Vytisknout stránku | Zavřít okno

Radiální kolík

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor, Inventor Professional a Inventor LT, Product Design Collection a Suite, Factory Design Suite; a digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=16161
Datum vytištění: 01.čer.2026 v 22:02

Téma: Radiální kolík
Odeslal: ZajdaMirek
Předmět: Radiální kolík
Datum odeslání: 21.lis.2012 v 10:29
Ahoj lidi,
prosím vás mám problém s umístěním radiálního kolíku v sestavě.
Když chci vybrat díru tak to dělá, že jí nevidí, nevíte kde může být problém??

Zajda

Odpovědi:
Odeslal: Mrázek
Datum odeslání: 21.lis.2012 v 10:36
Na válcové ploše díru nebere (předpokládám, že vám jde o vazbu "Vložit"). Musíte to zavazbit osa na osu (proti sobě) a hloubku pomocí vazby k nějaké rovině.

-------------
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018

Odeslal: hoboj
Datum odeslání: 21.lis.2012 v 10:37
Máte nastaven výběr myší na sestavu, zkuste změnit na výběr náčrt a prvky... zkratka je Shift+pravé tl. myši.

-------------
Vojtěch Visingr

Datum odeslání: 21.lis.2012 v 10:43
dobrý typ ale nefunguje

Odeslal: hoboj
Datum odeslání: 21.lis.2012 v 10:55
špatně jsem si to přečetl, samozřejmě, že ten způsob vybrání, který jsem Vám popsal funguje na osu dané součásti na válcové ploše, protože z díry na válcové ploše se stává místo kružnice elipsa.Wink

Kolík zavazběte, jak Vám popisuje pan Mrázek. A vytvořte si ho pomocí generátoru, který máte na obrázku, kde nebudete vybírat díru, ale zadáte průměr kolíku.

-------------
Vojtěch Visingr

Datum odeslání: 21.lis.2012 v 10:56
Původně odeslal(a) Mrázek Mrázek napsal(a):

Na válcové ploše díru nebere (předpokládám, že vám jde o vazbu "Vložit"). Musíte to zavazbit osa na osu (proti sobě) a hloubku pomocí vazby k nějaké rovině.

Mohl byste mi tento postup nějako popsat?
Nějak jsem se v tom ztratil :-)

Datum odeslání: 21.lis.2012 v 10:58
Sorry, já jsem se nepodíval na celý obrázek, takže jsem myslel, že jde pouze o zavazbení již vloženého kolíku. Takže mojí první odpověď ignorujte.
Ve vašem případě bude problém asi v tom, že prvek nebyl vytvořen příkazem díra, ale vysunutím. Na prvek "díra" by se to mělo chytit vždy.

-------------
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.

Datum odeslání: 21.lis.2012 v 11:43

Sorry, já jsem se nepodíval na celý obrázek, takže jsem myslel, že jde pouze o zavazbení již vloženého kolíku. Takže mojí první odpověď ignorujte.
Ve vašem případě bude problém asi v tom, že prvek nebyl vytvořen příkazem díra, ale vysunutím. Na prvek "díra" by se to mělo chytit vždy.

to jsem si myslel také, ale nebylo to ono. Dále jsem pak zkouěel vytvořit novou součástku a vložit ji znova do vykresu také bez úspěchu. 

Datum odeslání: 21.lis.2012 v 12:09
V tom případě nevím, v čem je problém. Mně to ve verzi 2011 funguje bez problémů - nevím, zda není ve 2012 nějaká chybka.
V každém případě to vždy můžete obejít tím, že vložíte příslušný kolík z OC ručně a zavazbíte tak, jak jsem radil na začátku.

-------------
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.

Datum odeslání: 21.lis.2012 v 12:21

V tom případě nevím, v čem je problém. Mně to ve verzi 2011 funguje bez problémů - nevím, zda není ve 2012 nějaká chybka.
V každém případě to vždy můžete obejít tím, že vložíte příslušný kolík z OC ručně a zavazbíte tak, jak jsem radil na začátku.

Konečně jsem našel problém, jelikož jsem součástku nasunul a pak s ní ještě manipuloval (otáčel) tudíž pak nebylo možné vytvořit tangenciální rovinu, která bude kolmá přímo na tu mnou vytvořenou díru. Takže vše už je v pořádku. Děkuji za pomoc :-)

Vytisknout stránku | Zavřít okno