Vytisknout stránku | Zavřít okno

nefunkční klávesa SHIFT

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=20695
Datum vytištění: 20.dub.2026 v 03:41

Téma: nefunkční klávesa SHIFT
Odeslal: kodajz
Předmět: nefunkční klávesa SHIFT
Datum odeslání: 13.úno.2015 v 12:41
Dobrý den, prosím o radu. Mám nově nainstalovaný Autocad 2015 a nefunguje mi klávesa shift např. pro zrušení výběru. Ve win funguje, je to problém Cadu. Kolegům funguje. Je to věc např. aktivace?

Odpovědi:
Odeslal: vbehun
Datum odeslání: 13.úno.2015 v 13:13
Taky to může být způsobeno nastavením proměnné "PickAdd".
Viz též Nástroje - Možnosti - Výběr - Použití klávesy Shift pro přidání k výběru.

-------------
=^..^=

Datum odeslání: 13.úno.2015 v 13:36
Právě toto jsem už zkoušel. Tuto funkci jsem zatrhnul a taky nefunguje. Původně na starám Cadu jsem měl tuto funkci neaktivní. Shift jsem používal tak, že když jsem vybrak crosem např. skupinu čar a některé jsem chtěl z výběru odstranit, držel jsem shift a myší levým tl. klikal a rušil výběr. Teď u 2015 mi tot nefunguje. Kolegům ale ano a vůbec nemůžeme přijít na to proč. Že by chyba cadu??

Datum odeslání: 13.úno.2015 v 13:52
PICKADD (systémová proměnná)
Určuje, zda následující výběrová množina nahradí aktuální výběrovou množinu, nebo je k ní přidána.
Typ:    Celé číslo; Uloženo v:    Uživatelské nastavení; Počáteční hodnota:    2
---
0
Vypne PICKADD. Výběrovou množinou se stanou objekty, které byly vybrány naposledy. Dříve vybrané objekty jsou z výběrové množiny automaticky odstraněny.
---
1
Zapne PICKADD. Do aktuální výběrové množiny je přidán každý vybraný objekt, buď individuálně, nebo pomocí okna.
---
2
Zapne PICKADD. Do aktuální výběrové množiny je přidán každý vybraný objekt, buď individuálně, nebo pomocí okna.
Pokud použijete příkaz VYBER, po ukončení příkazu zůstanou objekty vybrané.
---
Jakou hodnotu máte nyní nastavenu?

-------------
=^..^=

Odeslal: Pavel Homan
Datum odeslání: 13.úno.2015 v 13:55
Příčinou může být i nainstalovaný Raster Design nebo AutoCAD Map - ten má pod příkazem IOPTIONS nebo MAPIOPTIONS - další nastavení a mimo jiné i pro funkci Shift a levé tl..

-------------
Pavel Homan

Arkance Systems s.r.o.

Datum odeslání: 13.úno.2015 v 14:11
PICKADD mám nastavenou na 2. (shift nefunguje) Ve starém Cadu jsem měl 0. (shift fungoval)

Map ani Raster nainstalovaný nemám :-(

Datum odeslání: 13.úno.2015 v 14:28
Chová se to takhle u všech objektů? Není objekt v uzamčené hladině?

-------------
=^..^=

Datum odeslání: 13.úno.2015 v 14:37
jj u všech. Testoval jsem.

Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 13.úno.2015 v 14:58
PICKADD nebo IOPTIONS (nebo rozbitá klávesnice, popř. nějaká obskurní nadstavba), to jsou obvyklé příčiny.

-------------
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)

Datum odeslání: 13.úno.2015 v 15:10
Původně odeslal(a) kodajz kodajz napsal(a):

jj u všech. Testoval jsem.

U všech objektů se to takto nemůže chovat. Objekt v uzamčené hladině nelze vybrat.
Jsou všechny ty dotyčné objekty ve stejném prostoru?

-------------
=^..^=

Odeslal: zdrk
Datum odeslání: 13.úno.2015 v 15:14
Ještě možná k tomu občas proměnná PICKFIRST - zapnout vypnout prostě zkusit.
Většinou všechno se všim

Datum odeslání: 13.úno.2015 v 22:05
Kluci, zatím díky za rady. Nový cad mám v práci, takže vyzkouším v pondělí a dám vědět. S novým cadem nám dali i nové pc s klavesnicema. Třeba v průzkumníkovi klávesa shift funguje při výběru souborů. Zatím pěkný víkend.

Datum odeslání: 16.úno.2015 v 08:19
Pěkné pondělí přeji, tak záhada shift vyřešena, musím se vám omluvit, mám tu instalaci nově a nevšiml jsem si, že mám opravdu nainstalován i Raster Design. Takže v IOPTIONS jsem zrušil zatržení volby shift+left click image ... a tlačítko shift pro zrušení výběru začalo fungovat jak jsem byl zvyklý.
Děkuji vám  za pomoc a čas. Zdraví Honza

Vytisknout stránku | Zavřít okno