Vytisknout stránku | Zavřít okno

formát mxd

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Architecture, MEP, Fabrication, Plant 3D
Popis fóra: Otázky ke stavařským aplikacím AutoCAD Architecture, AutoCAD MEP, k potrubní aplikaci AutoCAD Plant 3D, k Fabrication a Advance Steel
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=21848
Datum vytištění: 18.srp.2026 v 22:11

Téma: formát mxd
Odeslal: Kosík
Předmět: formát mxd
Datum odeslání: 05.lis.2015 v 09:14
Přeji příjemný den
Po té, co se nám na Mladoboleslavsku změnil šéf územního plánování jsem se dostal z prováděním územních plánů do problému. Striktním požadavkem tohoto šéfika je předávání projektů jednotlivých výkresů ve formátu mxd, který používá a čte pokud vím pouze arcgis. Nemá prosím někdo zkušenost jak výkres z formátu dwg dostat do toho mxd. Z dwg umím udělat shp, to problém není, problémem je tyto shp znove seatavit do projektu v mxd tedy dvojí práce, nebo objednat tuto službu u třetí strany a tím při jedinném kriteriu cena, není možné konkurovat. Zdá se mi že nad cadisty v oblasti územního plánu se poněkud smráká. Zkoušel jsem se optat na komoře architektů, zda se nejedná o diskriminaci velké části projektantů, že prý ne. ÚHOS odpověděl neodpoveděl šestistránkovým cancem o ničem, že by to musel asi rozhodnout soud. Pikantní je, že dokumentaci platí a objednávají obce, které arcgis nemají a tento formát nemohou nijak využít.
Jan Kosík

Odpovědi:
Odeslal: jakub.bican
Datum odeslání: 05.lis.2015 v 13:47

Poskytování MXD je problém, zajímalo by mě, zda jim to vůbec funguje. MXD je totiž něco jako "projektový" soubor - jen sada definic hladin, layoutů, atd. Je ale možné, že v tom je možné nově přenášet i data.

Každopádně se jedná o tvrdě ESRI formát. Dokonce takové nástroje jako FME, které s MXD umožňují nějaké operace, vyžadují, aby na stejném stroji byly současně instalovány produkty ESRI.

Odeslal: Panoch
Datum odeslání: 05.lis.2015 v 14:47
A nechce ještě předávat data jen na disketě Verbatim a telefonovat mu jen z mobilu Nokia? Někteří úředníci se chovají ne jako zaměstnanci nás daňových poplatníků, ale jako nějací královští místodržící nebo jako kdyby ty peníze co utrácejí byly jejich.

Odeslal: Kosík
Datum odeslání: 05.lis.2015 v 15:20
Podle mě se jedná o uloženou načtenou a vyčančanou soustavu shp souborů s nastavenou viditelností pořadím s databází doplněnou o rámeček legendu a rozpisku uloženou jako projekt mxd samostatně pro každý jednotlivý výkres zvlášť.

Vytisknout stránku | Zavřít okno