Vytisknout stránku | Zavřít okno

Oblouk uzly

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD web, prohlížečů, DWG a DXF, Design Review, Navisworks, nadstavby, Drive a cloud Autodesk
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=19377
Datum vytištění: 11.čer.2026 v 15:55

Téma: Oblouk uzly
Odeslal: mark
Předmět: Oblouk uzly
Datum odeslání: 28.kvě.2014 v 11:05
Dobrý den.
Byl mi nainstalován nový AutoCAD2014.
Měl bych dotaz. Ve verzi 2006 při vybrání entity oblouk se zvýraznily uzly plus šipky podle kterých se dalo rozpoznat vyhnutí oblouku (viz obrázek) a pomocí šipek se dalo pracovat s obloukem. Jde toto zobrazování uzlů někde v nové verzi zapnout. Pracujeme s velkými oblouky v řádech stovek metrů u kterých rádius vypadá jako přímka. Pomáhám si zakótováním oblouku k určení strany středu, abych nemusel zoomovat.
Děkuji za případné rady.

Odpovědi:
Odeslal: martin.biras
Datum odeslání: 28.kvě.2014 v 11:12
Skuste prosím nastaviť premennú GRIPMULTIFUNCTIONAL na hodnotu 0.

Odeslal: Syrůček
Datum odeslání: 28.kvě.2014 v 11:13
Taky jsem s tím kdysi narazil. Máte k tomu příbuzný tip 9223.

Odeslal: mark
Datum odeslání: 28.kvě.2014 v 11:36
GRIPMULTIFUNCTIONAL funguje.
Děkuji.
Thumbs Up

Odeslal: johny
Datum odeslání: 28.kvě.2014 v 17:22
Všechno je dvousečné... človek tím přijde o nejrychlejší editaci polyline pomocí CTRL.

Odeslal: Syrůček
Datum odeslání: 28.kvě.2014 v 21:11
Jakou editaci myslíte?

Odeslal: johny
Datum odeslání: 28.kvě.2014 v 23:23
Moc pěkná věc.
Přepněte GRIPMULTIFUNCTIONAL na 1
Nakreslete polyline (cz křivku), vyberte ji a kliknete na uzel poloviny segmetu. A párkrát stiskněte CTRL... uvidíte. Když kliknete na uzel vrcholu polyline, zase tiskněte CTRL... Když totéž bude dělat s klasickým obloukem, má to tu stejnou funkci jako ty vaše šipečky.
Btw. GRIPMULTIFUNCTIONAL můžete nechat i na 3 (default). Tohle je sice dobrý pro začátečníky, protože stačí nad ten uzel najet myšou a vyjede vám nabídka co s tím můžete udělat (tedy to stejné jako při přepínání CTRL), ale to nedoporučuju, páč je to trapný, trapný, trapný. Když totiž tu polyline (nebo jakýkoliv objekt i víc objektů) vyberete jakože chcete zadat příkaz co s tím následně uděláte (teď myslím obecně, třeba kopii), ale při tom kurzor nevědomky necháte nad nějakým uzlem, čímž vám vyjede ta nabídka, tak v tu ránu máte blokovaný klávesový vstup a nezadáte nic. A 3x trapný je to proto, že mi řádnou chvíli trvalo, než jsem zjistil, proč mi OBČAS nejdou zadávat příkazy.
Ale to CTRL je super.

Vytisknout stránku | Zavřít okno