Vytisknout stránku | Zavřít okno

Nahrazení komponenty ve výkrese

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor, Inventor Professional a Inventor LT, Product Design Collection a Suite, Factory Design Suite; a digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=22630
Datum vytištění: 12.kvě.2026 v 19:17

Téma: Nahrazení komponenty ve výkrese
Odeslal: lukas.rulec
Předmět: Nahrazení komponenty ve výkrese
Datum odeslání: 22.dub.2016 v 10:30
Dobrý den,
mám vytvářenou skupiny výkresů pro sestavu, vytvořené výkresy bych rád použil a pouze v nich nahradil komponenty, které se oproti předchozím liší délkou a počtem otvorů, jinak vychází ze stejných modelů jednotlivých komponent. Proto mi přijde nahrazení ideální - očekával jsem v tomto směru pomoc od Design assistant-a, ale tato cesta buď neexistuje, nebo jsem ji nenašel - prosím tedy o radu
P.S. - používám Inventor 2011

Díky

Odpovědi:
Odeslal: Jiri.Dostal
Datum odeslání: 22.dub.2016 v 10:38
Karta "Správa" -> "Nahradit referenci modelu"

Datum odeslání: 22.dub.2016 v 10:54
Díky moc - Díky za pomoc - a hlavně za spoustu ušetřeného času.
Thumbs Up

Odeslal: Elfenbein
Datum odeslání: 26.dub.2016 v 08:20
Díl který nahrazujete musí být kopií původního pod novým názvem a se změněnými rozměry. Jinak se vám "nechytne" Nahrazení reference.

Datum odeslání: 26.dub.2016 v 11:22
Přesně tak jsem měl modely vytvořené a kótované jsem měl první vytvořené otvory a ne ty dopočítané polem, takže po nahrazení mne čekala jen práce s razítkem a "uložením jako". V předchozím zaměstnání jsem používal jiný software, který měl tyto kroky ošetřeny v obdobě Design Assistanta.

Odeslal: Elfenbein
Datum odeslání: 26.dub.2016 v 12:43

V jakém programu jste to dělal? Přesně tohle jsem dělal v Catii a Solidworksu a tam se to chovalo stejně.

Pokud tyto změny děláte ve Vaultu, jde to jednodušeji.

Odeslal: Petr Klimeš
Datum odeslání: 26.dub.2016 v 12:45
Dobrý den,

Inventor má taktéž Design Assistant (v případě, že nepoužíváte Vault), pomocí kterého uděláte kopii výkresu včetně podřazených modelů, u kterých pak provedete změnu a pokud máte výkres vhodně zakótovaný (kótování ke geometrii, kteránemění; použití např. příkazu "Díra a závit" kde se dynamicky mění počet děr podle modelu) , poté stačí provést skutečně jen drobné úpravy. viz. přiložené výkresy.

Datum odeslání: 26.dub.2016 v 13:12
To ElfenbeinSolid Edge od Siemens PLM - a obdoba D.A. se tuším jmenuje Revision Manager.
Už si nevzpomenu na verzi , kterou jsem naposled využíval. SE byl výtečný na plechařinu, ale koncepčně se mi Inventor zamlouvá víc.  P.S. doufám, že se s tím nahrazením nepletu - už je to nějaká doba Wink!!!  Vault nepoužíváme :(

To Petr Klimeš: Měl jsem již hotové modely z jednoho zdroje a šlo mi pouze o nahrazení komponenty ve
 výkrese. Jinak jsem už u prvního výkresu postupoval tak, jak popisujete - zakótované zdrojové (neměnné) prvky (s tímto mám zkušenosti z parametrických modelů, kdy je třeba vytvářet vazby přes neměnné prvky)  a pak už to bylo v podstatě pouze o vyplnění razítka. Díky za Tip - příště zkusím vytvořit celý zdroj i s výkresy a pak až vytvářet kopie.

Vytisknout stránku | Zavřít okno