Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 17672 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoExport povrchu do DEM a SS S-JTSK (precise origin)

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Jan Jirásek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2023
Stav: Offline
Bodů: 275
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Export povrchu do DEM a SS S-JTSK (precise origin)
    Zasláno: 10.úno.2023 v 22:31
Dobrý den,
obracím se na ty z vás, kteří mají zkušenosti s exportem povrchů do DEM v souřad. systému Czechoslovakian Grid System (S-JTSK) (precise origin) s kódem CzechJTSK/5b.Krovak a následným importem DEM do jiných programů, např. HEC-RASu. Zkoušel jsem je importovat i do QGIS, ale také bez úspěchu. Zde to ale může být způsobeno mou nepříliš velkou zkušeností s prací v QGISu.

Zjednodušeně jde o to, že po přiřazení CRS s kódem EPSG 5514 (v RAS Mapperu), výběru příslušného DEM a importu, dojde k chybě "ERROR 1: Translating source or target SRS failed:". 

Zkoušel jsem různé EPSG, jiné postupy, ale vždy se stejným výsledkem. Výjimkou je případ, kdy jsem si svůj výkres s povrchem převedl v Civilu do WGS84 UTM 33N a takto ho vyexportoval. Poté, co jsem si v RAS Mapperu přiřadil odpovídající CRS (tedy WGS84), proběhl import bez nejmenších potíží. 

Pátral jsem tedy po tom, čím to může být a narazil jsem na podstatný rozdíl (dle mého názoru) v informacích obsažených přímo v souborech DEM (*.tif). 

Na přiložených obrázcích jsou informace o DEM tak, jak je vidí HEC-RAS. Na prvním obrázku je výpis informací DEM exportovaného ve WGS84, na druhém pak v S-JTSK


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 29643/Obr_2023-02-10_22-13-51._1_2023-02-10_22-13-51.png

  
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 29643/Obr._2.png



Nejsem expert na souřadné systémy, ale zdá se mi, že informací o S-JTSK je poměrně málo, což by mohlo být tím důvodem. 

Přivítal bych, abyste mě dokázali nasměrovat správným směrem, pokud dělám někde chybu, nebo pokud by bylo možné zařídit opravu u Autodesku, pokud je chyba na jejich straně.

Ano, můžu to pokaždé obcházet transformací do WGS84, ale je to pakárna, zvlášť, když musím povrchy rozkládat a pak zase skládat.

Předem díky. Jirásek

Zpět nahoru
Jan Jirásek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2023
Stav: Offline
Bodů: 275
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.úno.2023 v 22:36
No, tak trochu jsem doufal, že se někdo najde, kdo dokáže poradit, ale nestalo se tak. Obrátím se tedy na Helpdesk, popř. přímo Autodesk, zvláště po tom, co jsem si poznámkou v tipu 9015 http://https://www.cadforum.cz/cz/oprava-sourad-systemu-czechjtsk-5-krovak-v-map-civil-2013-a-2012-tip9015 ověřil správnost volby EPSG 5514.

"Nový souřadný systém (CzechJTSK/5b.Krovak) neodpovídá českému "JTSK 2005". 5B v názvu značí pouze vnitřní pojmenování (verzi) souřadnicového systému v produktech Autodesk. CzechJTSK/5b.Krovak je ekvivalentem k oficiálnímu souřadnému systému S-JTSK / Krovak East North s EPSG kódem 5514, který nahrazuje (doplňuje) často používaný (a neoficiální) souřadnicový systém S-JTSK_Krovak_East_North s ESRI kódem 102067. Toto je důležité např. při připojování českých WMS služeb do produktů Autodesk. Jako zdrojový CRS zvolím tedy 5514 nebo 102067 a v přepsání CRS zvolím právě CzechJTSK/5b.Krovak. Tip platí i pro Slovensko."

Pro uživatele HEC-RASu nabízím funkční definici připojení ČÚZK WMS služeb (ZM 10 a Ortofoto) v xml (GDAL) v EPSG 5514 a 32633. ZIP soubor obsahuje 4 xml soubory, které je nutné vložit do adresáře C:\Users\<uživ. jméno>\AppData\Local\HEC\Mapping\5.1\XML. V jednotlivých souborech je ještě potřeba na řádcích <Path>C:\Users\<User>\AppData\Local\HEC\Mapping</Path> nahradit <User> uživatelským jménem.  A to je vše. V podmenu Add Web Imagery se následně zobrazí i služby ČÚZK.

J.

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5647:AutoCAD Map mi nabízí několik souřadnicových systémů JTSK. Který je ten správný?
Tip 10590:Jak extrahovat model terénu do souboru GeoTIFF?
Tip 7146:VIPPřevod 3D povrchu terénu z Civil 3D do ESRI ArcView.
Tip 13036:Proč je exportovaný soubor GeoTIFF celý bílý?
Tip 6756:Transformace souřadnicových systémů v AutoCAD Civil 3D.
Tip 6089:VIPNastavení souřadnicového systému S-JTSK v Topobase 2008 (WMS).


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,387 sekund.