Vytisknout stránku | Zavřít okno

Kuželové ozub kolo

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection, Factory Design; digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=2295
Datum vytištění: 26.čvc.2026 v 04:44

Téma: Kuželové ozub kolo
Odeslal: Otasek2
Předmět: Kuželové ozub kolo
Datum odeslání: 15.bře.2006 v 23:57
Nemá někdo zkušenost s tvorbou přesného modelu kuželového ozubeného kola, žádné zjednodušení, ale co nejpřesnější model určený pro CAM a CNC frézu. Evolventu jsem si nějakým způsobem zajistil.

Odpovědi:
Odeslal: Kubeczka
Datum odeslání: 16.bře.2006 v 05:01
Jednou jsem to dělal. Na profil zubu jsem použil svůj vlastní program, který mi v AutoCADu nakreslí naprosto přesný profil zubu (zubní mezery). Vlastně jsem to dělal v Mechanical Desktopu. Zubní mezeru jsem vytvořil tažením se zúžením, které jsem vypočítal. Pak jsem model přenesl do Inventoru. Jestli to je stoprocentní? Musel bych to znova zkusit a ověřit.

Odeslal: Kane
Datum odeslání: 17.bře.2006 v 00:33
Design Akcelerator by to měl umět, teda umí normální čelní ozubení a myslím si že i kuželové, nikdy sem to nedělal ale myslím že by to neměl být problém ...

Odeslal: Mrázek
Datum odeslání: 17.bře.2006 v 07:49

Bojím se, že Design Accelerator používá zjednodušení, takže použít model jako podklad pro CNC by nemuselo přinést kýžené výslwdky. Ale jistě to nevím - bylo by zajímavé to zjistit. Někdy se to může hodit!

-------------
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018

Odeslal: Kane
Datum odeslání: 18.bře.2006 v 01:11
Tak to nevím jistě jestli to zjednodušuje, pamatuju si že dříve jsme to taky dělali v CADu a potom jsme to v Invetoru vytahovali .. ale i na silných počítačích to byla otázka několika hodin, Accelerator to má za pár sekund ale jak přesně to nevím ... momentálně jelikož ho nepoužívam tak to ani nevyzkouším ...

Odeslal: Otasek2
Datum odeslání: 21.bře.2006 v 11:06
Tak nevím pánové, jestli než sem napíšu nějakou zcestnou úvahu, tak není lepší si to raději vyzkoušet.. viděli ste někdy co vytvoří DA?!!  to už od ruky s šátkem přes oči nakreslíte líp...

Tažení jsem zkoušel, ale je problém, že zůžení po délce a po šířce zubu není stejné - jako profil jsem použil přenesenou evolvantu z dwg, takže to je spline a nějak se mě na ni nepovedlo aplikovat zkosení... možná by bylo řešením vytvořit největší a nejmenší profil zubu a řešit to jako propojení profilů...

Sem nějak neměl chut ani čas si s tím hrát
At se Vám daří

Vytisknout stránku | Zavřít okno