Vytisknout stránku | Zavřít okno

Stromy v půdorysech

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Revit, BIM
Popis fóra: Diskuse k AEC CAD/BIM aplikacím Autodesk Revit, Revit LT, AEC Collection, Autodesk Forma, Dynamo, ACC
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=31314
Datum vytištění: 16.čer.2026 v 18:11

Téma: Stromy v půdorysech
Odeslal: VojtechC
Předmět: Stromy v půdorysech
Datum odeslání: 24.lis.2020 v 10:48
Zdravím Vás,

mám dotaz ohledně stromů. Využívám RPC stromy, které jsou součástí Revitu. Upravil jsem si vzor v půdoryse a vše mi parádně funguje.. S vyšší výškou stromu je strom širší i v půdoryse atp.

Ale chtěl bych mít v situacích stromy s plnou výplní, ideálně třeba i s nějakou průhledností. Barevnost neřeším, tu si můžu upravovat přímo v rodině pro předmětný projekt. Průhlednost si pak můžu nastavit třeba v přepsání viditelnosti.

Ani za nic se mi ale nedaří udělat vzor s plnou výplní, která by se rozšiřovala s šířkou stromu (viz přiložený screen). Zkoušel jsem výplňovou i maskovací oblast zamknout ke geometrii, ale zcela to ignoruje. Zkoušel jsem si udělat i vysunutí, které by bylo ve 3D vypnuté. Vysunutí jsem zamknul ke geometrii, ale při rozšíření stromu zůstal v původních rozměrech.. Zkoušel jsem více způsobů, ale dojít k cíli se mi nepovedlo.. Máte nějaký nápad jak toho dosáhnout, nebo víte, co dělám špatně?

Samozřejmě by se dalo použít i Dynamo a na místa RPC stromů dát nějakou 2D komponentu detailu, ale u něčeho takového bych očekával, že to Revit bude zvládat sám..

Využívám Revit 2020.2

Děkuji,
V.C.

Odpovědi:
Odeslal: VojtechC
Datum odeslání: 24.lis.2020 v 10:57
Po odeslání příspěvku mě napadl ještě způsob vložit do rodiny dwg blok, který v sobě má už i šrafu (plná výplň v barevnosti). Ten už se rozšiřuje s výškou stromu a k mému překvapení na něj funguje i přepsání barvy a průhlednost. 

Odpověděl jsem si sám, omlouvám se za možná zbytečný příspěvek. Pořád se učím.

Odeslal: Peter Jirat
Datum odeslání: 24.lis.2020 v 22:01
Jde to i bez dwg (toho se snažte pokud možno vyvarovat), byl jste skoro u cíle:

u mne ten pokus s vysunutím v té rodině základny funguje jak má.

-------------
PJ

http://www.jirat.cz" rel="nofollow - www.jirat.cz

Vytisknout stránku | Zavřít okno