Farby x-refu
Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD web, prohlížečů, DWG a DXF, Design Review, Navisworks, nadstavby, Drive a cloud Autodesk
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=3887
Datum vytištění: 07.čer.2026 v 19:04
Téma: Farby x-refu
Odeslal: cestár
Předmět: Farby x-refu
Datum odeslání: 31.led.2007 v 16:51
|
Súbežne prebiehajúca téma o x-refe ma inšpirovala k nasledovným otázkam :
1. je možné v cieľovom súbore zobraziť x-ref v jednotnej farbe (black) ?
- príklad: požívam farebne kreslené zameranie od geodetov ktoré podkladám ako x-ref, ale v mojich výkresoch potrebujem zameranie vykresľovať v čiernej farbe. Pritom nechcem meniť pôvodný súbor.
2. dá sa v cieľovom súbore s pripojeným x-ref zistiť v ktorej hladine je niektorá z entít x-refu ?
Prípadne mi prosím poraďte, páni kolegovia a kolegyne, ako to riešite.
|
Odpovědi:
Odeslal: PepaR
Datum odeslání: 31.led.2007 v 17:06
1. Ano, myslím, že to lze. Je toho pravděpodobně využito dokonce i v tipu http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=4520 - http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=4520
2. Taktéž je to možné buď pomocí nástavby Bubble for AutoCAD nebo příkazu Express Tools: List Xref/Block properties.
------------- PepaR https://www.jremes.cz" rel="nofollow - jremes.cz | https://www.stavlab.cz" rel="nofollow - stavlab.cz
|
Odeslal: Radim Cech
Datum odeslání: 31.led.2007 v 18:08
Není nic jednoduššího, než si zaměření uložit pod jiným názvem a v něm dát vše do černé nebo tmavě šedé barvy, např. Stsitu-color, Stsitu-black. Pak si můžete operativně připínat v daném okamžiku, kterou verzi potřebujete. Jinak hladina XREFU je uvozena názvem souboru a za ní je pak přímo název hladiny v xrefu. Pokud děláte z podklady z microstation, kde jsou jen čísla a ne názvy, nemáte šanci hledat, kterou hladinu zrovna potřebujete černou nebo jinak barevnou. A to ještě musíte mít jistotu, že všechny entity v zdrojovém výkrese jsou dle hlad, jinak můžete barvy přepínat jak na semaforu a bude to tam modře, i kdyby jste se rozkrájel.
------------- R.C.
OSTRAVA
|
Odeslal: be_em
Datum odeslání: 31.led.2007 v 18:45
tiež to riešim tak že si meračku uložím ako druhý výkres pod iným názvom a všetko dám ByLayer ale horšie to je s výškopisom kde výškové kóty a body sú ako Atribút a tam to zmeniť na čiernu nedokážem, vlastne dokážem ale je to strašne pracné.
A predsa v zdrojovom súbore ide zmeniť farba jednotlivých hladín xrefov.
|
Datum odeslání: 31.led.2007 v 18:57
|
Ad 1 : samozrejme, rovnakým spôsobom si pomáham i ja. Išlo mi skôr o to, ovládať takúto možnosť priamo v cieľovom súbore, napríklad v správcovi hladín pomocou filtrov. Tam sa napr. dajú všetky hladiny x-refu odomknúť/zamknúť, zobraziť/nezobraziť. Takže by mohla existovať možnosť : zobraziť v danej farbe (ekv. monochrome v nastavení výkresu) a odpadla by potreba duplicity súboru, kontroly jeho aktuálnosti, natvrdo definovanými farbami ... No pokiaľ to neexistuje, tak aspoň ako nápad to možno niekoho zaujme.
|
Datum odeslání: 31.led.2007 v 19:26
|
V zdrojovém souboru, kde máte výškovou kótu jako blok, tak blok editujte a dejte všech jeho části dlehlad. Po jeho uložení pak ho zpětně uložte a bude vše , jak potřebujete. dělám to skoro každého zaměření, které dostanu v DGN a převedu ho do DWG. Dám vše dle hlad, pracovně vše na šedé barvy a ty buňky, které jsou barevně, postupně edituji. _bedit
------------- R.C.
OSTRAVA
|
Odeslal: be_em
Datum odeslání: 31.led.2007 v 20:18
|
Ale výškových kót je tam tisíc, ja dokážem zmeniť jednu ale všetky to nemá význam sa trápiť
|
Datum odeslání: 31.led.2007 v 20:46
U těch atributů to nefunguje, máte pravdu. Ale myslím si, že je na to nějaký fígl. Já opravuji bloky bez atributů, proto jsem na to nenarazil
------------- R.C.
OSTRAVA
|
Odeslal: Chop
Datum odeslání: 03.úno.2007 v 14:36
cestár napsal(a):
Ad 1 : samozrejme, rovnakým spôsobom si pomáham i ja. Išlo mi skôr o to, ovládať takúto možnosť priamo v cieľovom súbore, napríklad v správcovi hladín pomocou filtrov. Tam sa napr. dajú všetky hladiny x-refu odomknúť/zamknúť, zobraziť/nezobraziť. Takže by mohla existovať možnosť : zobraziť v danej farbe (ekv. monochrome v nastavení výkresu) a odpadla by potreba duplicity súboru, kontroly jeho aktuálnosti, natvrdo definovanými farbami ... No pokiaľ to neexistuje, tak aspoň ako nápad to možno niekoho zaujme. |
Nestačilo by Vám nastavit VISRETAIN na 1 a pak ve správci hladin nastavit barvy hladin na příslušnou hodnotu? Předpokládá se však, že připojený X-Ref má nastavení objektů dle hlad. Pak i při reloadu X-Refu máte barvy "zapamatované" v cílovém výkresu a nenačítají se dle X-Refu jako při VISRETAIN 0.
------------- Civil 2007
|
Datum odeslání: 03.úno.2007 v 17:01
|
Tie postupy s úpravami originálu sú fajn, ale zdržujú.
Skúšam aj visretain - mám ho na 1, ale nefunguje mi to popisovaným spôsobom. Pri novom otvorení súboru mám znovu nastavenú farbu hladiny zo zdrojového súboru.
|
Datum odeslání: 04.úno.2007 v 17:13
|
be_em napsal(a):
Ale výškových kót je tam tisíc, ja dokážem zmeniť jednu ale všetky to nemá význam sa trápiť |
Nestačilo by předefinovat atributy v definici bloku (ne v referenci) a pak nezapomenout atributy synchronizovat?
Nouzové řešení: z Express Tools převést atributy na texty a ty si nastavit dle potřeby (Convert Attributes to Text)
------------- Civil 2007
|
Datum odeslání: 05.úno.2007 v 05:47
cestár napsal(a):
Skúšam aj visretain - mám ho na 1, ale nefunguje mi to popisovaným spôsobom. Pri novom otvorení súboru mám znovu nastavenú farbu hladiny zo zdrojového súboru. |
Musí to fungovat. Je to základní vlastnost a nedovedu si bez toho práci vůbec představit. Vyzkoušejte toto:
1. uložte si dva soubory např. 1 a 2
2. v souboru 2 nakreslete do jiné hladiny než 0 křivku s barvou ByLayer
3. hladině nastavte barvu např. červenou tj. křivka je červená.
4. soubor 2 uložte.
5. otevřete soubor 1, nastavte Visretain na 1
6. připojte soubor 2 jako externí referenci
7. ve správci hladin nastavte hladině z externí reference barvu např. modrou
8. uložte soubor 1 a zavřete ho
9. po opětném otevření souboru 1 se automaticky načte i připojený x-ref 2 s barvou hladiny modrá i když v původním souboru je stále červená. Toto nastavení je uloženo při Visretain 1 v tabulce hladin souboru 1
------------- Civil 2007
|
Datum odeslání: 05.úno.2007 v 09:06
|
Máte pravdu - funguje. Predtým som nebol dôsledný.
K pôvodnej otázke - tento spôsob sa mi zdá najjednoduchší a najrýchlejší - budem používať.
|
Odeslal: Martin Bielina
Datum odeslání: 05.úno.2007 v 09:21
cestár napsal(a):
Súbežne prebiehajúca téma o x-refe ma inšpirovala k nasledovným otázkam :
1. je možné v cieľovom súbore zobraziť x-ref v jednotnej farbe (black) ?
- príklad: požívam farebne kreslené zameranie od geodetov ktoré podkladám ako x-ref, ale v mojich výkresoch potrebujem zameranie vykresľovať v čiernej farbe. Pritom nechcem meniť pôvodný súbor. |
Založte si nový soubor na základě "pojmenovaných vykreslovacích stylů" tj. souborů *.STB (nikoliv *.CTB). Ještě před tím si pomocí průvoce vytvořte svůj tiskový soubor např tisk.stb a v něm si jako obvykle nadefinujte typy čar tak jak je chcete tisknout.
Pak v nabídce Možnosti=>Vykreslování a publikování=>Nastavení tabulky stylu vykreslování nastavte podle vaší potřeby příslušné volby. Nově vytvožený výkres na základě předvoleného STB má navíc přístupnou poslední kolonku v panelu Vlastnosti objektu, která je u souborů založených bez STB nedostupná.
Po připojení reference ji nastavíte nově přístupnou kolonku s požadavkem na tisk dle vámi nadefinovaného požadavku (černá, tenká atd.) a tímto nastavením při tisku autocad "obejde" špatně nastavenou barevnost protože nebude používat barevně závislý vykreslovací styl CTB, ale pojmenovaný STB.
Rozdíl je ale v tom, že v souboru STB nebudete nastavovat vše 256krát pro každou barvu ale jen tolikrát kolik různých čar (tloušťek, barev atd.) budete potřebovat což je tak 5-10položek, podle toho jak moc jste nároční (např. černá 0,5, černá 0,18, červená 0,18 atd.) Takže je potom možné že dvě entity, např. úsečky, obě nakreslené stejnou barvou a klidně i v jedné hladině vytisknout každou jinak.
Podle tohoto http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=121 - Tipu 121 můžete převést vaše stávající CTB na STB soubory.
Bohužel tato rada neřeší problém, kdy se na monitoru barevnost stále zobrazuje špatně... ale pokud jde především o tisk, pak to může ušetřit spoustu zbytečné práce se změnou definic stovek bloků a nastavováním barevnosti dle vašich výkresů, protože na původní soubor není třeba ani sáhnout a o to tu přece šlo
|
|