Vytisknout stránku | Zavřít okno

Kopie po urcite vzdalenosti

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD web, prohlížečů, DWG a DXF, Design Review, Navisworks, nadstavby, Drive a cloud Autodesk
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=1321
Datum vytištění: 05.čer.2026 v 02:41

Téma: Kopie po urcite vzdalenosti
Odeslal: Kroupík
Předmět: Kopie po urcite vzdalenosti
Datum odeslání: 31.srp.2005 v 13:18

Jak udelam v Autocadu nasobnou kopii po urcite vzdalenosti? Nechci pouzit pole, protoze treba nevim kolikrat to budu chtit.Pokud oznacim nejake prvky a dam kopii, tak vzdalenost kopie stale odmeruji od prvniho bodu. Tudiz kdyz chci treba kopirovat neco po 6 metrech tak musim napsat 6, pak 12, 18 atd. V Microstationu funguje ze se referencni bod presune s kopirovanym objektem, tudiz zadavam porad 6,6,6 atd. Take nemusim porad hodnotu zadavat, ale pri priblizeni k posledni zadane hodnote se kurzor zarazi. Prisla jsem na to jak to udelat s jednim prvkem, treba carou (pres volbu pod pravym tlacitkem, kopie s drzenim shift) Umi neco takoveho Autocad?

Predem diky za radu

-------------
Kroupík

Odpovědi:
Odeslal: Pepa
Datum odeslání: 31.srp.2005 v 13:33
s více objekty úplně stejně - vybrat objekty (ouzlují se), pak se chytit za bod (zčervená) pravý myšítko - POSUN, pravý myšítko - KOPIE, pravý myšítko - REFERENČNÍ BOD, vybrat trřeba tentýž uzel, zadat vzdálenost, třeba 6, zmáčknout a držet SHIFT, ENTER, pak už jen levé myšítko.. Snad jsem to popsal trochu srozumitelně

Odeslal: PepaR
Datum odeslání: 31.srp.2005 v 13:35

Slo by to vyresit prikazem:

_MULTIPLE

_OFFSET

Zadáte vzdálenost a pak stačí jen vybírat co a na kterou stranu....

Datum odeslání: 31.srp.2005 v 13:48

to co pise Pepa jde, me to neslo, protoze pouzivam AEC objekty ADT a tam kdyz jsem klikla na grip, tak jsem rovnou prvek upravoval, tak jsme myslela ze to nejde, ale ted koukam ze jde , takze diky.

Prikaz -multiple a pak offset neresi muj problem, jelikoz potrebuju kopirovat nekolik prvku na jednou a offset mi da volbbu vybrat jen jeden, ale i tak diky

-------------
Kroupík

Odeslal: Keberdle Václav
Datum odeslání: 01.zář.2005 v 07:49
Tak to řeším ..
Udělám si blok ze všeho co mám na vykrese.
Nakreslim prvek co chci kopírovat
Udělám pole třeba 2-5 větší a co nepotřebuju prostě odmažu
abych si nevymazal co nechci tak použiju to pole...

Proč nechcete pole?

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 08:27

Původně odeslal(a) Keberdle Václav Keberdle Václav napsal(a):

Tak to řeším ..
Udělám si blok ze všeho co mám na vykrese.
Nakreslim prvek co chci kopírovat
Udělám pole třeba 2-5 větší a co nepotřebuju prostě odmažu
abych si nevymazal co nechci tak použiju to pole...

Proč nechcete pole?

Protoze mi to prijde zbytecne slozite a pomale...neco davat do bloku a pak zase neco umazavat, to co poradil Pepa v podstate resi muj problem i kdyz trosku kostrbateji nez jsem zvykla z Microstationum ale v podstate je to presne to co potrebuji

-------------
Kroupík

Odeslal: Machacek
Datum odeslání: 01.zář.2005 v 08:33

delal bych to taky spis pres to pole

tak zkuste misto toho bloku pouzit seskupeni, je to rychlejsi

-------------
Jiří Macháček

BricsCAD, Cadkon MEP

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 08:40
mam pomerne hodne"pokreslene" vykresy takze seskupeni chvili trva. Nicmene funkci pole znam, ale pro to co potrebuji me nevyhovuje, hledala jsem funkci, kterou nabidl Pepa. I tak diky vsem za pomoc, je to super, kdyz si lidi snazi pomoct.

-------------
Kroupík

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 08:52
Původně odeslal(a) Kroupík Kroupík napsal(a):

mam pomerne hodne"pokreslene" vykresy takze seskupeni chvili trva.

nevím jak v které verzi, mám pocit, že v LT2005 zmizel, ale v 2004 byl nástrojový panel SESKUPIT, k seskupení stačilo vybrat objekty oknem, přes ten dialogový panel to je opravdu děsně nepohodlné a dlouhé. Jestli panel SESKUPIT nemáte, dejte si na tlačítka
 k vytvoření skupiny:
^C^C_-pkfstgroup; * ;
a k rozbití skupiny:
^C^C_qkungroup;
používám to docela často

PS: Jojo, musíme se pomáhat

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 08:57

ono to seskupeni jde jeste rychleji

vyberu si prvky, ktere chci seskupit a pak klepnu na prave tlacitko mysi a vyberu seskupit a je to :)

-------------
Jiří Macháček

BricsCAD, Cadkon MEP

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 08:57

problem neni v dialogu, toto makro znam, problem je v dobe sekupovani...tedy v rychlosti pocitace

-------------
Kroupík

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 09:00
Původně odeslal(a) Machacek Machacek napsal(a):

ono to seskupeni jde jeste rychleji

vyberu si prvky, ktere chci seskupit a pak klepnu na prave tlacitko mysi a vyberu seskupit a je to :)

Rada bych, ale ve sve verzi ADT 2005 takovu funkci pod pravym tlacitkem nemam, nebo jsem jen slepa?

-------------
Kroupík

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 09:06
PICKFIRST musí být 1. Já mám nulu, takže mi zbývá to tlačítko

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 09:06
ja mam acad 2004 LT, v moznostech zalezi na tom, jak se nastavi chovani praveho tlacitka (mam nastaveno vyvolani mistni nabidky)

-------------
Jiří Macháček

BricsCAD, Cadkon MEP

Odeslal: orlik
Datum odeslání: 01.zář.2005 v 09:09
Ahoj, pouzivam jak pole (i s pripadnym odmazanim), neco jsem zkousel pres LISP (ale to se vyplati u opakovanych operaci) a nebo i vyberem a posunutim relativne od fiktivniho bodu (@18,0).

Odeslal: Janek
Datum odeslání: 01.zář.2005 v 09:12

Původně odeslal(a) Pepa Pepa napsal(a):

s více objekty úplně stejně - vybrat objekty (ouzlují se), pak se chytit za bod (zčervená) pravý myšítko - POSUN, pravý myšítko - KOPIE, pravý myšítko - REFERENČNÍ BOD, vybrat trřeba tentýž uzel, zadat vzdálenost, třeba 6, zmáčknout a držet SHIFT, ENTER, pak už jen levé myšítko.. Snad jsem to popsal trochu srozumitelně

Tak to mi teda nejde, ať klikám se SHIFTEM nebo bez, tak se mi to kopčí tam kam klikám a ne po té zadané vzdálenosti.....

-------------
J.V.

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 10:09
Původně odeslal(a) Janek Janek napsal(a):

Tak to mi teda nejde, ať klikám se SHIFTEM nebo bez, tak se mi to kopčí tam kam klikám a ne po té zadané vzdálenosti.....

nejdriv musis vzdalenost zadat bez shiftu, pri dalsim umisteni drzet shift. eventuelne vypnout uchopovaci body, to me taky zlobilo.

-------------
Kroupík

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 10:11

Původně odeslal(a) Pepa Pepa napsal(a):

PICKFIRST musí být 1. Já mám nulu, takže mi zbývá to tlačítko

kdyz mam pickfirst 0 tak se nabidka neobevi vubec, kdyz 1, tak se obevi, ale neni v ni voba seskupit, nejak to nechapu?

-------------
Kroupík

Odeslal: Janek
Datum odeslání: 01.zář.2005 v 10:24

Původně odeslal(a) Janek Janek napsal(a):

nejdriv musis vzdalenost zadat bez shiftu, pri dalsim umisteni drzet shift. eventuelne vypnout uchopovaci body, to me taky zlobilo.

Však přesně tak to dělám a přesto mi to dělá jak jsem popsal nahoře. Mám teda LT2002......

-------------
J.V.

Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 01.zář.2005 v 11:52

kdyz mam pickfirst 0 tak se nabidka neobevi vubec, kdyz 1, tak se obevi, ale neni v ni volba seskupit, nejak to nechapu?

v ADT asi v místní nabídce tato volba není (ale není problém si ji tam doplnit)

-------------
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world
(podpora viz emea.support.arkance.world)

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 11:55
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

v ADT asi v místní nabídce tato volba není (ale není problém si ji tam doplnit)

Bezva, a jak to udelam? Docela ji pouzivam, tak bych mi to pomohlo

-------------
Kroupík

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 13:16
pro postup si prosím napište na mailto:support@aac-solutions.cz - support@aac-solutions.cz

-------------

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 13:43
jestli máte ADT do verze 2005 a nějaký holý CAD nebo LTčko, tak koukněte do souboru acad(aclt).mnu (nebo mns) a porovnejte ho se souborem *.mns od toho ADT, určitě zjistíte, co a kam do příslušného souboru od ADTčka přikopírovat, když to je takové tajemství Malinko vám napovím, hledejte SESKUPIT...
S verzí 2006 moc nepomohu, ještě ji nemáme, tam jsou nabídky nějak překuchané..

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 13:44
ještě jsem zapomněl, radši si mns od ADT před úpravami zazálohujte, kdyby se vám něco "nepovedlo"

Datum odeslání: 01.zář.2005 v 15:03

"tajemství" to určitě není a přes mailto:support@aac-solutions.cz - support@aac-solutions.cz se tajemství snadno odhalí, ale jen nechceme suplovat práci, za kterou dostal zaplaceno někdo jiný (někteří uživatelé se snaží využít slev u jednoho dodavatele, ale následné služby pak čerpat na úkor dodavatele konkurenčního)

PS: což též vysvětluje některé odmítavé odpovědi či neodpovědi na dotazy některých uživatelů CAD Fóra - nadále platí, že primární způsob technické podpory poskytované provozovatelem tohoto fóra, firmou AAC Solutions, je adresa  mailto:support@aac-solutions.cz - support@aac-solutions.cz  (viz Pokyny k fóru)

-------------

Odeslal: miro
Datum odeslání: 05.zář.2005 v 14:14
To co poradil Pepa jsem také zkusil - výborná věc. Proti příkazu "pole" mohu objekty kopírovat v libovolném směru.

Vytisknout stránku | Zavřít okno