Jak zneprůhlednit výřez
Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=6859
Datum vytištění: 20.dub.2026 v 02:15
Téma: Jak zneprůhlednit výřez
Odeslal: Venca80
Předmět: Jak zneprůhlednit výřez
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 12:57
Dobrý den, řeším problém, jak zneprůhlednit výřez. Chci na výřez v rozvržení umístit další menší výřez a nechci aby byl výřez pod ním vidět. Lze to udělat nějakým jednoduchým způsobem (budu takto dělat velkém nožství rozvržení)?
|
Odpovědi:
Odeslal: Kackac
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 13:32
Buď můžete spodní výřez "vykousnout" - udělat mnohoúhelníhovou hranici tvoříte-li ho nově nebo už hotový dodatečně ořízkout o nějakou křivku příkazem VPCLIP (VOŘEŽ). nebo druhou možností je WIPEOUT (PŘEKRÝT) - bezbarvý rastrový obrázek, který zakryje to, co je pod ním, tomu pak nezapomenout vypnout zobrazování rámečků (dělá-li na tom výkresu více lidí, je dobré pro ostatní, kteří neví, že tam něco takového je, napsat poznámku v netisknuté hladině, aby netápali)
------------- Kackac
|
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 13:44
Takže nic jednoduchého a relativně rychlého... :-( "Překrýt" jsem chtěl použít, ale v rozvržení (protože v modelu by mi to překáželo) a tam to bohužel překryje oba výřezy (nejde měnit pořadí objektu)... Myslel jsem že nějaké zneprůhlednění existuje, když je tu TIP http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=2310 , který je ale bohužel VIP, takže ho nemůžu vidět (i když řeší opačný problém)...
|
Odeslal: Sedláček
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 14:02
|
Zkoušel jsem to A2002. WIPEOUT mi funguje, ale pro pořadí objektů (výřezů) nestačí vybrat rámeček daného výřezu, ale vlezt "do výřezu" (_MSPACE ) a vybrat alespoň jednu entitu a té změnit pořadí _DRAWORDER
|
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 14:17
|
Omlouvám se. Tak jak jsem to popisoval, se to zobrazí ve správném pořadí, bohužel pouze do prvního zazoomování (o tisku ani nemluvím)
|
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 14:36
|
Zkusil jsem ještě jednu variantu.
Podložit _WIPEOUT v modelu pod celý výkres. Pak se zdá že to funguje jak si asi představujete. Výřezy jsou překrývány v pořadí, jak jsou postupně vytvářeny
|
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 14:50
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 15:24
|
Radši bych moc nejásal. Když jesem pak zkusil něco přikreslit v modelu, tak se to celé rozházelo (pořadí výřezů) a pomohlo jedině znovu zkopírovat výřezy na původní místo (ty původní pak vymazat).
Takže se zdá že dnes jsem se vydal ve stopách J.d.Cimrmana -cestou slepých uliček (tudy ne přátelé)
PS
Jedině že by to v A2008 fungovalo lépe
|
Odeslal: Rostislav Říha
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 15:53
|
po letech laborování bych rád připodotkl:
- nejlepší je prostě si výkres vymyslet tak, aby výřezy přes sebe nebyly. neříkejte, že to nejde.
- ideální je mít je všechny obdélníkové, tj. neořezávat je (ořezaný výřez mívá potíže s tiskem rastrů a s tiskem obecně na určitých tiskárnách.
- když má člověk dva výřezy na sobě, tak má stejně problém s tím, jak se do toho menšího z nich v paperspace dostat.
- obecně jsem vypozoroval, že lze ztratit několik hodin času seskládáváním výřezů tak, aby byl papír pěkně zaplněn. vzhledem k ceně papíru mi to přijde jako ztracený čas.
------------- Rostislav Říha
|
Odeslal: Kackac
Datum odeslání: 25.čvc.2008 v 16:06
naprosto souhlasím se vším, zejména poslední odrážka stojí za to
------------- Kackac
|
Odeslal: PepaR
Datum odeslání: 26.čvc.2008 v 10:53
Pan Říha to vystihl přesně, tytéž zkušenosti mám i já. S tou poslední odrážkou souhlasím, ale přeci jen se snažím to napasovat tak, abych zabral papíru co nejméně. Už jenom kvůli stromům ;)
------------- PepaR https://www.jremes.cz" rel="nofollow - jremes.cz | https://www.stavlab.cz" rel="nofollow - stavlab.cz
|
Datum odeslání: 28.čvc.2008 v 09:17
Rostislav Říha napsal(a):
po letech laborování bych rád připodotkl:
- nejlepší je prostě si výkres vymyslet tak, aby výřezy přes sebe nebyly. neříkejte, že to nejde.
- ideální je mít je všechny obdélníkové, tj. neořezávat je (ořezaný výřez mívá potíže s tiskem rastrů a s tiskem obecně na určitých tiskárnách.
- když má člověk dva výřezy na sobě, tak má stejně problém s tím, jak se do toho menšího z nich v paperspace dostat.
- obecně jsem vypozoroval, že lze ztratit několik hodin času seskládáváním výřezů tak, aby byl papír pěkně zaplněn. vzhledem k ceně papíru mi to přijde jako ztracený čas. |
-souhlas, ale v mém případě, jsem to z designových důvodů prostě takto chtěl... :-P -problémy jsem zatím neměl, ale jako jinde určitě platí, čím jednodušší tím lepší, takže souhlas -to není problém - CTRL+R -...vzhledem k ceně papíru určitě... :-)
|
|