Vytisknout stránku | Zavřít okno

Otočenie viacerých objektov okolo vlastnej osy

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=19536
Datum vytištění: 21.dub.2026 v 05:45

Téma: Otočenie viacerých objektov okolo vlastnej osy
Odeslal: Dieselek16
Předmět: Otočenie viacerých objektov okolo vlastnej osy
Datum odeslání: 27.čer.2014 v 09:43
Dobrý deň, 

zaujímalo by ma, či existuje možnosť v AutoCADe otočenia viacerých označených objektov naraz, každý okolo vlastnej osy (referenčného bodu). 

Táto funkcia mi chýba už pár rokov, a myslím, že vývojári ju stále ešte nespravili. Pritom mi príde, že je to úplne logická, jednoduchá a užitočná funkcia. 

Pokiaľ ešte nie je, vie niekto o nejakom spôsobe, ktorým by sme dosiahli požadovaný efekt? 

Ďakujem za odpoveď. 

Adrian K. 
Civil3D 2011

Odpovědi:
Odeslal: waldosinka
Datum odeslání: 27.čer.2014 v 10:25
dobry :)
neviem preco Vam nefunguje
ale mne v mechanical funguje otacanie viacerych objektov normalne
 pomocou funkcie ROTATE
oznacim co chcem otocit a ide to Smile

napadlo ma ci mate nainstalovany SP
je mozne ze vdaka tomu vam to nemusi fungovat

-------------
zdraví waldosinka :)

Odeslal: splonk
Datum odeslání: 27.čer.2014 v 10:46
Původně odeslal(a) Dieselek16 Dieselek16 napsal(a):

Dobrý deň, 
 otočenia viacerých označených objektov naraz, každý okolo vlastnej osy (referenčného bodu). 

Hmm, tak trochu jste si sam odpovedel...
Objekty kteri maji "referncni bod" - spis bych ho nazval vkladacim - tuto vlastnost maji... 
U objektu tyo Text, MText, ... Block ve vlastnostech urcite najdete pozadovany udaj...
Objekt typu napr Line - kdybych byl programatorem a mel takovyto pozadavek, tak bych potreboval upresneni... ketry z bodu bude vkladaci, referencni, bude tvorit osu...? Vidite, ze je tech moznosti vicero... a u Pline (krivka) jich bude jeste vic...). Je zapotrebi aby uzivatel vybral referencni bod... a touto funkci prikaz Rotate disponuje. Asi i proto tato moznost v "holem" Autocadu neni...

Urcite by ale slo napsat utilitku, ktera by se napr. nejdriv zeptala na uhel otoceni a pak na vyber objektu... a pak 'konec'... neni to uplne to, co pozadujete, ale fungovat by to mohlo...

-------------
JASponza

ACA (AutoCAD) 21, 24
RVT 21, 24

Win 10, 11 x64

Odeslal: Pavel Homan
Datum odeslání: 27.čer.2014 v 10:47
Asi bylo na mysli, možnost otáčení každého objektu, ve výběru s více objekty, okolo jiného referenčního bodu. Toho se skutečně v AutoCADu standardním příkazem [CMD]OTOČ[/CMD] (_ROTATE) nebo i pomocí uzlových bodů dosáhnout nedá. Vždy se otáčí celý výběr kolem jednoho referenčního bodu.
Pro texty nebo atributy by mohl být užitečný pro otáčení příkaz [CMD]TORIENT[/CMD] (_TORIENT) z Express Tools.

-------------
Pavel Homan

Arkance Systems s.r.o.

Datum odeslání: 27.čer.2014 v 11:06
Áno, myslel som, že po výbere viacerých objektov, sa každý jeden objekt otočí okolo svojho vlastného "vkladacieho" bodu . 

Úplne mi stačí, keď pootočím rovnaké typy objektov, konkrétne mám na mysli výškové kóty alebo texty, aby som nemusel každý otáčať zvlášť po jednom. 

Viem, že existuje hromadná zmena vlastností, ale pokiaľ mám každý text otočený inak (situácia kanalizácie s popismi) a chcem ich všetky pootočiť o 90°, každý okolo svojej osy.

Snáď som to vysvetlil už dostatočne :-)

Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 27.čer.2014 v 11:06
Viz též příbuzný tip 2943 nebo utilita ROTX (od M.Bieliny) na stránce Download.

-------------
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)

Datum odeslání: 27.čer.2014 v 12:09
Moc pekne ďakujem :-)
Uľahčili ste mi do budúcna život. Tak isto by som chcel poďakovať Ing. Bielinovy za geniálny nápad a jednoduché riešenie :-)

S pozdravom 
Adrian K. 

Vytisknout stránku | Zavřít okno