Vytisknout stránku | Zavřít okno

rozvin vřetenového schodiště-bočnice

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection, Factory Design; digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=21064
Datum vytištění: 18.čer.2026 v 05:44

Téma: rozvin vřetenového schodiště-bočnice
Odeslal: romiste
Předmět: rozvin vřetenového schodiště-bočnice
Datum odeslání: 27.dub.2015 v 14:31
Zdravím všechny přítomné.
Trápím se s tím už druhý den a nemohu na to stále přijít. Kreslím v Inventoru vřetenové schodiště a nedaří se mi udělat z plechu šroubovice (výplň v zábradlí) tak, aby šel udělat rozvin. Na rozměrech nějak nezáleží, když tak průměr 1800mm, stoupání 3070mm, jedna otočka. Jako spirála to není problém, ale převézt díl nějak na plech a rozvinout, to už si nevím rady.
Budu vděčný za každou radu nebo navedení.

Romiště

Odpovědi:
Odeslal: mimo0912
Datum odeslání: 27.dub.2015 v 21:29
Viete poslať náhľad na ten model.

Datum odeslání: 28.dub.2015 v 06:20
Posílám celkový model, který si překresluji do výrobní dokumentace.
uploads/57094/vřetenové_schodiště.pdf" rel="nofollow - uploads/57094/vřetenové_schodiště.pdf
uploads/57094/vřetenové_schodiště.ipt" rel="nofollow - uploads/57094/vřetenové_schodiště.ipt

Odeslal: raspi
Datum odeslání: 28.dub.2015 v 08:03
uploads/14067/plech_zábradlí.ipt" rel="nofollow - uploads/14067/plech_zábradlí.ipt

Je to v AI2015. Pokud by to nešlo otevřít, tak jsem to řešil pomocí tažené plochy a její následné zesílení. Do hodnoty zesílení je třeba napsat stejnou hodnotu jako ve "Výchozí plechy". Ideálně tam rovnou jako parametr zesílení napsat "Thickness".

Datum odeslání: 28.dub.2015 v 08:21
Děkuji moc, už mi rozvin funguje. Dělal jsem chybu, že jsem měl nastavené různé tloušťky v zesílení a výchozí plechy. Ušetřil jste mi spoustu práce.

Odeslal: mimo0912
Datum odeslání: 28.dub.2015 v 14:35
Ešte jeden postreh keď sme robili iba v 2D rasp. ešte na kartóne.
Ak je nemenná šírka pásu, stúpanie schodiska a priemer, potom je to lineárna závislosť = rovný pás s konštantnou šírkou. Je to výrez z rúry. Rozvin rúry viem + stúpanie viem = rozvin pásu. Dorobím úpravu koncov. Pre výrobu predpíšem pod akým uhlom vložiť do valcovej zakružovačky.
Určite môj postreh neriešil Váš problém, ale niektoré "RETRO" spomienky nevymažete ...

Vytisknout stránku | Zavřít okno