Vytisknout stránku | Zavřít okno

Kótování

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=11493
Datum vytištění: 22.dub.2026 v 05:21

Téma: Kótování
Odeslal: kopcakk
Předmět: Kótování
Datum odeslání: 15.zář.2010 v 13:47
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat na fnci kótování.

Např ve škole nakreslím 7 úhelník a poté okótuji a při dvojkliku na kótu můžu hodnotu kóty upravit a s tím se mi zátoveň prodlouzí zkrátí strana tělesa. Nevím přesně kterou verzi AutoCadu tam máme, ale já mam doma 2011 a tam to nejde :( prosím poraďte jak na to. Předem děkuji :)

Odpovědi:
Odeslal: Venca80
Datum odeslání: 15.zář.2010 v 14:03
Zkuste proměnnou DBLCLKEDIT nastavit na Ano...

Odeslal: kopcakk
Datum odeslání: 15.zář.2010 v 14:53
Původně odeslal(a) Venca80 Venca80 napsal(a):

Zkuste proměnnou DBLCLKEDIT nastavit na Ano...

Tak jsem tak udělal a pořád nic :( ... prostě dam přímá kóta, okótuji úsečku, dvojklik na kóyu a najedou mi jen jeji vlastnosti a požka míra je šedá a nedá se přepisovat, je tam pouze kalkulačka na přepočítání :(

Odeslal: Mila128
Datum odeslání: 16.zář.2010 v 06:48
Už nějakou tu dobu AutoCad používám, ale o této funkci v "čistém" AutoCadu jsem ještě neslyšel (docela by se občas hodila). Jste si jistý, že máte ve škole pouze AutoCad a ne Mechnical nebo jinou profesní nadstavbu?

Odeslal: Hrnčíř
Datum odeslání: 16.zář.2010 v 07:37
V AutoCadu 2011 jsou dva druhy kót: normální a parametrické. Objekt mění velikost pouze při použití parametrických kót.

Datum odeslání: 16.zář.2010 v 08:43
Máte pravdu, ale parametrické kóty při zakótování geometrie nejsou vidět a netisknou se, to znamená, že bych musel vše kótovat dvakrát. Jednou parametrickou kótou a podruhé normální, což není zrovna ujednodušení práce.
Ale takhle použít parametrické kóty mě nenapadlo, ty používám v dynamických blocích, kde k nim přiřazuji nějaký parametr z tabulky.

Datum odeslání: 16.zář.2010 v 08:52
Původně odeslal(a) Mila128 Mila128 napsal(a):

....parametrické kóty při zakótování geometrie nejsou vidět ....
Jenom se poopravím, viditelnost je samozřemě volitelně nastavitelná.

Odeslal: jiri.jirat
Datum odeslání: 17.zář.2010 v 09:44
Původně odeslal(a) Mila128 Mila128 napsal(a):

Jenom se poopravím, viditelnost je samozřemě volitelně nastavitelná.

Přesně... je tu možnost si přepnout po vytvoření parametrické kóty tzv. typ vazby na poznámkovou ... pak bude vypadat jako klasická kóta s možností jí přepisovat.

Jinak parametrické kótování existuje od verze 2010... a mezí verzí 2010 a 2011 by v zadávání neměl být rozdíl.

-------------
Jiří Jirát (technický konzultant)
CAD Studio a.s.
- http://www.cadstudio.cz - www.cadstudio.cz
(technická podpora - helpdesk.cadstudio.cz)

Vytisknout stránku | Zavřít okno