Vytisknout stránku | Zavřít okno

Dotaz - Kotování

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: CAD - obecně
Název fóra: Projekční praxe
Popis fóra: Diskuse k praktickým problémům při projektování a konstruování, normy, úřady, postupy, byrokracie, legislativa (non-CAD témata)
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=29105
Datum vytištění: 18.kvě.2026 v 12:24

Téma: Dotaz - Kotování
Odeslal: mmacura
Předmět: Dotaz - Kotování
Datum odeslání: 09.čvc.2019 v 10:55
Zdravím,

mám dotaz ohledně kotovaných děr viz. obrázek.
Musí být v tomto případě na výkrese zakótovaná souosost děr - nebo to už vyplývá ze symetrie?
Kvaliťák si stěžuje, že není zakótovaná souosost ale já si myslím, že to vyplývá ze symetrie.
Tudíž, může nás někdo rozsoudit?

Děkuji

Odpovědi:
Odeslal: simunek
Datum odeslání: 09.čvc.2019 v 15:47
Zdravím,

popravdě nerozumím jakou souosost máte na mysli?

Každopádně i pokud není konkrétně specifikováno tak by někde v razítku měla být uvedena norma pro všeobecné geometrické tolerance (např. ISO 2768)

-------------
Pavel Šimůnek

Odeslal: mmacura
Datum odeslání: 09.čvc.2019 v 15:57
Dobrý den,

Omlouvám se, nahrál jsem oříznutý obrázek bez bokorysu.
Díry 8,7 jsou na obou stranách. Jedná se o to, že musejí být souosé - Otázka tedy zní: Vyplývá z aktuálního kótování souosost děr? Nebo musí být souosost dokótována?
Snad jsem to dostatečně objasnil.

Děkuji za odpověď.

Odeslal: simunek
Datum odeslání: 09.čvc.2019 v 16:37
Jo už chápu,

no podle mě:
díry nemusí být souosé, musí ale splňovat požadavek rozměru 40+/-0,2 i tol. symetrie.
Jestli tedy např. "spodní" díry budou na maximu rozměru 40 a v rámci symetrie např. vpravo a horní díry budou na minimu rozměru 40 a v rámci symetrie vlevo bude to dle výkresu ale spodní vůči horním dírám budou značně nesouosé. Jde o to jak moc souosé je potřebujete.

Svou roli v souososti pochopitelně také sehrává rozměr 35,75.

Pokud tedy aktuální stav nedostačuje tak buď doplnit souosost a nebo Vás může zachránit nějaká ta norma všeobecných geom. tolerancí kterou jsem zmiňoval výše.

-------------
Pavel Šimůnek

Vytisknout stránku | Zavřít okno