Vytisknout stránku | Zavřít okno

Výkres byl vytvoren v nekompatibilní verzi.

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=14892
Datum vytištění: 28.dub.2026 v 00:59

Téma: Výkres byl vytvoren v nekompatibilní verzi.
Odeslal: zigzag
Předmět: Výkres byl vytvoren v nekompatibilní verzi.
Datum odeslání: 06.dub.2012 v 10:37
Mám Mechanical Desktop 2010  a poslední dobou se mi při otevírání DWG objevuje hlášení "Výkres byl vytvoren v nekompatibilní verzi....Príkazy Mechanical budou potlaceny. Výkres nelze uložit v této verzi programu."

Přitom v příkazovém řádku je pouze:
"Probíhá otevření souboru ve formátu verze AutoCAD 2010.
Regeneruji model.
Nástroje nabídek aplikace AutoCAD načten.
Výkres aplikace Autodesk. Jedná se o důvěryhodný soubor výkresu naposledy
uložený aplikací Autodesk nebo aplikací licencovanou společností Autodesk."

Když se podívám na soubor textovým prohlížečem, tak tam hned na začátku najdu AC1024, takže se skutečně jedná o DWG 2010.

Na http://cs.wikipedia.org/wiki/DWG jsem zjistil, že verze 2010, 2011 a 2012 používají shodný formát DWG. Není ale možné, že DWG vyrobené v jiných verzích (myslím 2010 - 12) nejsou plně kompatibilní?

Odpovědi:
Odeslal: Pavel Homan
Datum odeslání: 06.dub.2012 v 11:01
V AutoCAD Mechanicalu je nutné ukládat do správného předchozího formátu AutoCAD Mechanical DWG. Na rozdíl od samotného AutoCADu, je u Mechanicalu pro každou verzi jiná verze DWG. V okně "Ulož jako" máte tedy k dispozici uložení do AutoCAD DWG 2010 (pro AutoCAD 2010-2012) a AutoCAD Mechanical 20xx DWG (podle verze Mechanicalu, ve které chcete otevírat).

-------------
Pavel Homan

Arkance Systems s.r.o.

Odeslal: zigzag
Datum odeslání: 06.dub.2012 v 18:13
rozumím tomu tak, že u výkresů Mechanical Desktopu 2010 až 2012 nejde jednoduše poznat v jaké verzi byl DWG výkres vytvořen?

Odeslal: Seiner
Datum odeslání: 06.dub.2012 v 21:35

Nejprve si ujasníme, jestli myslíte Mechanical nebo Mechanical Desktop. Mechanical Desktop jsem nikdy neměl, ale domnívám se, že produkoval "čisté" soubory AutoCAD. Takže tam by snad neměl být problém. U Mechanicalu je to jiné - ten má svoje objekty a tudíž se liší verzi od verze. O nějakém jednoduchém zjištění verze nevím.

-------------
Vítězslav Seiner

Chrudim

Vytisknout stránku | Zavřít okno