Kopirovat s referencnim bodem skupinu
Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=30569
Datum vytištění: 30.kvě.2026 v 12:49
Téma: Kopirovat s referencnim bodem skupinu
Odeslal: Mikemamm
Předmět: Kopirovat s referencnim bodem skupinu
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 10:53
Dobrý den, prosím o radu jakým způsobem je možné nastavit, aby při kopírování s referenčním bodem SKUPINY došlo ke vložení zase skupiny nikoli "rozložené" skupiny. Při klasickém kopírování před dialog pravého tlačítka to funguje, ale přes kopie s ref bodem ne
Děkuji za odpověď
|
Odpovědi:
Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 11:01
Jak to myslíte? Skupina obsahuje konkrétní objekty. Když vybrané objekty zkopírujete a vložíte do stejného výkresu, už jsou to jiné objekty, ty nejsou členy původní skupiny. "Trvalé skupiny" jsou bloky, ty se vkládají jako reference na původní definici.
------------- Vladimír Michl (moderátor) ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world (podpora viz emea.support.arkance.world)
|
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 11:13
Uvedu příklad: nakreslím např dvě kružnice, ze kterých udělám SKUPINU. Tuto SKUPINU mohu kopírovat v tom stejném výkrese 2mi možnostmi: 1) kopie s referenčním bodem 2) kopírovat výběr (přes nabídku pravého tlačítka myši)
v případě 1) se mi překopírují skupina kružnic jako dva samostatné objekty (kružnice) v případě 2) se mi překopíruje skupina kružnic korektně zase jako skupina
Rád bych pomocí 1) překopíroval skupinu jako skupinu
|
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 11:33
|
Aha, rozumím. Ale funkce "Kopírovat výběr" nemá se Schránkou a funkcí "Kopírovat s ref. bodem" nic společného - to je klasický příkaz _COPY a ten jen u skupin zařídí, že vznikne nová, nepojmenovaná (anonymní, "*Axxxx") skupina obsahující kopie oněch přenášených objektů.
Čeho potřebujete dosáhnout? Funkce _COPY je z principu vždy "s referenčním bodem" - např. _COPY 0,0 udělá kopii skupiny v témže místě. Ale je třeba si uvědomit, že to je JINÁ skupina, obsahující JINÉ (ty zkopírované) objekty.
------------- Vladimír Michl (moderátor) ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world (podpora viz emea.support.arkance.world)
|
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 12:35
Rozumím. Jsem zvyklý vše kopírovat s referenčním bodem, tozn funkce skopieref , jelikož ji mám nastavenou na programovatelné myši a vždy si určím referenční bod a poté kopíruji jak potřebuji, např něco dokreslím a poté vložím kopii. funkce _copy (kopírovat výběr) je mi nepříjemná, jelikož v tu danou chvíli, co označím objekt ke kopírování, tak musím vkládat a vlastně to není ve schránce.
Tedy rád bych docílil, abych mohl mít ve schránce danou skupinu, kterou pak mohu vkládat zase jako skupinu, byť nevím zda je to možné ?
|
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 13:02
Oddělme dvě věci - pohodlnost ovládání a čistotu výkresu. Co do čistoty DWG výkresu není moc vhodné zahmyzit si DWG desítkami anonymních skupin (s každou kopií vzniknou další). Co do ovládání, s funkcí SKOPIEREF stejně nevyjdete pro oba případy. Příkaz KOPIE je ale také násobný, chová se podobně. Pokud jde o to zapamatování výběru, šlo by si do kontextového menu přidat makro pro _COPY _Previous.
|
Odeslal: Petr75
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 13:11
Bohužel ve schránce není informace o skupině a tak už nelze jednoduše vložit objekty ze schránky jako skupinu. Pokud by Vám to pomohlo, tak můžete entity ze schránky vložit jako blok s vygenerovaným názvem. Pokud by jste chtěl mít vložené entity jako skupinu, tak by jste si na to mohl udělat nějaké makro a přiřadit mu klávesovou zkratku. Makro by obsahovalo tyto příkazy: _pasteclip rozlož _L skupina _p
Nepotřebné bloky by jste pak na konci vyčistil. Mám jen LT verzi. V plné verzi by to možná šlo udělat lépe pomocí autoLispu.
Kopírování přes schránku používám převážně při kopírování do jiného výkresu. Ve stejném výkresu výjimečně.
|
Datum odeslání: 27.kvě.2020 v 13:14
_Copy_previous funguje, ale musím znovu určit bod, kterým vkládám kopii, jde to, aby si to pamatovalo i stanovený bod, který jsem vybral při předchozí kopii ? Čistota výkresu - rozumím, ale má to pro mne specifické využití, které je pohodlné pouze v daných výkresech, na kterých spolupracují kolegové z technologie...
|
|