Vytisknout stránku | Zavřít okno

Úprava fontu

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=19695
Datum vytištění: 26.dub.2026 v 15:44

Téma: Úprava fontu
Odeslal: aureo85
Předmět: Úprava fontu
Datum odeslání: 01.srp.2014 v 11:35
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s modifikací standardních SHX fontů? Na netu jsem prošel nespočet informací o konverzi do shp, kompilaci atd., ale úprava v textovém souboru je na mne složitá. Existuje řešení?
Děkuji Lukáš.

Odpovědi:
Odeslal: Seiner
Datum odeslání: 01.srp.2014 v 11:56
Kdysi dávno jsem tvořil SHX svarové značky, značky drsnosti a tolerance tvaru a polohy.
Textovým editorem to byla dost náročná práce - a to se tvarová složitost s písmem nedá srovnávat.
V praxi se ale ukázalo, že to není šťastné řešení - při předávání souborů bylo nutné přidat i SHX soubor a příjemci s tím stejně neuměli nebo nechtěli pracovat. Nakonec jsem značky konvertovali do bloků a je pokoj.
  Mám jakési tušení, že existují nástroje pro převod entit na SHP, ale už bych se do toho nepouštěl z uvedených důvodů.
(V době, kdy jsem to dělal se obecně tvrdilo, že mail nad 100 kB je strašně moc :-)

-------------
Vítězslav Seiner

Chrudim

Odeslal: Buba
Datum odeslání: 01.srp.2014 v 12:20
Neodporúčam modifikáciu štandardných fontov, ale ak tak vytváranie nových. Stalo sa mi v minulosti, že spolupracujúca firma nám odovzdala výkresové podklady s takýmito upravenými fontami bez upozornenia a súbory fontov nepribalila. Potom nám pripomienkovali, že vzhľad pri tlači nebol taký ako u nich :)
Tvorbu fontov pekne prehľadne rozpracoval myslím PepaR, ale teraz to neviem narýchlo nájsť. Kedysi to myslím bolo aj v odkazoch na CAD fóre. Možno poradí pán Michl :)

Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 01.srp.2014 v 12:33
Přesně tak. Úprava standardních fontů je potenciálně velmi nebezpečná - výkres u příjemce najednou bez varování "vypadá jinak". Vytváření nových fontů je relativně složité a nesmíte zapomenout výkres před přes eTransmit - nejen nakopírovat DWG. K tvorbě SHP/SHX už musí být dobrý důvod - např. že budete prodávat komerční písma nebo potřebujete vytvořit knihovnu tvarů (např. pro komplexní čáry).

Pokud to chcete jen na značky, je daleko pohodlnější a bezpečnější je tvořit jako bloky. Na převod geometrie do SHP formátu slouží Express Tool [CMD]MKSHAPE[/CMD], ale i s ním je to piplačka.

-------------
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)

Datum odeslání: 01.srp.2014 v 13:33
Samozřejmě nehodlám úplně nahrazovat nativní SHX fonty, ale začnu s existujícím ten si upravím a uložím jako "originál". Ano tato úskalí znám. Neexistuje tedy řešení kreslení přímo v autocadu a potom modifikace do shx? 

Odeslal: Seiner
Datum odeslání: 01.srp.2014 v 13:44
Komu není rady ;-)
No asi existuje - v těch bonus aplikacích je TXTEXP, který konverzuje SHX text na úsečky a oblouky (tuším). To si pak překreslíte a tím MKSHAPE byste zase vytvořil SHP kód.
Abyste to mohl začlenit do standardního fontu, musel byste mít jeho zdroj (SHP). V dřevních dobách byl běžnou součástí instalace. Teď už asi ne. Ale ty základní (TXT, Simplex, Duplex) by měly jít pořád sehnat.

-------------
Vítězslav Seiner

Chrudim

Odeslal: vbehun
Datum odeslání: 01.srp.2014 v 13:45
Co přesně tím chcete vyřešit?
Písmeno, značku, symbol?
Mnoho unikátních tvarů je v Unicode fontech.
Původně odeslal(a) aureo85 aureo85 napsal(a):

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s modifikací standardních SHX fontů? Na netu jsem prošel nespočet informací o konverzi do shp, kompilaci atd., ale úprava v textovém souboru je na mne složitá. Existuje řešení?
Děkuji Lukáš.

-------------
=^..^=

Datum odeslání: 01.srp.2014 v 15:13
Děkuji za rady. Potřebuji jednu specifickou značku co dávám do textů. A pak jsem chtěl upravit trochu nějaké znaky isocp např. se mi nelíbí nula, diakritika apod. Já něco vyzkouším a buď to půjde nebo ne.

Odeslal: PepaR
Datum odeslání: 10.srp.2014 v 14:52
Dobrý den,

a jakou specifickou značku prosím potřebujete? 

-------------
PepaR
https://www.jremes.cz" rel="nofollow - jremes.cz | https://www.stavlab.cz" rel="nofollow - stavlab.cz

Vytisknout stránku | Zavřít okno