Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
hemerojd ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 20.úno.2010 Lokalita: ČR (PL) Používám: AutoCad2006 Stav: Offline Bodů: 3 |
![]() Zasláno: 13.bře.2010 v 18:20 |
Dobrý den,
předem bych rád poděkoval všem na tomto fóru. Našel jsem zde mnoho informací. Píšu bakalářskou práci na téma "Projektování s podporou CAD" Potřeboval bych vaší pomoc v oblasti "Aktuální přehled software pro projektování TZB." + konkrétní práce v daném softwaru. Rád bych slyšel vaše zkušenosti s konkrétním softwarovým řešením vhodným pro profese TZB. Děkuji za pomoc, forum jsem pročetl a jisté informace mám také, ale doufám, že se najde opravdu někdo znalý, kdo by byl ochoten se o pár zkoušeností podělit. Děkuji za vaše zkušenosti a názory. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Dobrý den,
není problém se podělit o zkušenosti ovšem jedná se o tak obšírný dotaz, že rozbor vhodnosti CADu pro jednotlivé TZB obory by byl minimálně na malou esej. Pokud chcete, jsem ochoten Vám věnovat nějaký čas na Skypu a objasnit Vám problematiku TZB CADů.
Napište prosím email nebo PM s kontaktními informacemi a nějak se domluvíme.
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Tak mi to nedalo, ale zkusím být stručný. CADů pro TZB je spousta, ovšem ne každý je použitelný pročeské projektování.
Při tvorbě článku musíte zohlednit několik kritérií:
1) Pro jaký obor bude CAD určen (venkovní rozvody inženýrských sítí, zdravotechnika, elektro, vytápění, VZT, …) 2) Podle jakých zvyklostí norem budete kreslit. 3) Stačí Vám 2D nebo 3D? Inženýrské sítě se obvykle kreslí v CADu podporující formát DGN (Microstation) nebo DWG (AutoCAD, …). U ostatních profesí je to na zváženou, z velké části je dokumentace pouze 2D, proto je často používán obecný AutoCAD či jiný klon v kombinaci s bloky, které si profesista vytvoří anebo práci může výrazně ulehčit nadstavba typu CADKON TZB a jiné. Lze využít ale i volně dostupné nadstavby anglického původu nebo např. GGmenu, kde najdete funkce obecného charakteru využitelné pro TZB profesi nebo např. bloky značek pro vytápění. Existují ale i profesně zaměřené aplikace typu AutoCAD Electrical.
U 3D je nyní k dispozici např. potrubářský AutoCAD Plant, pokud byste rád vyzkoušel BIM, tak ArchiCAD i Revit mají profesní odnože programu. U Revitu je to např. Revit MEP. Jelikož ale lokalizace pro naši zemičku neexistuje, nečekejte např. u Revitu MEP, že zde najdete značky TZB zařízení odpovídající zakreslovacím značkám pro naši zemi. Revit MEP umí např. počítat objemy, ztráty na potrubí a jiné fičuřinky, ale je mi to platné, když to počítá podle amerického standardu IES, který se u nás nepoužívá. V těchto systémech vidím budoucnost, ale obávám se, že bez českého obsahu a nebo nějakého Country Kitu se bude Revit MEP těžko prosazovat i když vypadá dosti nadějně a nadchlo mě, že kanalizaci, rozvody vody, vzt i sprintery mohu řešit v rámci jednoho programu, který má provázanost na stavební i statickou odnož programu (výhodné zejména pro koordinaci u velkých staveb).
Snad jsem Vám alespoň trošku pomohl
|
|
![]() |
|
hemerojd ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 20.úno.2010 Lokalita: ČR (PL) Používám: AutoCad2006 Stav: Offline Bodů: 3 |
![]() |
Mockrát děkuji, tyto informace jsou pro mě velice přínosné. Docela to mění i situaci, konkrétně jsem myslel, že budu nejvíce popisovat Revit Mep, ale to že je to pro naší zemi vlastně nepoužitelné jsem moc nedořešil. Děkuji
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Revit MEP určitě popište, nedával bych od něj ruce pryč. Netvrdím, že Revit MEP je nepoužitelný, jen si troufám řící, že plné využití všech výhod tohoto programu není v naší zemi možné. Každopádně i tak může být Revit MEP vynikajícím pomocníkem např. při projektování vzduchotechniky (HVAC), kde často musíte mít buď dobrou představivost (rozmějte prostorové myšlení) nebo umět dělat ve 3D programu.
Nicméně nezapomeňte na objektivnost a porovnejte Revit MEP i s konkurencí. Jsem zvědav na výsledky Vaší práce.
|
|
![]() |
|
![]() |
Je zde ještě někdo ochotný zdělit své zkušenosti? Děkuji
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,352 sekund.