ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Katalog CAD bloků
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoAtributy čitatelné zdola a zprava

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
lacicisecky Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.dub.2011
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Revit 2011, AutoCAD 2010
Stav: Offline
Bodů: 68
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Atributy čitatelné zdola a zprava
    Zasláno: 31.led.2012 v 00:19
Zdravím po dlhej dobe opäť tu na fóre.
Dlho ma štve jedna banalita. Pri otočení dynamického bloku s atributmi napr. o 180° je text "hore nohami". Riešim to prevrátením textu v editore atributov, ale príde mi to ako zbytočné zabíjanie času. Je možné niekde nastaviť, aby sa text atributov automaticky prispôsoboval tak, že bude vždy čitatelný zdola nahor a zprava do ľava?
Ladislav Čišecký
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1675
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.led.2012 v 06:33
Pokud nastavíte atributu vlastnost "poznámky" a u textového stylu je zvolena vlastnost "poznámky" + "Přizpůsobit orientaci textu rozvržení", tak se text otočí vždy tak, že je vodorovně.
Vlastnost funguje jak u textu, tak u atributu v bloku.

Jen ještě doplním - nevím, od jaké verze tyto vlastnosti jsou. Je to jedna z novějších vlastností - ve verzi 2011 to funguje.

Upravil alfred - 31.led.2012 v 06:35
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6201
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.led.2012 v 06:43
No ono k tomu jde přistupovat i jiným způsobem, neboli pokud totiž vhodně zvolíte referenční nebo bod otáčení, tak co Vás pak nutí abyste do akce otáčení zahrnoval i atributy? Samozřejmě jsou bloky, kde tuto myšlenku aplikovat nelze.
Zpět nahoru
Diskutér
Diskutér

Používám:
Revit 2011, AutoCAD 2010
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.led.2012 v 09:54
Ano, ale často s atributom točiť musím (napr. u dverí), a preto som chcel vedieť, či sa text nemôže prevrátiť automaticky, napr. ak otáčam o viac ako 90°. Asi by som chcel zbytočný luxus... Každopádne Vám ďakujem za rady, to s tým referenčným bodom si budem pamätať :)
Ladislav Čišecký
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.led.2012 v 11:09
Aha, takže dveře. S tímto jsem taky laboroval a nakonec jsem dospěl ke kompromisu, který můžete najít v bloku dynamických dveří vydaného před dvěma lety. 

Blok dynamických dveří včetně návodu najdete zde.
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1675
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.led.2012 v 11:55
Zrovna u dveří to je možné řešit dobře tak, že má funkci "překlápění" bloku. Vlastní blok je tedy vložen vždy tak, že jsou dialogy čitelné a konkrétní poloha dveřního křídla je doladěna pomocí překlápecích vlastnosti.
Blok dveří od PepyR je vlimi dobrý - často používám. Clap

Doporučuji před úmyslem vytvářet nový dinamiský blok na cokoli věnovat dostatek času hledání, zda už to není někde hotovo... Wink
Zpět nahoru
Diskutér
Diskutér

Používám:
Revit 2011, AutoCAD 2010
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.led.2012 v 12:47
Paráda Thumbs%20Up Po prezretí Vášho bloku som pridal k tomu svojmu preklopenie okolo steny. Prišlo mi to zbytočne, keďže tam mám otáčanie. Nenapadlo ma, že tým vlastne aj otočím text. Nerád sťahujem bloky z internetu, pretože nájsť to, čo chcem, je niekedy beh na dlhú trať.

Avšak moj problém s prevrácaním textu stále pretrváva v blokoch bez preklopenia... Budem musieť asi hľadať  alternatívne riešenia...Možno by to šlo vždy riešiť tým preklopením...
Ladislav Čišecký
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.led.2012 v 15:10
Děkuji za kladné hodnocení bloku, ale abyste nepřechválili ;).

Ale zpátky k bloku a dotazu. Zkuste prosím vyvěsit Váš blok abychom se mu mohli podívat na zoubek.
Zpět nahoru
Diskutér
Diskutér

Používám:
Revit 2011, AutoCAD 2010
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2012 v 21:27
Tak som sa dnes s tým zabával pol dňa a zistil som, že väčšinou to ide riešiť normálne preklopením bloku, alebo len preklopením atributu. Jediné, s čím si neviem rady, je blok, ktorý pripájam. V bloku niesú atributy, len DTEXT. Potrebujem, aby pri otočení schodiska bol DTEXT čitatelný. Skúšal som vložiť preklopenie čisto pre text, ale potom sa blok správal akosi divne... Ten blok som tvoril dávnejšie a neviem sa už v ňom ani vyznať, možno to nemám dobre zaväzbené... Tak dúfam, že Vám bude aspoň niekomu fungovať :)

http://www.ulozto.cz/13074540/schodiste-rar

Ladislav Čišecký
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2012 v 22:00
Osobně si myslím, že schodiště je natolik specifický prvek, že je zbytečné na něj dělat blok. Nicméně to natáčení textu podle orientace popisoval alfred výše.

PS: V bloku jsem nenalezl žádnou akci pro otočení.
Zpět nahoru
Diskutér
Diskutér

Používám:
Revit 2011, AutoCAD 2010
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2012 v 23:07
No súhlasím s Vami, že schodisko sa moc nevyplatí robiť ako blok, ale toto (mám ešte dvojramenné v troch verziach...) mi na moje (školské) potreby postačuje už štvrtý rok aj keď viem, že po škole mi to bude asi na dve veci... Keby som rysoval výkresy len sebe tak by sa mi to nevyplatilo ani časovo. Len ma zaujímalo, či sa dá text (či už DTEXT, MTEXT alebo atribut) prispôsobovať automaticky. Pochopil som to teda tak, že keď nevyužívam funkciu "poznámky", tak musím hľadať nejaké iné riešenia, ako si ušetriť čas. No nevadí, aj tak raz ďakujem za rady...

Upravil lacicisecky - 03.úno.2012 v 23:22
Ladislav Čišecký
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8149:Nastavení perspektivního zobrazení pomocí ViewCube.
Tip 4839:Popisky vrstevnic "po svahu".
Tip 12376:Jak zabránit neúmyslné úpravě náčrtu ve Fusion 360?
Tip 5249:Načtení seznamu (souboru) bodů do projektu.
Tip 951:Jak zabránit zrcadlení textových objektů?
Tip 4189:VIPVrácení posunutých atributů bloku na původní místo.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,219 sekund.