Zobrazit plnou verzi příspěvku: OT: Teplo a PTH strop

PepaR
22.06.2007, 18:00
Dobrý den,
je to sice off topic, ale jistě je tu spousta stavařů, kteří posuzují kce programem Teplo. Proto bych se jich rád zeptal zda někdy řešili skladbu střechy na stropu porotherm a zda nebo jak je možné do skladby v Teplu stropní konstrukci porotherm zadat?
 
Předem díky za odpovědiPepaR2007-06-23 09:48:55

Martin Bielina
25.06.2007, 07:40
Aplikace TEPLO od Ing. Svobody je určena pro výpočty jednorozměrného vedenení tepla. Takže strop nebo cokoliv jineho lze zadat jen jako soustavu vrstev napříč tímto tokem, kde v jedné vrstvě jsou uvažovány jednotné vlastnosti. Ve zmíněném stropě jsou ale i dutiny a lokální přechody materiálů i ve směru vedení tepla nebo dokonce v obecném směru (myšleno ve 2D řezu stropem), takže jsou tu dvě možnosti.

A) zadat strop pomocí hodnot, které vezmou vliv dutin a přechodů v úvahu, ale k tomu je potřeba mít znalosti z oboru stavební fyzika téměř na úrovni autora softwaru
B) použít program AREA, ten posusuje dvourozměrné vedení tepla

Tak, či tak je to dost práce, která se těžko vyplatí v praxi, a kterou nahradí centimetr tepelné izolace navíc ...

A aby toho nebylo málo... TEPLO nezohledňuje ve výpočtu přenos tepla radiací (ani AREA to neumí), takže to k čemu uvnitř dutin dochází stejně přesně tento software nespočítá. Není k tomu ani navržen ani určen.

PepaR
25.06.2007, 13:35
Vliv radiace jsem chtěl zanedbat, potřeboval jsem vědět jen součinitel prostupu tepla. Nakonec jsme kontaktoval pana Ing. Svobodu a ten mi dotaz zodpověděl. Nicméně i Vám děkuji za info.