Vytisknout stránku | Zavřít okno

Řetězová kóta (INVENTOR 10)

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor, Inventor Professional a Inventor LT, Product Design Collection a Suite, Factory Design Suite; a digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=3671
Datum vytištění: 28.dub.2026 v 23:10

Téma: Řetězová kóta (INVENTOR 10)
Odeslal: BOST
Předmět: Řetězová kóta (INVENTOR 10)
Datum odeslání: 03.led.2007 v 09:23
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně řešení řetězových kót v INV 10. Existuje nějaké makro nebo nějaký jiný způsob pro vytváření řetězových kót v Inventoru? Děkuji.

-------------
Šťastný B.

Odpovědi:
Odeslal: Martin Rebenda
Datum odeslání: 03.led.2007 v 09:26
Prosím konkretizujte problém...

-------------
Martin Rebenda

Datum odeslání: 03.led.2007 v 10:13
V inventoru není ve výběru (výkresový prostor)  řetězová kóta (aspoň jsem ji nenašel). Je tu jen kromě obecné kóty sada kót od základny a staniční kóta. Jedná se mi vlastně o řetězec na sebe navazujících obecných kót, který v inventoru samozřejmě můžu vytvořit postupným vkládáním jednotlivých kót a jednotlivé  kótovací čáry na sebe zarovnávat, ale postup vytváření řetězových kót jako je v AutoCADu je uživatelsky pro mě přijatelnější. Děkuji.

-------------
Šťastný B.

Datum odeslání: 03.led.2007 v 10:25

Vyzkoušejte nástroj Sada staničních kót...

-------------
Martin Rebenda

Datum odeslání: 03.led.2007 v 10:50
Pane Rebenda.
Upřesňuji svůj dotaz k řetězové kótě. Každý kótovaný rozměr u staničního kótování je vztažený ke společné nule-výsledným rozměrem odpovídá kótování od základny. Já potřebuji  řetězec navazujících kót z důvodů zajištění tolerančního pole mezi jednotlivými kótovanými body a ne od nuly. V AutoCADu tento příkaz (_dimcontinue) funguje tak, že vytvořím první obecnou kótu a po příkazu "_dimcontinue" již označuji jen druhý kótovaný bod a kóty se mi automaticky řetězí vedle sebe. Nemusím tedy označovat oba kótované body a nemusím zarovnávat kótovací čáry na sebe. Děkuji.

-------------
Šťastný B.

Datum odeslání: 03.led.2007 v 10:58
Aha tak to mi promiňte, tento způsob poloaut. kótování není možný pokud je mi dobře známo. Omlouvám se, byl jsem trochu zaneprázdněn a četl jsem to nepozorně, co jste požadoval. Musíte ručně, ale ve verzi 11 je převzatá fce z AutoCADu a to kopírování vlastností, tak zde si zase můžete ušetřit vepisování tolerancí apod. Ale to asi pro Vás není, neb máte verzi 10. Jedině počkat co na to pánové vývojáři (verze 2008)..

-------------
Martin Rebenda

Datum odeslání: 03.led.2007 v 11:25
Děkuji Vám pane Rebenda za odpověď. Každopádně jste mě potěšil informací o funkci kopírování vlastností v INV11. Co se týče řetězové kóty, největší problém vydím v zarovnávání řetězce obecných kót. Někdy to při vkládání následující kóty funguje a někdy kóty od sebe odskakují a musím je následně zarovnávat a to mě zdržuje, proto ten dotaz.

-------------
Šťastný B.

Odeslal: EuroTec
Datum odeslání: 03.led.2007 v 11:56
Nechci se vehementně zastávat Inventoru (to zadávání obou bodů mě také žere), ale s tím zarovnáváním nemáte tak úplně pravdu. Když při vkládání nové koty ukážete na již existující (třeba i z jiného pohledu), tak se přeci podle ní automaticky zarovná a myslím, že to ani nezdržuje. Problém je spíše když chci šipku nahradit tečkou - to je podle mne na dlouhé lokte, i když i to lze částečně ulehčit stylem.

-------------
Milan Denk

EuroTec JKR

Datum odeslání: 03.led.2007 v 12:24
Má zkušenost se zarovnáváním kót je taková, jak jsem ji popsal v předchozím přízpěvku. I když při vytváření nové kóty ukáži na již existující (zobrazí se při tom žlutá tečka), tak mám někdy kótovací čáru sousedních kót odskočenou. Tento problém se zvyšuje zejména u velkých sestav.

-------------
Šťastný B.

Odeslal: ssmiga
Datum odeslání: 03.led.2007 v 12:40
Připojuji se k poslednímu příspěvku - zarovnávání mi taky dělá problémy.

Odeslal: EuroTec
Datum odeslání: 03.led.2007 v 12:54
Přiznávám, tento jev existuje (u mne velice zřídka). Přisuzoval jsem to grafice, nikoli Inventoru a přrdpokládal jsem, že máte výkonější mašiny, než je ten můj pět let starý kepl. Omlouvám se už mlčím.
PS: Kdysi jsem pracoval s 2D malovátkem, které mělo podobnou filozofii vytváření kót jako Inventor (mimo jiné i SolidWorks atd) a ten ty řetězové kóty švihal jedna báseň (dokonce když se museli posunout, tak stačilo čapnout myší za jednu a ostatní šli za ní - i ty tečky místo šipek to dělalo samo). Je vidět, že se vývojáři se slavného Autodesku mají ještě hodně co učit.

-------------
Milan Denk

EuroTec JKR

Odeslal: Ľubomír Pápay
Datum odeslání: 03.led.2007 v 13:14
Původně odeslal(a) BOST BOST napsal(a):

Má zkušenost se zarovnáváním kót je taková, jak jsem ji popsal v předchozím přízpěvku. I když při vytváření nové kóty ukáži na již existující (zobrazí se při tom žlutá tečka), tak mám někdy kótovací čáru sousedních kót odskočenou. Tento problém se zvyšuje zejména u velkých sestav.

Presne viem o čom hovoríte. Ale pomaly prechádzam na 11ku a zdá sa mi že tam to už ošetrili...
P.S.
v 11ke som toho ešte veľa nestihol urobiť. cca 10 výkresov, a bolo to O.K.

-------------
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012

Vytisknout stránku | Zavřít okno