Vytisknout stránku | Zavřít okno

úhlový, konický model ohýbaného plechu

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor, Inventor Professional a Inventor LT, Product Design Collection a Suite, Factory Design Suite; a digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=35278
Datum vytištění: 15.říj.2024 v 09:19

Téma: úhlový, konický model ohýbaného plechu
Odeslal: pavel.barborak
Předmět: úhlový, konický model ohýbaného plechu
Datum odeslání: 31.čvc.2024 v 08:21
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu jak jednoduše udělat model v Inventoru (plech), který bude snadno editovatelný. To znamená, pokud se změní nějaké ze základních rozměrů, nerozsype se celý model.

Já jsem schopen model nějakým způsobem "zbastlit", tak aby to vypadalo relativně dobře. Problém je v tom, že model má konických, nebo pod úhlem hned několik stran, na kterých jsou obruby, které na sebe hezky navazují. A když dostanu další výkres, který bude velmi podobný, jen s pozměněnými základními rozměry, model se mi rozsype, když jej zkusím přeuložit a editovat. Poradíte mi prosím, jak správně postupovat, abych vytvořil model, který bude i přes své úhlové a konické strany, lehce editovatelný a nerozsype se?

K dispozici mám také ipt. součásti, které jsem dostal a vypadá velmi dobře, ale mám jej jako "těleso", proto jej nemůžu nijak upravit nebo editovat. 
< id="BFI_" style="width: 1px; height: 1px; display: none;">

Odpovědi:
Odeslal: slovacek
Datum odeslání: 31.čvc.2024 v 13:47
Dobrý den. Pro modelování plechových dílů se s výhodou používá metoda postavená na řídícím tělese. Představte si těleso jako formu, na kterou nabalujete plechové díly. Výhodou je:
- na jednu formu můžete nabalit více dílů 
- změnou rozměrů formy se upraví všechny na ní navázané díly.
Zkuste sám. Pokud si neporadíte, můžeme udělat placenou konzultaci s naším technikem. Spojte se se mnou a domluvíme se. :-)

Datum odeslání: 01.srp.2024 v 09:29
Děkuji za Vaši odpověď.< id="BFI_" style="width: 1px; height: 1px; display: none;">

Datum odeslání: 01.srp.2024 v 10:19
Už jsme na to asi přišli i díky vaší radě, udělat si něco jako formu.
Děkuji.

Hezký den.

Odeslal: slovacek
Datum odeslání: 01.srp.2024 v 16:06
Jde o jednoduchý postup, který využívá odvozené součásti. "Krychli" použijete do modelu plechu jako odvozenou součást, využijete její geometrii pro modelování. Hezké pak je, že změnou "krychle" měníte i plech. Pokud pracujete s odvozeninami, tak Vám to bude jasné. Pokud ne, tak doporučuji placenou konzultaci, bylo by to tak na 30 minut až hodinku. :-)

Vytisknout stránku | Zavřít okno