Vytisknout stránku | Zavřít okno

Průnik roviny s 2D vrstevnicemi

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=18407
Datum vytištění: 28.dub.2026 v 19:18

Téma: Průnik roviny s 2D vrstevnicemi
Odeslal: sorbík
Předmět: Průnik roviny s 2D vrstevnicemi
Datum odeslání: 09.pro.2013 v 09:22

čaute,

řeším jak si ulehčit práci s vynášením průběhu terénu:

Mám ve výkrese zanesené vrstevnice v podobě polyline každou mám umístěnou v příslušné výškové (z-ové) úrovni, dále zde mám umístěný půdorysný obrys (zjednodušeně třebas čtverec) objektu domu.

A chtěl bych nějakým způsobem zjistit (vytvořit ) průběh terénu např ve všech 4 lících obvodových stěn

tzn. potřeboval bych proložit rovinu jednotlivými stranami čtverce tak aby byly kolmé k rovině xy. a pak následně zjistit průsečíky této roviny s jednotlivými vrstevnicemi (body) následně je propojit např spline a terén by byl hotov :)

nicméně nejsem schopen tu rovinu vytvořit-neexistuje nějaký takový příkaz entita nekonečné rovinné plochy (podobně jako ve 2D třebas přímka.... ) nebo zda-li se přímo nedá definovat řez daným místem...

díky za pomoc  

Odpovědi:
Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 09.pro.2013 v 10:12
Jdete na to asi zbytečně složitě. Jednodušší bude protnout přimo modely domu a terénu. Nevím zda máte jen holý AutoCAD - model terénu vytvoříte přímo prostředky projekčních verzí AutoCADu nebo třeba pomocí naší utility DMT.

-------------
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)

Odeslal: alfred
Datum odeslání: 09.pro.2013 v 11:48
A nestačilo by to primitivně jen "obtáhnout" 3D křivkou, přičemž by jste se chytal na "zdánlivý průsečík"? Pokud je to jen vrstevnice a svislý obvod domu (tedy svislá rovina), tak by to takhle šlo. Pokud rovina není svislá, (např. svahy), tak na to musíte jít jinak.

Odeslal: sorbík
Datum odeslání: 11.pro.2013 v 11:17
tak nakonec jsem to vyřešil jednoduše: příkazem trim ořízl všechny vrstevnice k líci budovy (ořezává to i polyline-vrstevnice v jiných výškových úrovních, což pak v půdorysu vidím jako přímý řez) - a nakonec jsem jen ty koncové ořízlé body vrstevnic spojil v prostoru spline a je hotovo :) 

Vytisknout stránku | Zavřít okno