Vytisknout stránku | Zavřít okno

Násobení dvou délkových parametrů (chyba)

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection, Factory Design; digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=21717
Datum vytištění: 11.čer.2026 v 20:29

Téma: Násobení dvou délkových parametrů (chyba)
Odeslal: PetrSrubar
Předmět: Násobení dvou délkových parametrů (chyba)
Datum odeslání: 08.říj.2015 v 13:25
Dobrý den,
setkal jsem se v Inventoru 2015 s následují chybou. Při násobení dvou parametrů dochází k dekadické chybě. Příklad viz obr (2*3=0.6 dle inventoru). Děkuji za případné řešení a odpověď. 
P.S.: U bezrozměrného zadání tuto chybu nedělá.
P.Š. 

Odpovědi:
Odeslal: Ľubomír Pápay
Datum odeslání: 08.říj.2015 v 13:38
Hm..
lenže 3mm x 2mm nie je 6mm, ale 6mm2

-------------
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012

Odeslal: Mrázek
Datum odeslání: 08.říj.2015 v 13:44
Problém je v jednotkách. Když násobíte dvě délkové jednotky, je očekáván výstup v mm^2 (zkuste to udělat přímo v náčrtu - do nějaké kóty zdejte součin dvou délkových parametrů a ono vám to rovnou vynadá a parametr nepovolí použít). Když to uděláte přes tabulku parametrů, kdy natvrdo nastavíte jednotky na mm, tak to sice vezme, ale s chybou (akorát jsem úplně nepochopil, proč je chyba zrovna v desetinném místě, spíš bych chápal, kdyby to byla odmocnina; úplně korektní by bylo, aby to vůbec takto zadaný parametr nepovolilo - ale to už je otázka nikoliv na fórum, ale na Autodesk)

-------------
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018

Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 08.říj.2015 v 14:31
To není chyba na desetinném místě, to je pokus Inventoru vypořádat se s chybně zadaným vzorcem (implicitní jednotkou jsou cm).

Indikovaná chyba ve fyzikálních jednotkách obvykle znamená, že je něco zadané špatně - obvykle je to právě takovýto pokus interpretovat plošný údaj jako délkový. Pomoci si lze vydělením konstantou "1 mm", nebo např. použitím bezrozměrných údajů ve vzorcích (např. "10 ul").

-------------
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world
(podpora viz emea.support.arkance.world)

Odeslal: VejvodaT
Datum odeslání: 08.říj.2015 v 17:52
Podobný "problém" jse řešil řed rokem když jsem začal kreslit v Inventoru. Používám vzorec pro výpočet hrubé hmotnosti a tak jsem zadával výraz hruba_hmotnost = 1,05 * d1 * d2 * d3 * 0,0000078. Samozřejmě vzorec svítil červeně a spočítal hmotnost "o 3 nuly jinde". Nyní zadávám vzorec takto hruba_hmotnost = 1,05 ul * (d1/1mm) * (d2/1mm) * (d3/1mm) * 0,0000078 kg a vše funguje jak má. Podobný problém jsem našel také u funkce round a ceil, tam taky jednotky dělají "bordel".

Vytisknout stránku | Zavřít okno