Vytisknout stránku | Zavřít okno

Ořezání kresby jinak než přes Xclip

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=16061
Datum vytištění: 12.kvě.2026 v 03:17

Téma: Ořezání kresby jinak než přes Xclip
Odeslal: lvinklarkova
Předmět: Ořezání kresby jinak než přes Xclip
Datum odeslání: 07.lis.2012 v 15:17
Dobrý den,

nevíte někdo prosím o možnosti, jak udělat rychle výřez (ořez) kresby, aniž bych musela použít příkaz xclip?

Pro vysvětlení: Máme podklady od zákazníka (velké situace) ze kterých potřebujeme různé části do výkresů které vytváříme (v AC2010). Ty předáváme zákazníkovi ve formátu Microstation v7, která neumí s příkazem xclip pracovat a po exportu výkresu do programu MS7 ořez zruší. Vzhledem k tomu že se jedná o velké situační výkresy, je ruční ořezávání přes příkaz trim velmi časově náročné. 

Předem děkuji za rady.

Odpovědi:
Odeslal: splonk
Datum odeslání: 07.lis.2012 v 15:28
Dobry den
Mozna by na toto pomohl prikaz EXTRIM (neco TRIM vseho co protina oznacenou hranicni caru (pline, oblouk...)
Rozkouskovani vykresu na jednotlive Xrefy by asi vtoto pripade nepomohlo, ze?
zdravim

-------------
JASponza

ACA (AutoCAD) 21, 24
RVT 21, 24

Win 10, 11 x64

Datum odeslání: 07.lis.2012 v 15:37
Rozkouskování nepomohlo, vzhledem k tomu, že se xref musí do výkresu nabindovat před převodem. 
Možnost Extrim vyzkouším a dám vědět, děkuji.

Datum odeslání: 07.lis.2012 v 16:10
Hmmm, s timXrefem mate (asi) pravdu...
EXTRIM si predstavuju ze by mohl fungovat... V podstate jednalo by se asi o nasledujici: na KOPII stavajici situace si nakreslim obdelniky, pro Vas optimalni velikosti (pozdovane kusy mapy). EXTRIMem pak orezu vsechno co mi kazdy obdelnik protina... Zbytek smazu. Melo by to byt docela rychle...POZOR na zalohu originalu :) !!!

-------------
JASponza

ACA (AutoCAD) 21, 24
RVT 21, 24

Win 10, 11 x64

Datum odeslání: 08.lis.2012 v 07:44
Tak jsem vyzkoušela a příkaz Extrim je o hodně rychlejší :-) 

Děkuji za pomoc.

Datum odeslání: 08.lis.2012 v 09:01
Takto jsem rad :)!
Ma to ale drobnou nevyhodu pro majitele LT licenci. EXTRIM je vlastne lisp utlita, a na LT lisp nespusti...:(..

-------------
JASponza

ACA (AutoCAD) 21, 24
RVT 21, 24

Win 10, 11 x64

Datum odeslání: 08.lis.2012 v 09:04
To mi nějak nevadí, mám plnou verzi AutoCADu. Smile

Datum odeslání: 08.lis.2012 v 10:02
Předpokládám, že nějaký příkaz podobný xclipu asi neexistuje, kde bych nemusela rozbíjet bloky (vložené xref) na jednotlivé čáry. Něco, kde bych řekla udělej výřez, a vše co do něj nepatří smaž...

Ne, že bych si chtěla nějak moc vymýšlet, ale člověk hledá co nejsnadnější cestu. Wink

Vytisknout stránku | Zavřít okno