Autor |
Najít Téma Možnosti tématu
|
Mantlík
TOP uživatel
Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Stav: Offline
Bodů: 2574
|
Téma: Podsestava NezpKrajniceASvahovani_Nasyp/Vykop Zasláno: 28.úno.2017 v 10:53 |
Zdravím Na této podsestavě mne zarazilo, že povrch nezpevněné krajnice nenavazuje na obrusnou vrstvu krytu, ale až na vrstvu pod ním. Mezi jízdním pruhem a nezpevněnou krajnicí tak vzniká schůdek tloušťky horní vrstvy. Je to tak správně ? Vždycky se krajnice kreslila tak, že navazovala na obrus. Nebo jsem zaspal dobu ? Dík
|
J. Mantlík
|
 |
martinfolber
ARKANCE support
Přihlášen: 26.dub.2007
Používám: AutoCAD Civil 3D
Bodů: 1642
|
Zasláno: 28.úno.2017 v 19:31 |
Dobrý večer, přiznám se, že jsem byl také ze "staré školy", než mě kolegové projektanti upozornili, že by se měla nezp. krajnice kreslit s menším odstupem. Takže jsme jen reagovali na poslední "módu".
|
Martin Folber
|
 |
Mantlík
TOP uživatel
|
Zasláno: 01.bře.2017 v 09:06 |
Děkuji za odpověď. V poslední době jsem se v extravilánu moc nepohyboval, tak mne to překvapilo. Osobně to chápu, je to výhodnější pro odvodnění, aspoň se netvoří krajnice zvýšená, jak to často vidíme ... Ale přiznám se, že schůdek 4-5 cm (celá tloušťka obrusu) mi připadá už trochu moc (i z hlediska bezpečnosti). Preferoval bych spíše 2 cm . Dalo by moc práce tuhle - z mého pohledu jinak velmi povedenou podsestavu lehce upravit buď na menší odskok nebo dokonce na odskok volitelný ? Děkuji
PS. Ptal jsem se brigádnice (4. ročník ČVUT), jak se to aktuálně kreslí ve škole - prý stále bez výškového odskoku ... Prosím o názor i ostatní kolegy silničáře tady
|
J. Mantlík
|
 |
johny
TOP uživatel
Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám: C3D 2024
Bodů: 1741
|
Zasláno: 02.bře.2017 v 11:26 |
Bohužel nemám zkušenosti v tomto z praxe. Koukal jsem na net a opravdu to na nějaké dálnici, nebo i sil. 1. třídy tak dělají. Ale teď projektuju dvojku na š. 6 m, kde si to naprosto nedokážu představit. Naštěstí jsem pořád na C3D 2016 takže jsem toto ani nezaznamenal.
Každopádně bych chtěl požádat, protože věřím že pan Folber výraz "móda" použil v silné nadsázce, zda by mi neporadil v jakém VL, TP, TKP či jiném předpisu bych se mohl s tímto provedením seznámit. Protože mě se zatím nedařilo :( Děkuji.
|
 |
martinfolber
ARKANCE support
|
Zasláno: 03.bře.2017 v 12:33 |
Pánové dobrý den, je to ve vzorových listech 1 pro vozovky a krajnice např. VL 211.01. (06.02). Jinak podsestava krajnice má přepínač, kde leze toto chování vypnou nebo zapnout. Bylo to po nás požadovánou jednou relativně velkou projekční firmou.
|
Martin Folber
|
 |
Mantlík
TOP uživatel
|
Zasláno: 03.bře.2017 v 13:22 |
Dobrý den Děkuji za vysvětlení. Přece jen nextravilán není můj denní chleba. Ten přepínač jsem přehlédl jak vrata od stodoly, je dobře, že tam je ...
S tím VL 211.01 máte pravdu, ale hned ve VL 212.01 je to kresleno bez odskoku ... I když dole je poznámka, že se MÁ nezpevněná krajnice provádět snížená o cca 3 cm. To by v zásadě odpovídalo comu, co jsem psal (bral bych 2, max. 3 cm), ale celá tloušťka obrusu mi připadá moc - zvláště u užších komunikací. Ale jelikož se ozval jen Johny, tak to většinu kolegů nepálí ...
|
J. Mantlík
|
 |
martinfolber
ARKANCE support
|
Zasláno: 03.bře.2017 v 13:27 |
Budeme dělat nový jízdní pruh a pokud zbude síla a nálada, přidali bychom do krajnice tu proměnnou. 3cm mi připadají celkem OK.
|
Martin Folber
|
 |