|
Bohužel program, ve kterém byste vyřešil celý projekt elektro, asi nenajdete.
Nějak se k tomu blíží DDS-CAD, ale naprostá tragédie je v tom práce s databázemi prvků (nutnost editace textových souborů v roce 2017? WTF?). Na Revit MEP rovnou zapomeňte, protože to je předražený krám, který z elektra neumí takřka nic (ani neumí kreslit evropským způsobem). Na CADKON+ lidi hodně nadávají, že to je nestabilní, nekompatibilní (taky mám tuto zkušenost, stačí pohledat zde na fóru). ProgeCAD - po opuštění zaměstnání jsem jej ze začátku volné nohy používal (byl levný); pro jednoduché výkresy proč ne, problém ale nastává v okamžiku složitějších výkresů, kde to už nebyl schopen zobrazit (např. přišla koordinační situace stavby s mnoha XREFy a ProgeCAD tam polovinu věcí vůbec nezobrazil).
Mě po 15 letech praxe zatím stále vychází nejjednodušší cesta AutoCAD LT + mít dobře zpracované bloky, které pak jdou vykázat. Délky kabelů pak je holt nutno odečítat ručně podle délky jednotlivých křivek (stejně musíte připočítávat nahoru/dolů; ještě jsem neviděl SW, který by to dokázal sám - tedy ano, DDS-CAD to umí, pokud to tam správně nakreslíte).
Rozváděče jsem před mnoha a mnoha lety začínal kreslit v AutoCAD. Nic extra krom bloků na to nepotřebujete, průšvih je, když potřebujete něco přečíslovat (přidat stránku, přidat prvky), to je pak na mašli (hodiny a hodiny ruční práce). Taky si musíte dobře hlídat všechny návaznosti, odkazy, atd. Čili u jednoduchých rozváděčů proč ne, u složitých ani omylem. Pokud kreslíte jednoduché rozváděče (bytové, apod.), pak mi přijde šikovný nástroj XLPro od Legrand. Je to zadara, jen tam nacvakáte kolik chcete vývodů a ono Vám to samo vygeneruje schéma zapojení. K tomu pohledy na rozváděč, specifikaci, kusovník i s rozpočtem.
Pak jsem asi rok dělal v elCAD, což byla poměrně tragédie, neskutečně složité úpravy či vytváření formulářů, databází, atd. Pak mě před víc než 10 lety zaměstnavatel dotlačil do ePLAN Electric. U něj jsem už zůstal. Je to robustní SW, pokud to v něm "správně" nakreslíte, tak Vám usnadní spoustu práce (pohlídá odkazy, vygeneruje kabelové listiny, vygeneruje specifikaci materiálu, vygeneruje zapojení svorek, atd.). Databáze prvků je přes SQL server, velmi jednoduchá. Ale je taky drahý jako čert (nejlevnější ořezaná verze od 40 tis, nejlevnější neořezaná přes 100). Ale zas na kreslení bytových rozvodnic to úplně není. Na kreslení rozvoden, technologií, atd. je to výborná věc.
Pokud by mi někdo ukázal jeden nástroj, ve kterém vyřeším kompletně celý projekt, od nakreslení uzemnění, přes vnitřní instalace (případně i nějaké vnější), až po ochranu před bleskem (včetně možnosti ověření valivých koulí v prostoru), včetně tvorby rozváděčů ... taky by měl být stabilní, s jednoduchým ovládáním, s jednoduchou správou databází prvků, se slušnými výstupy ... tak po něm skočím jak slepice po flusu ... Té představě se částečně blíží DDS-CAD, ale stále má dost výrazné mouchy (zejména tu správu databází prvků, to je fakt utrpení) Jenže žádný takový bohužel neznám :-)
Teď jen mé ničím nepodložené úvahy: AutoCAD Electrical - stále to jede na AutoCAD, to už kvůli kompatibilitě lépe ePLAN (cena je podobná?) ElProCAD - provázanost s Wils, komplexní systém i s rozváděči, ale není úplně levný a není ani 3D/BIM Ecscad - stačí si zde přečíst příspěvky od kvapil_dc SOLIDWORKS Electrical - vůbec netuším, co to umí a co to stojí (což není moc dobrá vizitka pro jejich marketing) Bentley Electrical - vůbec netuším, co to umí a co to stojí (což není moc dobrá vizitka pro jejich marketing)
|