Nejde mi zakótovat úhel.
Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection, Factory Design; digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=20414
Datum vytištění: 25.čvc.2026 v 16:49
Téma: Nejde mi zakótovat úhel.
Odeslal: Bucivoj
Předmět: Nejde mi zakótovat úhel.
Datum odeslání: 20.pro.2014 v 12:44
Hledal jsem,ale podobný problém jsem nenašel,takže založím toto téma.
 Mám problém,že mi nejde zakótovat úhel.Jedná se mi o úhel,která je na přílohách vyznačený červeně.

Úhel 135 stupňů mi jde zakótovat normálně.

Kliknu na příkaz kóta-označím čelo kusu-označím ten kužel-a stane se
to,že se mi vytvoří nějaká divná kóta,která jde někam doprava a dolů
úplně mimo výkres viz. třetí příloha (výkres je ta černá tečka nahoře a kotá směřuje někam dolů)

Nevíte náhodou někdo,co to znamená? Díky za rady
|
Odpovědi:
Odeslal: horalek
Datum odeslání: 20.pro.2014 v 16:46
|
Pravděpodobně se jedná o to, že kótovaná čára není rovnoběžná s rovinnou pohledu. Vyberte pohled a na pravém tlačítku u myši naleznete volbu "Typ obecné kóty" a zvolte "Promítnuté" . Snad to bude ono.
|
Datum odeslání: 20.pro.2014 v 17:04
Díky za tip,ale není to tím.Tu volbu "Promítnuté" tam mám zaškrtnutou. Neměl by jste náhodou jiný tip?
|
Odeslal: horalek
Datum odeslání: 20.pro.2014 v 17:40
|
Bez dat se těžko bádá, může se jednat o pohled, který je mírně natočen vůči souřadnému systému, není to klasická hrana ale oblouk či jiná křivka - pak tam úhel žádný není a pod. Zkuste to trochu obejít, vyberte pohled a zvolte nový náčrt (osový kříž musí být v pohledu, nejspíše bude ve středu pohledu). Následně promítněte požadované hrany - tím dostanete promítnuté čáry (zjistíte, zda je to křivka či rovná čára), případně upravíte. Tyto čáry pak okótujte.
|
Odeslal: simunek
Datum odeslání: 21.pro.2014 v 10:12
|
Taky bych to tak viděl. Asi to nebude přímka ale křivka. Když kliknete na tu čáru, nezačne Vám to kótovat Radius? Nebo to bude nějaká křivka
|
Datum odeslání: 21.pro.2014 v 18:43
Když kliknu na kótu a pak označím tu čáru,tak to opravdu rměří nějaký rádius viz obrázek.

Dobře,co jsem teda udělal blbě,že mi to ukazuje rádius,když já potřebuju změřit úhel mezi čelem kusu a tou hranou?
|
Datum odeslání: 21.pro.2014 v 19:27
Takse mi to podařilo
Dal jsem jiný pohled (kus jsem otočil o 90° a pak jsem dal vytvořit pohled) a už to šlo zakótovat.Takže díky.

Ale i tak bych se chtěl ještě na něco zeptat a něco dovysvětlit:
vybral jsem pohled-zvolil jsem nový náčrt (osový kříž byl v pohledu uprostřed)-teď jsem kliknul na "Promítnutí geometrie" a označil jsem ty čáry mezi kterými chci změřit ten úhel

Po tom označení je vidět,že ty čáry,na které jsem kliknul,takže jsou z části modré a z poloviny žluté?Co to znamená?
A jak jste myslel tohle "Následně promítněte požadované hrany - tím dostanete promítnuté čáry (zjistíte, zda je to křivka či rovná čára)" -podle čeho zjistím,že je to křivka nebo rovná čára?To je to modrožluté zbarvení?A jak to mám teda případně upravit,jak se to dělá (prosím jednoduše vysvětlit na co kliknout v jakém pořadí )
|
Odeslal: masa1
Datum odeslání: 22.pro.2014 v 15:30
I když se to nezdá, tak ta drážka na kuželi nevytváří přímku, ale křivku ...... viz kóty v řezech. Proto jsou tam křivky a nevybere se jedna hrana po celém kuželi. Drážka je dělaná tažením z čela. Osobně bych pro kótování udělal částečný řez.
------------- Mašek
|
|