Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 13190 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

BIM , jak na to ?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Lufttechnik Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.led.2021
Lokalita: Slovensko
Používám:
Autocad 2012
Stav: Offline
Bodů: 37
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lufttechnik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: BIM , jak na to ?
    Zasláno: 08.dub.2023 v 16:44
Vidím , že tu je debata i v problematike BIM , tak poprosím niečo vysvetliť . Možno vyzerám , akoby by som spadol z jahody ,ale človek má kopu iných starostí a nestíham byt na technologickej špičke.
Čítam o BIM . Nemám však jasno v tom , ako sa ma to týka ako strojára , ktorý vyrába i vyrobky pre TZB ( určité prvky klimy ).
To čo vyrobíme pred dodávkou konzultujeme so zákazníkom a teda posielame chvaľavaciu dokumentáciu. Buď je to v PDF , 2d dwg z Autocadu , prípadne Step zo Solidworksu. Nedávno nás jeden zákazník požiadal o dokumentáciu v štandarde BIM. ( možno , že sám nevie čo to je. Je to len obchodník )
Akú formu musím mať napr. výkres radiátora v štandare BIM ?
Je to 3d model Autocadu či invertora ?   3d model Solidu ( works , edge ? )    , alebo je to zvlášt software napr Revit , v ktorom poskytnem dokumentáciu v BIM , ale doma k výrobe ju nepoužijem ? Co je Revit ? Je to nadstavba Autocadu tak ako mám napr.   Mechanical , alebo je to zvlášt software ?
Dik.


Upravil Lufttechnik - 09.dub.2023 v 18:17
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2021, Revit ->2022
Stav: Offline
Bodů: 3927
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2023 v 08:38
Dobrý den, zkusím za sebe odpovědět. Výkres asi bude vypadat stejně, ať už je z Revitu (BIM) nebo z AutoCADu - o výkresy v BIM až tak nejde, i když jsou pro naprostou většinu stále na prvním místě :-(
Klasický prvek, který vy dodáte jako výrobek a zároveň jako rodinu (chytrý blok) by měl obsahovat jednak geometrii výrobku (ideálně v několika úrovních detailu) a taky informační část výrobku, tedy připravené a i vyplněné parametry důležité pro váš výrobek z pohledu výrobce. Uživatel si pak k těmto rodinám může připojit další parametry důležité pro výkaz nebo pro následnou správu objektu. 
Revit (podobně jako např i ArchiCAD) je samostatný program určený pro práci s BIM modely. Umožňuje ale i načítání geometrie z jiných sw, v různých formátech atd.
Existují i výměnné formáty mezi BIM aplikacemi - nejčastěji IFC formát v různých schématech.
Ptejte se klidně dál, tohle téma je zde zřídka :-)
Zpět nahoru
Lukáš Tunka Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 02.čvc.2015
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Revit + Dynamo
Stav: Offline
Bodů: 114
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Lukáš Tunka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2023 v 13:06

Dobrý den,

jako firma zabývající se výrobou VZT potrubí je informační modelování (BIM) zajímavou inovací do které je vhodné zainvestovat, jelikož Vám kromě uspokojení potřeb zákazníků může pomoci zautomatizovat celou řadu procesů, v různých fázích projektu.

Potřeba předávat informační modely, resp. 3D modely potrubí obohacené o popisné parametry, bude v blízké budoucnosti nezbytnosti, jelikož zde bude vznikat požadavek ze strany státu, který plánuje tento systém zaimplementovat do procesu digitálního povlávání staveb.

To je asi takový obecný argument proč se o to zajímat, ale praktický argument např. pro Vás by byl, že dané modely VZT potrubí se chovají parametricky, tzn. posun geometrie automaticky upraví geometrii, která na ni navazuje. Dále dané komponenty (nebo také rodiny, objekty, knihovní prvky – pořád se se baví o tom stejném) v sobě obsahují analytické vlastnosti a v reálném čas Vám mohou pomoci při dimenzi daného potrubí (ztráta tlaku, rychlost proudění apod.). Největší výhoda pro výrobce je, že dané komponenty můžete svázat s položkami Vašeho ERP systému (pokud používáte) a tím si zefektivnit nabídkový proces, resp. to co je v modelu to se propíše do nabídky (transparentnost). Dále lze dané díly přenášet do dalších SW, např. umíme propojit modelu z Revitu do řešení CAMDuct, kde se se zpracují přímo rozviny daných dílů, nasting, apod. Jednoduše řečeno, to co máte v Revitu si můžete velice rychle poslat na laser/plazmu a zefektivnit si výrobní proces.

BIM/informační model lze využít nejen pro dokumentaci, ale díky popisným informacím lze využívat i pro výrobní fáze, popř. i pro správu pomocí CAFM řešení. Možností je víc a dané řešení nese konkrétně pro Vás celou řadu zajímavých benefitů. Pokud Vás toto ve zkratce zaujalo, můžeme se domluvit i na prezentaci, kde by Vám náš technik udělal živou ukázku.

-lt


Zpět nahoru
milan d Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 28.pro.2010
Lokalita: Slovensko
Používám:
Autodesk Revit 2018
Stav: Offline
Bodů: 167
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace milan d Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2023 v 17:40
Pokusím sa rovnako prispieť svojím názorom.
1. Pokiaľ ste iba strojár, ktorý vyrába "i"výrobky pre VZT (sem, tam), tak z môjho pohľadu žiaden BIM software nepotrebujete. Žiadajte od Vášho subdodávateľa popr. projektanta podklad nevyhnutný ku výrobe. Popr. dielenskú dokumentáciu si spracujete ACAD, Solidworks....
2. Ale pokiaľ klientom spracovávate aj kompletný servis vrátane návrhu/projekcie, dimenzovanie a následne spracovávate dielenskú dokumentaciu, tak v takom prípade bude nevyhnutné do "BIM vlaku nastúpiť", čo najskôr! Na trhu sú už firmy, ktoré ako súčasť výroby/dodávky, majú aj projekciu v BIMe.
3. Ak zákazník žiada dokumentáciu v štandarde BIM, tak by mal najprv jasne zadefinovať daný štandard z jeho pohľadu potrebuje, (aký MOD, aké parametre.......). Štandard *.ifc?  
milan
Zpět nahoru
Lufttechnik Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.led.2021
Lokalita: Slovensko
Používám:
Autocad 2012
Stav: Offline
Bodů: 37
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lufttechnik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2023 v 19:18
Ďakujem za odpovede. Po prečítaní informácií o BIM som tušil o čo ide , nevedel som však či bežný 3-d model môžem považovat za BIM prvok a vidím že to tak nie je. Vývoj ide dopredu a každý raz musí naskočiť na tento vlak ,ako sa hovorí , kto chce s vlkmi byť , musí s nimi vyť. V mojom prípade je na zváženie , či a kedy sa investícia do tohto vyplatí . Možno sa v tejto veci ešte ozvem.
Dik.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,547 sekund.