Zobrazit plnou verzi příspěvku: CAM simulator pro TNC310

Otasek
17.11.2005, 17:08
I když to sem přímo nepatří - neměl by měkdo z přispěvovatelů SW simulátor pro TNC310 Heidenhain?
Možná bude použitelný i nějaký jiný simulátor..syntaxe příkazů jsou si hodně podobné
Díky

Tywole
21.11.2005, 11:04
Dobrý den
hledám to samé už asi už 3 dny na internetu a nemohu to nikde sehnat. potřebuji simulátor na heidenhain iTNC530 a tak jsem se chtěl zeptat zda jste něco nenašel či vám ho někdo neposlal. moc děkuji za Vaši odpověd  

Otasek
21.11.2005, 11:10
kde nic, tu nic... asi si něco budu muset naprogramovat sam, ale spiše na generování kodu, než na jeho simulaci (=přesný editor, který odpozoruju přímo ze stroje, při ručním přepisování, co mi nabízí za možnosti)
Jedině se ještě zeptat přímo dodavatele www.heidenhain.cz ale pro TNC310, je tam přímo poznámka, že simulace je možná pouze na stroji..takže jsem se ani nezkoušel ptát

Tywole
21.11.2005, 11:45
na googlu sem našel dost odkazu ale bud sou nefunkční a nebo to je odkaz slovní a nedá se stahnout žádný simulátor. Používám EdgeCam a ten má simulátor v sobě ale potřebuju se naučit i na mašině proto bych chtěl simulátor (naučit se dělat ručo na hidenhainu  ) je to tam trochu jiné nž v EdgeCamu. jde mi taky o to naučit se tam nastavení sítě a komunikace s PC no prostě komplet obsluha Hidenhaina ----- českej manual má přes 500 stránek je dobrej ale i přes to nemůžu zablokovat mašinu na 5 hodin abych si tam mohl něco zkoušet a restartovat atd..
našel jsem jeden odkaz kde se stránky předělávají a budou funkční až někdy v lednu, je to odkaz ze studny.cz
jinak sem taky v řiti...

Otasek
21.11.2005, 12:01
Nápodobně
Já si manuál přečetl, ale praxe je úplně něco jiného..TNC310 by měla podporovat možnost testu programu i za běhu jiného... ale raději jsem to nezkoušel.
Samotné přepisování je celkem na pohodu, za 5minut už to tam člověk láduje jak starý mazák (pochopitelně s tahákem s předepsaným programem v ruce), nějak se mi prozatím nepovedlo rozchodit export z PC, ale měl jsem na testování jen chcvilku a musel jsem utíkat řešit něco jiného.
Já CAD->CAM převodník nemám, takže to musím celé vymýšlet z hlavy a většinou jsou výkresy jen na papíře, takže mě nic jiného ani nezbývá

Tywole
21.11.2005, 13:09
jj to já taky nemam převodník CAD-CAM snad ani neexistuje (škoda ) ale Program Edge Cam dokáže otevřít většinu formátu jiných programů takže mi ukáže  Cad "skicu"  a podle toho udělam model (takže to samé jako když dostanu výkres na papíře ale dá se s toho vatáhnout dodatečně kota když jí tam "expert" zapoměl dát, podle papírového výkresu je to hazard zda je to 12,8+- nebo 12,6+- mm
když je model hotov dá se do simulátoru výroby dokáže poznat konflikty v cestě atd. program umí všechno od evidence zakázek až po cenovej navrh zaky, vytvoří postprocesory atd.... existuje 100 % funkční demoverze ale vytvořené modely se nedají použít v placené verzi (divný že :) ) ale obráceně to funguje. já se s nim teprv učim dělat takže ho ovládam tak z 5-10% (po měsíci) ale na školení sem 12 hodin civěl s otevřenou pusou a pak sem druhejden rozdejchávalkdyž mi řekli to za 3 měsíce taky zvládnete...
poté sem došel k závěru že než se začnu na 100% učit Edge Cam tak musim pochopit a naučit se ovládat vlastně frézky (Haidenhain) tak proto se pídim po somulátoru ale prej existuje a byl viděn......

Lexa
16.01.2006, 19:07
Z německých stránek f. Heidenhain se dá zdarma stáhnout dobře funkční demoverze programovací stanice iTNC530. Z českých stánek f. Heidenhain se dá zdarma stáhnout český návod. K provozu je potřeba mít běžné PC s Windowsama 2000/XP, monitor s rozlišením 1024x768, běžnou klávesnici. Program umí česky a má lepší grafický simulátor než TNC310. Při zachování určitých pravidel se CNC program vygenerovaný na demo pr.st. iTNC530 může použít na TNC310 a naopak.
 Nevýhodou je omezení délky CNC programu na 100 NC bloků, ale toto se dá oblafnout rozdělením jednoho programu na více samostatných a na sebe navazujících programů nebo dopsáním přímo na TNC310. Program se dá taky dopsat v textovém editoru např. Poznámkovém bloku (Windows).
Kdo frézuje jednoduché zámečnické díly nebo se učí programovat v Heidenhainu tomu bude demo pr. st. iTNC530 určitě stačit, ale pro gravírování nápisů nebo frézání ve 3D na TNC310 bude lepší sehnat nějaký CAD-CAM převodník.

Michnov
13.02.2006, 11:43
Zdravím. Nevim, jak Vám, ale mě se to demo nejeví dvakrát
jako dobře funkční. Nemůžu zaboha editovat tabulku nástrojů a při definici nástroje v samotným programu mi to píše nedovoleno, tudíž se editace s grafikou ani simulace nekoná, protože tnc nezná radius frézy.

Lexa
15.02.2006, 00:45
Pro editaci tabulky nástrojů se musí vytvořit soubor s koncovkou .T (v návodě kapitola 4.2). V kapitole 5.2 je popsáno zadávání dat do tabulky nástrojů.
Používání tabulky nástrojů v souvislosti s grafickou simulací má význam asi pouze u rádiusových fréz. Nástroje bez druhého rádiusu (stopkové frézy, rohové frézovací hlavy, vrtáky) je jednoduší definovat přímo ve vlastním programu (s koncovkou .H), nejlépe hned na začátek za BLK FORM (příklad: 3  TOOL DEF 1 L+0 R+10 ; freza stopkova).
Při definování nástrojů do vlastního programu je potřeba zakázat používání tabulek nástrojů, jinak nebude fungovat grafická simulace. Pomocí tlačítek Ctrl Alt M vstoupíme do MOD-funkcí a zadáme heslo 123, potom stiskneme klávesu GOTO a zadáme čislo 7260 a ENT. Ve strojním parametru MP 7260 : 254 ;Anzahl Werkzeuge (T-Nummer) napíšeme místo číslice 254 číslici 0 a potvrdíme klavesou END. V návodě je to v kapitolách 12.1, 12.3, 13.1.

Michnov
17.02.2006, 14:43
Pro EDITACI tabulky nástrojů je nesmysl tvořit novej soubor.T, tedy novou tabulku! Asi jsem měl ňákou blbou verzi. Stáhl jsem si jinou a už je to v pohodě. Šlo o to, že tabulka nešla editovat, nová by mi nepomohla, leda v jiným adresáři.
Tabulku nástrojů v reálu používám na každej nástroj. Tudíž i v tom demu. Myslim, že pánové z obsluhy by mi brzo přišli zakroutit krkem, kdyby kvůli přepsání
korekcí ( ať už délkovejch nebo poloměrovejch ) nástroje museli editovat program, kterej ho volá.
Do parametrů, když to není nutný, nelezu a jak už jsem psal, zakázání tabulky nástojů je ( pokud chcete smysluplně vyrábět ) totální kravina.

Lexa
18.02.2006, 00:03
Pro Michnova.
První dotaz poptával existenci SW simulátoru pro TNC310 Heidenhain. Demo jsem nabídnul jako jeden z použitelných a všechny moje odpovědi směřoval ke zprovoznění dema. Smysluplnost výroby jsem neřešil.
Proč nelízt do strojních parametrů? Od toho to demo přece je, aby si člověk mohl vyzkoušel i to, co by si na funkčním stroji vyzkoušet nedovolil a zároveň se naučil něco nového. Proč při výrobě používat jednu tabulku nástrojů? Tabulka se přece nemusí používat vůbec žádná, nebo se může používat i více tabulek. Záleží na charakteru výroby, výrobku, opakovanosti výroby.
Smysluplnost výroby vidím třeba v používání kvalitního a produktivního nářadí. Spolupracovníci, kteří svojí nízkou odbornost řeší kroucením krku komukoliv, ke smysluplnosti výroby taky nepřispívají.

Michnov
22.02.2006, 08:18
Pro Lexu
Zdravim,

-Dobře. Beru a souhlas.

-To, že nelezu zbytečně do parametrů jsem myslel samozřejmě právě na funkčním stroji. Parametrů je požehnaně, takže zkoušet si různá nastavení v demu bohužel nemám čas.
Jasně, že se tabulka nemusí používat žádná, ale právě při použití produktivních nástrojů, u kterých předpokládám časté používání na určité operace vidím důvod k tomu ji použít. Víc tabulek jsem zatím neměl důvod používat, ale nic proti tomu. Ale jak píšete: "Záleží na charakteru výroby, výrobku, opakovanosti výroby." Mě šlo o to, že definování nového nástroje přímo v programu musím dopsat ručně na panelu nebo v texťáku, protože z CAMu tuto možnost nemám. Takže pro mě zbytečná možnost vnést do programu chyby. K mašině to mám daleko a tady v tom krpatym závodě je problém prakticky se vším. Proto co nejjednodušší řešení.