gbr formát pre plotre
Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=15180
Datum vytištění: 20.dub.2026 v 11:58
Téma: gbr formát pre plotre
Odeslal: oil1
Předmět: gbr formát pre plotre
Datum odeslání: 29.kvě.2012 v 23:36
Zdravím, existuje nejaký prevodník z Cad (dwg,dxf...) na gerber format pre plotre ?
------------- Tri roky som čumel do knihy a vedel som velké H, pritom za 1 hodinu ma kámoš naučil to čo viem doteraz :-)
|
Odpovědi:
Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 31.kvě.2012 v 08:13
|
Ano, AutoCAD. Popř. bezplatný Autodesk DWG TrueView (viz Download).
Nainstalujete si do Windows driver plotru, v AutoCADu otevřete DWG či DXF a zadáte příkaz PLOT.
------------- Vladimír Michl (moderátor) ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world (podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
|
Datum odeslání: 31.kvě.2012 v 22:46
Mám na mysli prípad že mám vytvoriť súbor pre ploter (známemu) ktorý ho má v práci (a nevieme sa dohodnúť po telefone čo presne chcem), tzn. vytvorím v Cad súbor s príponou gbr priamo pre jeho ploter, uložím ho a pošlem na e-mail.
------------- Tri roky som čumel do knihy a vedel som velké H, pritom za 1 hodinu ma kámoš naučil to čo viem doteraz :-)
|
Datum odeslání: 31.kvě.2012 v 22:50
Ano, přesně tak. Toto je výsledkem výše zmíněného procesu (výstup příkazu PLOT můžete nasměrovat do souboru).
------------- Vladimír Michl (moderátor) ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world (podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
|
Datum odeslání: 04.čer.2012 v 18:31
|
Nastal problem s ovladacmi, ten ploter pracuje v UNIX a ja v Win XP/AutoCad 2012. Poslal mi vzorku súborov ktoré vie na plotry spracovat, citujem :
*dxf/rul........tzv.AAMA formát pre CAD
*dat............HPGL-formát pre plottre (nástroje SP1=pero, SP2=nôž)
Nedarí sa mi moj projekt ziadno ulozit v formate *.dat
|
Datum odeslání: 04.čer.2012 v 20:48
|
Operační problém není problém. Pokud máte driver pro Windows, vytváříte jen GBR soubor - ten pak můžete poslat/překopírovat na plotr v libovolném OS. Můžete ale také použít oba zmíněné formáty. DXF je přímo formát AutoCADu (textová podoba DWG) a .DAT je jen přípona - formát je HPGL. Ten můžete generovat přímo z AutoCADu nakonfigurováním některého z perových HP (HPGL) plotrů, např. 7475, DraftPro, apod.
|
Datum odeslání: 13.čer.2012 v 14:17
|
Takže, dxf formát síce ploter ako tak pozná, ale nevie z neho priamo rezať . Skúšal som vygenerovať aj HPGL hore uvedeným postupom s príponou .plt, nastal problém s tým že výsledné rozmery sa líšily od originálu. Takže mi bolo doporučené dodať moju požiadavku v formáte AAMA podľa obsluhy je to nejaká verzia CAD, ale neviem ako to mám to takého konkrétneho formátu dostať.
|
Datum odeslání: 21.čer.2012 v 06:50
žiadna rada <
|
Odeslal: vbehun
Datum odeslání: 21.čer.2012 v 08:08
Plotry zpravidla podporují omezenou množinu entit DXF a to ještě jen v určité verzi. Pokud neznáte přesně požadovanou syntaxi, může být problém. Požadujte podrobné údaje o programu, který umí vytvořit korektní vstupní soubor pro daný plotter - nejlépe u výrobce plotru, ten by měl požadované informace poskytnout.
oil1 napsal(a):
Takže, dxf formát síce ploter ako tak pozná, ale nevie z neho priamo rezať . Skúšal som vygenerovať aj HPGL hore uvedeným postupom s príponou .plt, nastal problém s tým že výsledné rozmery sa líšily od originálu. Takže mi bolo doporučené dodať moju požiadavku v formáte AAMA podľa obsluhy je to nejaká verzia CAD, ale neviem ako to mám to takého konkrétneho formátu dostať. |
------------- =^..^=
|
|