Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 15559 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoJe to podkroví nebo není

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
zdrk Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.kvě.2007
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015
Stav: Offline
Bodů: 1790
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Je to podkroví nebo není
    Zasláno: 08.dub.2022 v 11:26
Vážení kolegové, dostal jsem je do zapeklité situace a potřeboval bych znát Váš názor.

Jedná se o rekreační objekt s pultovou střechou – přízemí a půdní prostor výšky 1980 – 2420 mm sklon střechy 5°.

Podle platného UP (platnost nastala během zpracování PD) mohou být na pozemku zahrádkové chaty, které jsou UP specifikované takto.
„Zahrádková chata je stavba na plochách rekreace - zahrádkových osadách, jejíž objemové parametry a vzhled odpovídají požadavkům na zahrádkářskou činnost a která je k tomuto účelu určena; zahrádkové chaty smějí mít jedno nadzemní podlaží a podkroví do celkové maximální výšky 5,5 metru od průměru rostlého terénu při patě stavby k nevyššímu bodu stavby a smějí být podsklepené. Zastavěná plocha zahrádkové chaty nesmí překročit 30 m2.“

Úřady se obracení na tom, mimo to, že tam tuto stavbu nechtějí hlavně na střeše (podkroví pod pultovou střechou). Nikde, ale není uvedeno, že v lokalitě musí být objekt se sedlovou střechou. Nehledě na to, že ani nesplňuji parametry na podkroví dle OTP – světlá výška, a hlavně se nejedná o obytnou místnost. Ikdyž jak všichni víme, obývat se bude (stavba již stojí a řeší se dodatečné SP).

Našel jsem definici podkroví dle ministerstva pro místní rozvoj, a to tomu dává korunu. Dle MMR „Podkroví je ohraničený vnitřní prostor nad posledním nadzemním podlažím nalézající se převážně v prostoru pod šikmou střechou (střecha s min. sklonem 10° tj. cca 17,6%) a určený k účelovému využití.“

Takže když budu mít obytnou místnost, kde mi šikminy střechy budou zasahovat pouze do jedné třetiny plochy, nejedná se o podkroví nebo co?
Dle mého názor MMR trochu odporuje vyhlášce OTP.

Takže, když to shrnu.
1. Jedná se v tomto případě o podkroví nebo nejedná?
2. Může být podkroví i pod pultovou střechou?
3. Co říkáte na definici dle UP i MMR?
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.dub.2022 v 09:12
A splníte tam požadavky na minimální plochu pro obytnou místnost a minimální světlou výšku? 

Světlá výška místností musí být alespoň 2300 mm v obytných a pobytových místnostech v podkroví; místnosti se zkosenými stropy musí mít tuto světlou výšku nejméně nad polovinou podlahové plochy místnosti. U místností se šikmými stropy se do plochy obytné místnosti nezapočítává plocha se světlou výškou menší než 1,2 m.

Ještě lze nalézt definici v ČSN 73 4301 Obytné budovy:
  • Podkroví ... přístupný vnitřní prostor nad posledním nadzemním podlažím vymezený konstrukcí krovu a dalšími stavebními konstrukcemi, určený k účelovému využití
  • Nadzemní podlaží ... každé podlaží, které má úroveň podlahy nebo její převažující části výše nebo rovno 800 mm pod nejvyšší úrovní přilehlého upraveného terénu v pásmu širokém 5,0 m po obvodu domu; nadzemní podlaží se stručně nazývá také: 1. podlaží, 2. podlaží atd. včetně podlaží ustupujícího (viz obrázek).




Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 1779:VIPPro vybírání několika objektů musím v AutoCADu 2002 držet Shift, u R14 to nebylo potřeba.
Tip 6358:VIPChyba AutoCADu: The application has failed to start because its side-by-side configuration is incorrect. (souběžná konfigurace není správná)
Tip 4179:Hlášení "Není místo pro přidání..." při otevírání většího výkresu nebo sestavy.
Tip 662:VIPOblé objekty z Mechanical Desktopu nejsou v 3D Studiu VIZ vystínovany úplně hladce (mají rovné plošky). Jak na to?
Tip 9613:Autodesk Simulation CFD ohlásí "Cannot open the file" (.cfdst)
Tip 71:Rád bych si upravil poměr výšky a šířky obrazu na displeji. Jak na to?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,406 sekund.