Klávesové zkratky - nabídka úprav
Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD web, prohlížečů, DWG a DXF, Design Review, Navisworks, nadstavby, Drive a cloud Autodesk
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=18237
Datum vytištění: 03.srp.2026 v 00:08
Téma: Klávesové zkratky - nabídka úprav
Odeslal: Bulba
Předmět: Klávesové zkratky - nabídka úprav
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 10:45
Dobrý den,
firma nás nedávno donutila přejít na Autocad2012. Oproti dřívějším verzím se pro mne bohužel jedná jen o českou lokalizaci. Sám jsem ale navyklý na používání verze anglické. Zejména pak klávesových zkratek. Ty se pro obě lokalizace liší . Nejpalčivější to pro mne je v "Místní nabídce", konkrétně pak "Nabídka úprav". Existuje nějaký způsob, jak zde k jednotlivým úkonům přiřadit klávesy dle anglické verze (např. kopírovat - C, otočit - R, atd.). Po netu jsem hledal, ale zatím nenašel.
|
Odpovědi:
Odeslal: splonk
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 10:58
|
Ddobry den V podstate se jedna o zadavani anglickych prikazu s podtrzitekm na zacatku... Tzn., ve Vasem *.pgp souboru by prikazi mely vypadat nasledovne: misto C, *Kopírovat tam musi byt C, *_Copy ... ... ... pokud se nepletu... :-( Preklady jednotlivych prikazu si najdete napr na strankach CADFora.
------------- JASponza
ACA (AutoCAD) 21, 24 RVT 21, 24
Win 10, 11 x64
|
Odeslal: vbehun
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 11:48
V české verzi Autocadu projde pouze česká verze příkazu, například --- ... BK, *PŘERUŠ C, *KOPIE CH, *ZMĚNA CP, *ZMĚNAV ... --- Původní soubory "acad.pgp" obou verzí si nezapomeňte zálohovat. Poté je možno upravit kopii z anglické verze na české příkazy..
------------- =^..^=
|
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 11:56
|
Děkuji za odpověď. Možná jsem to ale popsal špatně. Na funkčnosti příkazů nic měnit nepotřebuji, jen jim přiřadit jiné klávesové zkratky - podle anglické verze. Např. kopírování v české verzi nefunguje na klávesu C. Mrknu do toho souboru co je tam nastavené a snad si s tím poradím.
|
Odeslal: splonk
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 12:06
|
Aha... jsem si myslel, ze to nepujde jen tak... :-(... Omlouvam se za spatnou radu a panu vbehoun-ovi DEKUJI...
Popripade by toto vyresit jednoduchym lispem... ktery by pak fungoval v obou verzich AutoCADu... (Uzivatel by ale musel mit nainstalovanou plnou verzi AutoCADu (nikoliv LT))
------------- JASponza
ACA (AutoCAD) 21, 24 RVT 21, 24
Win 10, 11 x64
|
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 13:23
|
Díval jsem se na soubor "acad.pgp" a není to to, co jsem hledal. Jedná se o zkratky platící globálně. Mnou hledané klávesové zkratky jsou funkční pouze při aktivní "Nabídce úprav" (standardně po stisku pravého tlačítka myši). U anglické verze to předpokládám byly počáteční písmena anglických výrazů v menu (C - Copy, R - Rotate, apod.). Výstup by měl být takový, že namísto hledání správného příkazu v rozbaleném menu "Nabídky úprav" by se tento ihned aktivoval po stisku příslušné klávesy (třeba c). Čili jedna ruka stále na myši, druhá na klávesnici, bez nutnosti odpalu enterem, apod.
|
Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 13:30
|
Anglické zkratky s českými příkazy jsou hotové v tomto souboru: http://www.cadforum.cz/cadforum/anglicke-zkratky-prikazu-v-ceskem-autocadu-tip7367 - http://www.cadforum.cz/cadforum/anglicke-zkratky-prikazu-v-ceskem-autocadu-tip7367 Příkladné klávesové akcelerátory (na jeden stisk) lze definovat pomocí CUI editoru.
------------- Vladimír Michl (moderátor) ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world (podpora viz emea.support.arkance.world)
|
Odeslal: johny
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 14:09
|
Používáte nabídky zajímavým způsobem :) Každopádně si myslím, že to možné je... není to moc komplikované, ale bude to trochu pracné - ale jestli vám to za to stojí. V CUI jsou všechny místní nabídky editovatelné. Vytvořte si tvůj částečný cui soubor, zkopírujte si všechny co používáte (je jich opravdu dost). V názvech těch příkazů je před určitým znakem "&", tím je dána zkratka. Pokud je ale pred znakem, který není v českém názvu... třeba to nějak přejmenovat? Kopie_%y ? Nebo rovnou pak anglický název Cop%y. Bude to asi celkem pracné, ale reálné bych řekl.
|
Odeslal: vbehun
Datum odeslání: 08.lis.2013 v 14:20
Bulba napsal(a):
Díval jsem se na soubor "acad.pgp" a není to to, co jsem hledal. Jedná se o zkratky platící globálně. Mnou hledané klávesové zkratky jsou funkční pouze při aktivní "Nabídce úprav" (standardně po stisku pravého tlačítka myši). U anglické verze to předpokládám byly počáteční písmena anglických výrazů v menu (C - Copy, R - Rotate, apod.). Výstup by měl být takový, že namísto hledání správného příkazu v rozbaleném menu "Nabídky úprav" by se tento ihned aktivoval po stisku příslušné klávesy (třeba c). Čili jedna ruka stále na myši, druhá na klávesnici, bez nutnosti odpalu enterem, apod. |
Při aktivní nabídce úprav je chování závislé na právě probíhající akci, na akcích předchozích a na tom, co je vybráno. Například pokud máte vybrán uzel křivky, nabízí se menu uzlu - jinak opakování poslední akce nebo výběr z historie příkazů. Při výběru z historie příkazů se bere jako horká klávesa první písmeno (českého) příkazu. Toto nepůjde jen tak jednoduše změnit. Jinak je místní nabídka a nabídka tlačítek myši dostupná příkazem CUI (viz obrázek).
 P.S.: Zůstal bych raději u pouhé úpravy PGP souboru i za cenu toho nadbytečného Enteru ....
------------- =^..^=
|
|