ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Katalog CAD bloků
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoMPolygon

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Stav: Offline
Bodů: 2578
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: MPolygon
    Zasláno: 13.čvc.2005 v 17:40

Dobrý den

Při importu souborů *.SHP (Arc info shape) do Civil 3D 2005 se mi to nepřevede na polyline (jak jsem byl zvyklý v mapu 2000i), ale na objekty MPolygon s výplní

Jak help pro civil, tak i pro český acad se tváří, že nic takového neznají ...?!

Zatím jsem vyzkoumal, že se jedná o jakousi entitu, v níž je spojena obvodová polyline se šrafou, oboje je přitom v jedné hladině. Výplni se dá změnit vzor či barva, ale nedá (?) se vypnout. Mezi vlastnosti entity patří i plocha a obvod hranice.

Explodováním dostanu "čistou" polyline, výplň a ostatní hodnoty se přitom "vypaří" - což zase je škoda.

Je možné např. přesunout výplň do jiné hladiny, nebo nějaké jiné operace ?

Setkal už se s tím někdo ?

Díky za radu

J. Mantlík

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21965
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.čvc.2005 v 18:32

Ano, MPolygon je objekt definovaný Mapem (a Civil3D je postavený na Mapu), proto není obsažen v Helpu k AutoCADu. Slouží především k definici vícesmyčkových polygonů. Kromě jiného má i vlastnost Výplň.

Je to jeden objekt, takže výplň nemůžete dát do jiné hladiny než je samotný mpolygon, ale můžete jí nastavit typ a barvu (nezávisle na barvě obvodu mpolygonu) - viz okno Vlastnosti (Ctrl+1).

Pro rozložení MPolygonu na křivku (za zachováním vlastností) lze použít LISP ze starší diskuse MPolygon.

Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Dlouhy Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Lokalita: Czech Republic
Používám:
Autodesk Map 3D 2016
Bodů: 31
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čvc.2005 v 08:27

Dobrý den,

pokud při importu zaškrtnete volbu "Importovat polygony jako uzavřené křivky", tak by se to snad mělo chovat tak jako jste byl zvyklý.

Jan Dlouhý

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čvc.2005 v 09:29

Dobrý den

Pánové, děkuji oběma

Takže když to shrnu ve světle dnešního stavu poznání:

1) že už tu zmínka o MPolygonu byla, jsem přehlédl, jak vrata od stodoly (i když to neřeší tak, jak bych potřeboval)

2) že to není v nápovědě pro holý acad, jsem chápal. Že to nenajde nápověda pro civil/map - už méně. Jak jsem zjistil, chyba byla asi v poškozeném souboru nápovědy acmap.chm - teď už jsem to tam našel

3) volba "Importovat polygony jako uzavřené křivky" (při každém imortu) to řeší nejlépe, proměnná (?) MAPUSEMPOLYGON -> NE tuto volbu nastavuje automaticky natrvalo

4) mpolygon možná bude zajímavá entita, ale (zatím) nevidím příliš praktický dopad, protože výplň je napevno svázána s obvodem

a) ano, mohu měnit barvu a vzor výplně nezávisle na hranici, ale

b) nemohu výplň vypnout, přesunout dospod, do jiné hladiny, apod

5) pokud chci tento objekt použít (kvůli výplni) a plně s ním manipulovat (bod 4b), musím stejná data načíst dvakrát - jednou jako mpolygon a jednou jako uzavřenou křivku. Jenomže pak se mi také zdvojnásobí velikost výkresu (do desítek MB) - a to už mi tak výhodné nepřipadá

V tom případě je podle mne lepší zůstat u "starého" způsobu - volby "Importovat polygony jako uzavřené křivky" a výplně udělat ručně nebo přes dotazy

nebo se mýlím ?

J. Mantlík

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21965
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čvc.2005 v 10:08

ano, MAPUSEMPOLYGON je řešením pokud chcete původní chování (pozor však, některé speciální polygony nejsou bez použití mpolygonů reprezentovatelné)

výplň v jiné hladině není možná, změna barvy možná je, stejně jako vypnutí výplně - zadejte POLYDISPLAY _Edge (nebo Hrany) a REGEN - MPolygony se zobrazí jen jako hrany

Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.čvc.2005 v 11:55

Děkuji,

to už je krok správným směrem ...

Teď ještě kdyby se v dalších verzích povedlo přidat možnost dát výplň do jiné hladiny     

I když pro mne by asi důležitější byla možnost přesunout výplň "dospod" - to ale vidím velmi skepticky (když to nejde ani u xrefů)

J. Mantlík

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 14550:Jak v MPolygonech importovaných z SHP zrušit výplň, šrafuru?
Tip 4648:VIPJak převést MPolygony na 2D křivky se zachováním objektových dat?
Tip 4529:Jak importovat klasické polyčáry, ne mpolygony?
Tip 7532:Jak vytvořit v již hotovém mpolygonu ostrov(y)?
Tip 4524:Jak změnit výplň objektu MPolygon? (automatické šrafování uzavřených křivek)
Tip 7621:Jak posunout hranice v MPolygonu (Map)?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,445 sekund.