Vytisknout stránku | Zavřít okno

K-faktor

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection, Factory Design; digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=25066
Datum vytištění: 11.čer.2026 v 23:20

Téma: K-faktor
Odeslal: Mintenkeris
Předmět: K-faktor
Datum odeslání: 17.říj.2017 v 12:03
Dobrý den,
mám dotaz ohledně K-faktoru. Jak zadat či vypočíst pro plech tl. 3mm z mat. S235JRC.
Stále mi to nehází přesné rozměry jakých chci dosáhnout, buď je jedna strana delší nebo obráceně. Po ohnutí má kratší strana 35 a druhá 85 mm

Odpovědi:
Odeslal: Radek001
Datum odeslání: 19.říj.2017 v 17:22
K-faktor si musíte odzkoušet a => následně nastavit podle vlastních podmínek. Případně si můžete udělat vlastní tabulku ohybů, zde definovat konkrétní pravidla. Bohužel teď nemám Inventor a z hlavy si nevzpomenu na přesný postup.
Vždy si to ale musíte odzkoušet a nadefinovat na míru svým vstupům (materiál, radius, technologie...). Výchozí K-faktor je jen jakýsi odrazový můstek.

-------------
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer

Odeslal: Navara
Datum odeslání: 20.říj.2017 v 10:01
Kdysi jsem dělal kalkulačku na výpočet K-faktoru. Zadal se počet a typ ohybů a požadovaná délka, výsledkem potom byla hodnota K-faktoru tak, aby to přesně vyšlo.

Odeslal: raspi
Datum odeslání: 20.říj.2017 v 11:18
No a pak přijde daný materiál s tloušťkou jednou na spodní hranici tolerance a podruhé na horní a výsledkem bylo to, že to "přesně" nevyšlo. Následně vyrobená plechová krabice pak nešla sestavit. :-)

Odeslal: Navara
Datum odeslání: 20.říj.2017 v 11:25
no jo, ale tam už nepomůže ani svěcená voda Smile
Ze školy si pamatuju na přednášky o výpočtech tolerančních obvodů, kde se podobný případy řešily. Ale tohle bych počítat nechtěl.Smile

Vytisknout stránku | Zavřít okno