Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 8974 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoUmí Revit i digit.model budovy včetně TZB?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
k.karel Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 15.říj.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
I11
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Umí Revit i digit.model budovy včetně TZB?
    Zasláno: 08.dub.2007 v 09:01
Chci se zeptat zda lze v Revitu skutečně vytvořit digitální model budovy včetně elektroinstalací, vzduchotechniky, obecně rozvodů, které nejsu vidět? Třeba v ArchiCADu to pokud se nepletu nejde.
Když jsem již zmínil ArichiCAD, troufnete si někdo srovnat tyto dva produkty, zhlediska intuitivnosti práce s nimi. Jde mi o to, s kterým produktem se člověk snadněji a rychleji naučí 
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2007 v 11:32
Budete si myslet, že se vyhýbám odpovědi, ale Vaše otázka je položena tak široce, že by to vydalo na celé stránky textu. Navíc není úplně přesně zřejmé, co je myšleno "které nejsou vidět".

Obecně se dá říci, že v Revitu Architecture (dříve Building) byste to musel asi dělat nějakými čárami, což postrádá asi ten efekt, nebo tam natahat patřičné rodiny. Pokud však použijete Revit MEP (dříve Systems), který je na TZB přímo určen, tak má v sobě již zabudovány nástroje pro snadnější tvorbu rozvodů a příslušné rodiny (samozřejmě to je vzájemně plně kompatibilní s Building). Nějaké info třeba zde u Autodesku nebo na Cadalystu.

Ohledně toho co je snazší na naučení, tak to je opravdu velmi individuální a záleží to spíše na vnějších okolnostech (školení, příprava, rozvržení přechodu, organizační zvládnutí, ochota lidí, HW podpora, atd.), než-li na samotném SW. Každý SW mám své pro a proti a nedá se to nějak paušálně určit.
Obecně si, ale myslím, že základní orientace v prostředí a nějaká první skica je rychlejší v Revitu, ale pokud chcete tvořit již něco smysluplného, vyžadují oba znalost do hloubky a nějaký čas na sžití se (není to jako přechod na novou verzi AutoCADu).
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2007 v 11:51
Souhlasím s panem Blahou, podrobněji se to rozebíralo v tomto tématu:
 
Z tohoto tématu cituji i můj názor:
Citace
Řeším podobný problém, proto jsem se rozhodl vyzkoušet studentské verze (co do funkčnosti srovnatelné s verzemi plnými) následujících programů: Autodesk Architectural Desktop 2007; Autodesk Revit 9; ArchiCAD 10. Jedná se o pouhý první dojem, proto bych nerad, aby mě zkušení uživatelé těchto programů neukamenovali :)
 
Autodesk Architectural Desktop
K prvně jmenovanému; stálice na stavařském poli, ovšem občas jeho náročnost postupů a drobné chyby v jednotlivých verzích obsažené jsou takového ráz, že než se člověk naučí efektivně využívat jeho možností (pracoval jsem s ním 1/2 roku a stejně si myslím, že aby člověk řekl, že umí obstojně používat ADT, tak potřebuje roky alespoň 2), tak stejně Autodesk pravděpodobně jeho podporu ukončí. V současné době je totiž vidět trend, kdy se všechen vývoj a budoucnost soustředí na Revit.
 
Autodesk Revit
Revit je o poznání zajímavější a intuitivnější na ovládání, ale... je na něm poznat, že mouchy se teprve vychytávají, i když je to již jeho 9 verze. Navíc, i když je ovládání intuitivní, tak přeci jen mi chybí větší rozlišení plochy pomocí obrázkových ovládacích prvků.
Výhody a nevýhody:
+ intuitivní ovládání
+ nativní podpora a spolupráce s výkresy DWG
+ budoucnost v zabudovatelnosti aplikací pro jednotlivé profese; viz verze Revitu pro TZB a betonáře a možná provázanost
- Velké nároky na PC (mám 1GB DDR, vím není to moc, ale když to zabere 80%, tak to trošku překvapí)
- Více textových ovládacích prvků
- Oproti ArchiCADu málo knihovních prvků
-  Není standardně dodáván v lokalizované verzi (lokalizaci lze dokoupit za cca 700 Kč)
 
ArchiCAD
Jeden z prvních CADů, který přišel s principem virtuální budovy a je to na něm poznat. Odladěné uživatelské rozhraní, ovládání a velké množství volně dostupných knihovních prvků. Abych řekl pravdu, dělalo se mi s ním lépe než s Revitem a to i přesto, že raději rýsuji v AutoCADu.
Výhody a nevýhody
+ Česká lokalizace
+ Výborné ovládání
+ Možnost dokoupení nadstaveb pro TZB a betonařinu
+ Množství volně dostupných knihovních prvků
+ Rychlost zpracování 3D modelu
- spolupráce s DWG
- více se tento program profiluje pro architekty než pro profesmany
 
Závěr: Ať už se rozhodnete pro jakýkoli program, tak vězte, že všechny výkresy v něm neuděláte, a i kdyby ano, tak pracnost bude neúměrná výsledku. Typickým příkladem je např. výkres krovu, kdy na atypickou střechu napasovat krov tak aby to sedělo ve 2D i 3D je někdy až nemožné a je jedno zda používáte ArchiCAD, Revit, ADT nebo CADKON. Navíc některé profese zmáknete daleko rychleji v AutoCADu než v 3D modelářích. Ale holt to už je úskalí kreslení 2D a 3D.  Myslím, že pro architekty a studie to má smysl a ušetří to hodně práce, ovšem na detaily a jednotlivé profese bude ještě nějaký čas lepší zůstat u AutoCADu.
 
Co se týče profese TZB asi bych být Vámi šáhl po osvědčeném CADKONu nebo nečem podobném.
Zpět nahoru
k.karel Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 15.říj.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
I11
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2007 v 17:40

Kolegové kresli v AutoCADU , ale to podle mě je trochu digitální středověk, beru to podle sebe, pracuji v Inventoru Smile.

 Řekněme, že potřebuji natahnout nějakou vzduchotechniku v podlaze, vyberu profil s vazbou na knihovnu existujicich prvku a uzlove body, software natahne rozvody, zkontroluje zda se vsude vejdu do vrstvy v které chci vedeni tahnout a na konci vyplivne 3D model a kusovnik pro objednavku Smile
Podíváme se na ten Ravit MEP, lze nějak získat zkušební verzi?
Děkuji
 
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2007 v 18:56
No digitalním středověkem bych to zrovna nenazýval. Řeknu to takhle, pro strojaře je to jasné, máte dané součásti, katalogy materiálů a pdle nich kreslíte.
 
U stavařiny je to mnohem komplikovanější, kreslíte v modulech, navrhnete materiál, který Vám nakonec stejně investor změní atd. atd. Nicméně jde o to, že pokud chcete problému porozumět technicky, tak musíte vědět co kreslíte a každá čárka má mít smysl, tzn. neměl byste udělat čáru o níž nevíte co znamená. U ArchiCADů, Revitů apod. se spusta věcí řeší automaticky, tzn. student nemá páru co se vymodelovalo nebo proč má to schodiště zalomení takové a takové a jen prachsprostě spoléhá na to co mu program vygeneroval. Proto jsem ve stavařině zůstal u klasického 2D pro prováděčky, pro studie používám Revit, ale mnohdy i ty studie dělám klasicky. Je pravda, že v tomto případě se jedná o zmiňovaný "středověk",  kdy AutoCAd je vlastně takové modernější rýsovací prkno, ale na druhou stranu rýsovací prkno značně efektivnější s nástroji, které proces nesporně zrychlí. 
 
Navíc u AutoCADu vím co nakreslím a za tím si pak stojím. Až budou 3D systémy natolik dobré, že v nich půjde nakreslit prováděcí dokumentace bez sebemenších zádrhelů (nechci tvrdit, že to nyní nejde, tvrdím jen, že je to někdy časově náročnější než nakreslit to ve 2D), tak milerád chopím myšku a přejdu na ně.
Zpět nahoru
aecman Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 30.čvc.2006
Lokalita: Slovensko
Stav: Offline
Bodů: 114
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2007 v 19:41
Původně odeslal(a) PepaR PepaR napsal(a):

...Nicméně jde o to, že pokud chcete problému porozumět technicky, tak musíte vědět co kreslíte a každá čárka má mít smysl, tzn. neměl byste udělat čáru o níž nevíte co znamená...
 
Myslim, ze tymto je povedane do bodky uplne vsetko. Problem nie je v nauceni/prejdeni na novy software v tomto pripade REVIT. Ale ked program ma nieco natrvdo nastavene a nejde to zmenit rucne t.z. ze musim vygenerovat napr. DWG a upravit to tam "rucne" je to kontraproduktivne.
Okrem toho mam pocit, ze vecsina ludi predvadzajucich programy nemaju velke skusenosti s praxou (slusne povedane). Inak by som som nepocuval veci, kt. su nepodstatne niekedy az hlupe. Ja pri svojej praci nepotrebujem vizualizaciu, prelet budovou a neviem co este ale kvalitnu 2D technicku dokumentaciu. Trebars odvodenu z 3D modelu. Ja viem, ze idealne to nebude nikdy ale pocuvat dookola na prezentaciach, ze kto dnes kresli podla noriem svedci minimalne o nevedomosti.
Hlavny problem vsetkych 3D staveb. soft. na nasom trhu vidim v trivialnej veci - v sposobe zobrazenia. Je to priam nepochopitelne ale je to tak. Dufam, ze to konecne pochopia aj kompetentny. A ostava mi/nam verit, ze budeme mat bud jednotne normy alebo bude mozne si prisposobit software svojim potrebam.
Zpět nahoru
Rudolf Vyhnalek Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 20.čer.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2007, ADT + CADKON DT, Revit 9.1
Stav: Offline
Bodů: 89
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.dub.2007 v 13:00
aecman ma naprostou pravdu. velkou brzdou v nasazeni software vyuzivajici 3D modelovani budovy je predevsim zpusob zobrazovani 2D dokumentace. obranou revitu budiz to, ze vse lze dokreslit ve 2D pomoci tamnich kreslicich prvku, ktere si clovek snadno osvoji. pres prvni odpor ke kresleni bez nitkoveho krize a souradnic jsem si na tento postup zvykl a myslim, ze v revitu dokazi kreslit stejne efektivne jako v autocadu, pricemz nektere fuknce jsou vykonnejsi v autocadu, jine v revitu.
skoda ze revit neni vice otevrenym systemem, kde, stejne jako okno ci dvere, jde editovat systemova rodina. svym zpusobem ale pristup vyvojaru chapu. ne kazdy, kdo by se do upravy techto rodin pustil, ma dostatecne technicke knowhow aby byl schopen rodinu upravit dobre a neotravoval pak s jeji nefunkcnosti. uvidime, co ukaze verze 2008.
Zpět nahoru
Jiří Plávek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 10.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 134
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.dub.2007 v 09:06
Máte pravdu, že nakonec je vždycky nejdůležitější 2D dokumentace a jak to dopadne na papíře. Ale když děláte často změny tak se podle mne dneska bez 3D už neobejdete a honit změny jednotlivě po samostatných 2D výkresech by už bylo hodně riskantní.

Před časem jsme zkoušeli Archicad ale vybrali jsme si Revit. Hlavní důvod byl v tom, že v Archicadu se hodně složitě vytváří bloky a knihovny, nepracuje správně s formátem DWG a musely se k němu i na základní věci přikupovat další moduly, které Revit už má v základním balíku. Taky ne vždycky zachoval asociativitu po upravení nějaké části projektu.

S Revitem jsme spokojeni. S tím TZB modulem Revit MEP ale zatím zkušenosti nemáme.
Zpět nahoru
k.karel Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 15.říj.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
I11
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2007 v 11:48

Více méně s vámi souhlasím, nicméně alespoň z mého „Inventořího“ pohledu je mnohem efektivnější generovat 2D výkresy z 3D modelu než je kreslit. To že dnešní školy vychovávají tupé klikače je svým způsobem pravda a netýká se to jen stavařiny či strojařiny. To ovšem není chybou CAD či jiných programu, ale úpadku našeho školství. Když jsme již u té výuky, existuje pro Revit,obecně pro nějaký stavbařský CAD, vzorové kompletní řešení projektu stavby, třeba rodinného domu? Představa je taková, že vy bylo krok za krokem vysvětleno a ukázáno jak postupovat jak vytvořit model, jak vygenerovat výkresy, jak udělat prováděcí projekt atd. Zkrátka na začátku je fotka pozemku a záměr postavit dům, na konci 3D model, vizualizace, usazeni v terénu, „desky“s kompletní dokumentaci včetně kusovníku a ceny stavby s přesností na cihlu? Možná záměrně přeháním, ale orientačně jsem hledal nějaké knihy o Revitu nebo vzorová řešení a nic jsem nenašel.

Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2007 v 11:57
Původně odeslal(a) k.karel k.karel napsal(a):

Když jsme již u té výuky, existuje pro Revit,obecně pro nějaký stavbařský CAD, vzorové kompletní řešení projektu stavby, třeba rodinného domu?

Již jsem to tu psalo několikrát ... např. zde Téma: Manuál
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2007 v 11:57
Nějaký podobný  návod existuje, něco na způsob Revit krok za krokem, ale řeší to jen stupeň studie.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11066:Chyba při přípravě modelu pro LIVE.
Tip 9208:Podpora Revit souborů v Inventoru.
Tip 11406:Jak v Revitu vytvořit vlastní typ prostoru?
Tip 6943:Rychlejší detekce kolizí v AutoCADu MEP.
Tip 6771:Zokruhovaná svítidla i v Revitu Architecture.
Tip 11553:Jak v Revitu automaticky vytvářet prostupy konstrukcemi pro TZB rozvody?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,367 sekund.