Vytisknout stránku | Zavřít okno

Tvorba geometrie lopatek turbokompresoru

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection, Factory Design; digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=13752
Datum vytištění: 28.čer.2026 v 04:11

Téma: Tvorba geometrie lopatek turbokompresoru
Odeslal: Petrr
Předmět: Tvorba geometrie lopatek turbokompresoru
Datum odeslání: 18.říj.2011 v 09:13
Zdravím, chtel bych se zeptat, zda-li nekdo nevite, jestli inventor obsahuje specialni fuknci pro tvobru lopatek u turbokompresoru nebo u turbin. Zkousel jsem to pomoci spiraly a fce sablonovani a to se moc nedari. Tedy jestli se da v prubehu tazeni spiralou menit stoupani a castecne i profil??Nebo je na to uplne jina funkce???

Odpovědi:
Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 18.říj.2011 v 09:42
Obávám se, že lopatky turbíny nebudou jen prosté tažení a šablonování. Pro takovéto složitější plochy možná bude potřeba Autodesk Alias.

-------------
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world
(podpora viz emea.support.arkance.world)

Odeslal: Martin Madaj
Datum odeslání: 20.říj.2011 v 10:34

Dobrý den, speciální funkce na toto Inventor neobsahuje, ale vymodelovat to jde. Nicméně se jedná o hroznou drbačku (nemluvě o kótování výkresu, kde není jediná rovná čára) a výsledek nemusí být nijak skvělý, zejména s ohledem na křivost a napojení výsledných ploch. Takže přeji pevné nervy.

Zkuste šablonovat válcové řezy, pokud je máte; s největší pravděpodobností bude potřeba nejprve modelovat plošně a až pak vytvořit objemový model.

Jiný software s propracovanějšími funkcemi pro plošné a drátové modelování by byl vhodnější.

-------------
M.M.

Odeslal: horalek
Datum odeslání: 23.říj.2011 v 20:58
Pro výpočet přesného tvaru lopatek se používají speciální výpočetní SW. Jejich výsledkem jsou jednotlivé průřezy formou XY souřdnic.  Výstupy se většinou ukládají ve formátu TXT či XLS.
A právě pomocí souřadnic z EXCELU je pak možné vyvářet křivky v Inventoru. Tím získáte jednotlivé řezy, které propojíte šablonováním s požadovanými parametry. Zbylé části vymodelujete standardními modelovacími funkcemi Inventoru.

Odeslal: Petrr
Datum odeslání: 24.říj.2011 v 08:41
Dobrý den,
děkuji za odpovědi, pokusim se to udelat pomoci ploch, coz uz jsem tedy zkousel a moc se nedařilo. V časopisech jsem videl ze se tyto kola v inventoru delaji, proto jsem myslel ze je na to konkretni fce.

Vytisknout stránku | Zavřít okno