Vytisknout stránku | Zavřít okno

Podsestava NezpKrajniceASvahovani_Nasyp/Vykop

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Civil 3D, Map, InfraWorks, GIS
Popis fóra: Otázky kolem mapových a GIS aplikací AutoCAD Map 3D, Civil 3D, Raster Design a InfraWorks
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=23974
Datum vytištění: 09.říj.2026 v 09:07

Téma: Podsestava NezpKrajniceASvahovani_Nasyp/Vykop
Odeslal: Mantlík
Předmět: Podsestava NezpKrajniceASvahovani_Nasyp/Vykop
Datum odeslání: 28.úno.2017 v 10:53
Zdravím
Na této podsestavě mne zarazilo, že povrch nezpevněné krajnice nenavazuje na obrusnou vrstvu krytu, ale až na vrstvu pod ním. Mezi jízdním pruhem a nezpevněnou krajnicí tak vzniká schůdek tloušťky horní vrstvy.
Je to tak správně ?
Vždycky se krajnice kreslila tak, že navazovala na obrus. Nebo jsem zaspal dobu ?
Dík

-------------
J. Mantlík

Odpovědi:
Odeslal: martinfolber
Datum odeslání: 28.úno.2017 v 19:31
Dobrý večer,
přiznám se, že jsem byl také ze "staré školy", než mě kolegové projektanti upozornili, že by se měla nezp. krajnice kreslit s menším odstupem. Takže jsme jen reagovali na poslední "módu".

-------------
Martin Folber

Datum odeslání: 01.bře.2017 v 09:06
Děkuji za odpověď.
V poslední době jsem se v extravilánu moc nepohyboval, tak mne to překvapilo.
Osobně to chápu, je to výhodnější pro odvodnění, aspoň se netvoří krajnice zvýšená, jak to často vidíme ...
Ale přiznám se, že schůdek 4-5 cm (celá tloušťka obrusu) mi připadá už trochu moc (i z hlediska bezpečnosti). Preferoval bych spíše 2 cm . Dalo by moc práce tuhle - z mého pohledu jinak velmi povedenou podsestavu lehce upravit buď na menší odskok nebo dokonce na odskok volitelný ?
Děkuji

PS. Ptal jsem se brigádnice (4. ročník ČVUT), jak se to aktuálně kreslí ve škole - prý stále bez výškového odskoku ...
Prosím o názor i ostatní kolegy silničáře tady

-------------
J. Mantlík

Odeslal: johny
Datum odeslání: 02.bře.2017 v 11:26
Bohužel nemám zkušenosti v tomto z praxe. Koukal jsem na net a opravdu to na nějaké dálnici, nebo i sil. 1. třídy tak dělají. Ale teď projektuju dvojku na š. 6 m, kde si to naprosto nedokážu představit. Naštěstí jsem pořád na C3D 2016 takže jsem toto ani nezaznamenal.

Každopádně bych chtěl požádat, protože věřím že pan Folber výraz "móda" použil v silné nadsázce, zda by mi neporadil v jakém VL, TP, TKP či jiném předpisu bych se mohl s tímto provedením seznámit. Protože mě se zatím nedařilo :( Děkuji.

Datum odeslání: 03.bře.2017 v 12:33
Pánové dobrý den,
je to ve vzorových listech 1 pro vozovky a krajnice např. VL 211.01. (06.02). Jinak podsestava krajnice má přepínač, kde leze toto chování vypnou nebo zapnout. Bylo to po nás požadovánou jednou relativně velkou projekční firmou.

-------------
Martin Folber

Datum odeslání: 03.bře.2017 v 13:22
Dobrý den
Děkuji za vysvětlení. Přece jen nextravilán není můj denní chleba.
Ten přepínač jsem přehlédl jak vrata od stodoly, je dobře, že tam je ...

S tím VL 211.01 máte pravdu, ale hned ve VL 212.01 je to kresleno bez odskoku ...
I když dole je poznámka, že se MÁ nezpevněná krajnice provádět snížená o cca 3 cm. To by v zásadě odpovídalo comu, co jsem psal (bral bych 2, max. 3 cm), ale celá tloušťka obrusu mi připadá moc - zvláště u užších komunikací.
Ale jelikož se ozval jen Johny, tak to většinu kolegů nepálí ...

-------------
J. Mantlík

Datum odeslání: 03.bře.2017 v 13:27
Budeme dělat nový jízdní pruh a pokud zbude síla a nálada, přidali bychom do krajnice tu proměnnou. 3cm mi připadají celkem OK.

-------------
Martin Folber

Vytisknout stránku | Zavřít okno