 Petr75 napsal(a):

Možná jste otevřel nějaký soubor, který má definovaný textový styl s fontem cadcon.shx. Protože AutoCAD takový font nenajde, tak je nahradí jiným fontem, myslím Simplex.shx ...
Problém může být také v tom, že existuje několik souborů "cadcon.shx", jejichž obsah se liší ... musíte mít ten správný. Již jsem na to několikrát narazil.
---
Název souboru tvaru:
Název kompilovaného souboru definic tvarů (SHX). Pokud chybí, není definice platná. Pokud není pro položku shape_filename zadaná cesta, budou pro daný soubor prohledány podpůrné cesty příslušné aplikace. Pokud je položka shape_filename plně kvalifikovaná a v daném umístění nebyla nalezena, bude cesta odebrána a pro daný soubor budou prohledány podpůrné cesty příslušné aplikace. Pokud soubor není nalezen, načte se typ čáry, který je možné použít, ale bez vloženého tvaru.
---
"Pokud načtu SHX těch čar" - jak načítáte ten soubor tvarů? Příkazem  ČTI (_LOAD)?
Nejjistější je umístit (kompilovaný) uživatelský soubor tvarů "*.shx" do stejného adresáře, kde je definice čar "*.lin".
O tom, zda máte načteny správné tvary, se můžete přesvědčit příkazem  TVAR (_SHAPE) -? vypsat tvary (vypíše tvary a soubory, ve kterých jsou tvary definovány).



Upravil vbehun - 14.čer.2022 v 15:02
=^..^=
Zpět nahoru
lukas-pitonak Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 17.úno.2016
Lokalita: Czech Republic
Používám:
autocad, revit
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace lukas-pitonak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čer.2022 v 12:56
tomu rozumím, ale myslel jsem, že si ty čáry odsud stažené vystačí pouze se svým vlastním SHX (konkrétně s ZN_CSN_ivo.shx) a tedy že by ostatními věcmi neměly být ovlivněné. 

Díky. L
Zpět nahoru
Petr75 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 16.úno.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2023
Stav: Offline
Bodů: 339
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr75 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čer.2022 v 13:29
Ve výkresech je uložena pouze definice čar. Pokud je na čáře nějaká značka, tak pořád je nutný ten správný externí soubor *.shx.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20618
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čer.2022 v 23:00
Jak píše Petr75, načítáte jen .LIN, potřebné .SHX definice nejsou nikde ve výkresu načteny/uloženy 'ani to nijak nejde) a je potřeba, aby byly dostupné ve vyhledávací cestě na každém počítači používajícím daný typ čáry.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
lukas-pitonak Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 17.úno.2016
Lokalita: Czech Republic
Používám:
autocad, revit
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace lukas-pitonak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.čer.2022 v 08:13
Děkuji všem za odpovědi. Já ale vím, jaký je rozdíl mezi LIN a SHX a kdy se používají. Smile Můj problém je, že ty stejné čáry, ve stejné verzi Cadu ve stejném výkresu se stejnými LIN a SHX fungoval na starém PC a na novém už ne. Na starém PC načtení nové čáry z tohoto lin fungovalo, na novém ale už ne a hlásí chybu chybné definice. Cadcon.shx a podobné máme ve serverové složce, takže to taky zůstalo stejné. 
Ještě mě napadá, jestli někdo nevíte, jak otevřít to SHX v čitelné podobě abych se mohl podívat, jestli nevyžaduje nějaké systémové písmo, které už ve WIN 11 není. 

Díky. L

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2394
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.čer.2022 v 08:36
Do SHX se nepodíváte, je to zkompilované (editovatelný je SHP)
Nicméně SHX se soubor s tvary, tam žádný text není. pokud je součástí čáry text, je to definováno v LIN
J. Mantlík

Zpět nahoru
zdrk Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.kvě.2007
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015
Stav: Offline
Bodů: 1786
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace zdrk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.čer.2022 v 08:43
Podíval bych se na jakém řádku to chybu hlásí - co to obsahuje. Může opravdu chybět jen textový soubor, na který se odkazuje a soubor s tvary bude v pohodě.

Možná by stálo za to, soubory sem přiložit.


Upravil zdrk - 15.čer.2022 v 08:48
Zpět nahoru
Petr75 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 16.úno.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2023
Stav: Offline
Bodů: 339
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr75 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.čer.2022 v 09:42
Původně odeslal(a) lukas-pitonak lukas-pitonak napsal(a):

... Můj problém je, že ty stejné čáry, ve stejné verzi Cadu ve stejném výkresu se stejnými LIN a SHX fungoval na starém PC a na novém už ne. Na starém PC načtení nové čáry z tohoto lin fungovalo, na novém ale už ne a hlásí chybu chybné definice. Cadcon.shx a podobné máme ve serverové složce, takže to taky zůstalo stejné. 
Ještě mě napadá, jestli někdo nevíte, jak otevřít to SHX v čitelné podobě abych se mohl podívat, jestli nevyžaduje nějaké systémové písmo, které už ve WIN 11 není. 
...
Máte v AutoCADu nastavenou vyhledávací cestu do adresáře, kde máte *.shx soubory? Možná při nové instalaci jste zapomněl přidat vyhledávací cestu do "serverové složky".
SHX žádné písmo nevyžaduje. Tam je pouze informace, jak se vykreslují znaky / tvary.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1214
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.čer.2022 v 13:39
Mantlík 4 hodin 44 minut zpět v 08:36
Do SHX se nepodíváte, je to zkompilované (editovatelný je SHP):

Není to tak úplně pravda - do SHX souboru se můžete podívat například nástrojem de·caff Viewer
Je to Java aplikace, takže potřebujete JRE (Java Runtime Environment) od Oracle -
volně k dispozici
Technická poznámka: odkazovaný DXF/DWG/SHX prohlížeč ukazuje tvary v hexadecimálním číslování, zatímco v definici tvaru (SHP) jsou desítkově.
---
také si můžete nechat vypsat nebo zobrazit načtené tvary, viz:
vbehun včera v 12:50
... příkazem   TVAR (_SHAPE) -? vypsat tvary (vypíše tvary a soubory, ve kterých jsou tvary definovány).


=^..^=
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20618
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.čer.2022 v 19:42
V obsahu SHX nepátrejte (dá se sice přeložit zpět do čitelného SHP, ale v tom problém nebude) - nejpravděpodobnější chyba je opravdu v té nedostupnosti SHX souboru. "Staré PC" a "Nové PC" znamená potenciální rozdíl v názvech složek, ve vyhledávací cestě, v mapování síťových disků, v uživatelských právech...
Najde vám (findfile "názevsouboru.shx") ten správný SHX soubor odkazovaný z .LIN?
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5341:VIPPo instalaci Windows Live OneCare přestal fungovat Vault/Productstream
Tip 12698:VIPNefunguje mi doplněk Vaultu v Office 2016 ani v Outlook 2016.
Tip 6125:VIPPřestala fungovat funkce Kukátko ve VisualLISP editoru (VLIDE).
Tip 496:VIPAutoCAD přestal fungovat po upgrade na Windows ME?
Tip 7195:VIPPo přejmenování počítače mi přestalo fungovat Obsahové centrum.
Tip 4798:VIPAutoCAD vám nepracuje po instalaci .NET Framework 2.0?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,563 sekund.