Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi.
Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
Přihlášen: 31.srp.2010
Lokalita: ČR (HK)
Používám: Civil 3D 2012 Stav: Offline
Bodů: 22
Téma: Svahování k hranici pozemku Zasláno: 31.srp.2010 v 16:02
Dobrý den, chtěl bych požádat zkušenější uživatele Civilu o radu
Mám vytvořené komplet směrové a výškové vedení trasy, koridor i vykreslené příčné řezy. Vše bez problémů. Nyní bych potřeboval řezy upravit tak, aby se mi vykreslovaly takovým způsobem, aby svah vedl přesně od hrany obruby k hranici pozemku (která je zadána katastrální mapou). Používám ČSN podsestavy Směrově nerozdělená komunikace s jednoduchým obrubníkem. Snad jsem můj problém popsal dostatečně. Zkoušel sem neúspěšně hledat rady na internetu, ale nakonec nezbylo než se přímo zeptat zde na fóru
Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám: AutoCAD Civil 3D Stav: Offline
Bodů: 1642
Zasláno: 31.srp.2010 v 16:12
Dobrý den, tato úloha je poměrně jednoduchá. Stačí se podívat, co nabízejí mé oblíbené "modré sirky". Podívejte se na podsestavu NapojeníOdsazeníNaPovrchu (4tá shora). Vlevo a vpravo ji zacílíte na křivky hranice záboru a je to.
Zasláno: 31.srp.2010 v 16:24
Děkuji za okamžitou odpověď. Pracuji s programem zatím pouze krátce a jsem víceméně samouk... Nevím přesně jak provedu zmiňované "zacílení", ale hned zítra ráno v práci se na to vrhnu a zkusím se s tím poprat
Zasláno: 31.srp.2010 v 16:42
Jak sem řekl, ráno vyzkouším a popřípadě se ještě ozvu, ale snad nebude problém. Když Vás tu mám, ještě se zeptám. Nějaká pomůcka na správné umístění silničních vpustí by se v Civilu nenašla? I když uznávám že po vytvoření povrchu koridoru a následném zobrazení pomocí šipek sklonů to není problém
Zasláno: 01.zář.2010 v 08:43
Tak jsem bohužel neuspěl. Vytvořil jsem si návrhovou linii z hran jednotlivých pozemků kolem TRASY. Jednu po levé straně a druhou po pravé. Přiřadil jsem jim výšky z "Od povrchu". Poté jsem v paletě nástrojů našel NapojeníOdsazeníNaPovrch a klikl na moji šablonu řezů. Zde nevím zda mám "Odsazení od základny" vyplnit +/-3,00m (moje šířka navrhované komunikace) nebo nechat 0,00m. Nicméně vyzkoušel sem všechny varianty a neúspěšně. Poté jsem ve vlastnostech koridoru - Mapování cílů, zvolil pro podsestavu NapojeníOdsazeníNaPovrch "Cílový povrch" a v "Cílové objekty šířky nebo odsazení" nastavil Návrhovou linii vytvořenou z hran pozemků. Bohužel poté mi už program hlásí že cílový objekt nebyl nalezen. Nemůžete mi z tohoto poněkud zmateného popisu poradit kde se stala chyba? Také je mi divné že si u podsestavy NapojeníOdsazeníNaPovrch nemohu určit zda chci pravou nebo levou stranu (mám pouze pravou). Děkuji za pomoc
Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám: AutoCAD Civil 3D Stav: Offline
Bodů: 1642
Zasláno: 01.zář.2010 v 09:09
Zkuste si podrobně přečíst nápovědu k podsestavě NapojeníOdsazeníNaPovrch. Je tam popsáno, jak rozlišit levou a pravou stranu. Cílový povrch je Vaše zaměření. Návrhové linie nebylo vůbec třeba pokládat na povrch. Podsestava bere výšky z povrchu a POUZE směrově z Nlinií. Pokud to už takto máte připravené ve 3D. Můžete klidně použít podsestavu NapojeníŠiřkyASklonu a zacílit výškově a směrově na Nlinii.
Zasláno: 01.zář.2010 v 10:28
Doufám že už se jedná o poslední dotaz... Jak udělat aby v příčných řezech byly kóty šířky jízdního pruhu a potom kóty vzdálenosti hrana komunikace - hranice pozemku. Děkuji
Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru