Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2326 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Kalkulačka v Autocad

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
kgrygar Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 28.úno.2013
Lokalita: Germany
Používám:
AutoCAD Mechanical 2017 x64, Advance Steel 2017
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kgrygar Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Kalkulačka v Autocad
    Zasláno: 18.lis.2017 v 09:17
Dobrý den, často používáme kalkulačku spouštěnou z Autocadu pro kontrolu součtu dílčích hodnot vs. celková délka (viz obrázek - jedná se o speciální blok, kde jsou jednotlivé vzdálenosti načítany postupným naklikáváním myši na jednotlivé otvory a na konci je vytvořen číselný řetězec pod kotovaným profilem). Jedná se o velmi rychlý a efektivní způsob kontroly v porovnání s manuální kontrolou na kalkulačce. Jednotlivé hodnoty musí mít čárku jako oddělovač desetinných míst. Používáme zaokrouhlování na půl milimetru, pokud je to potřeba (dost často). Bohužel v AutoCAD kalkulačce nelze použít čárku jako systémový oddělovač - okamžitě hlásí chybnou syntaxi zadání - člověk musí pracně všechny čárky změnit na tečky. Lze to pozměnit nějakou systémovou proměnnou? Ve Windows i v kotovacím stylu Autocadu je čárka jako oddělovač nastavena. 

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 47747/Systemove_kotovani.png

kgrygar
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16702
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2017 v 10:17
Při zadávání čísel a souřadnic je AutoCAD natvrdo nastaven na desetinný oddělovač "." a seznamový oddělovač ",". Respektování národních nastavení by kolidovalo s dalšími přednastavenými symboly a syntaxemi.

Třeba by ale šlo použít odlišný přístup. Ta postupná "staničení" vznikají automaticky kliknutím a potřebujete jen celkový součet?
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1141
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2017 v 11:06
Vy ten řetězec pak normálně přes schránku zkopírujete a vložíte do kalkulačky?
Pak by šlo udělat utilitku, která jako mezikrok ve schránce změní čárky na tečky.
Zpět nahoru
kgrygar Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 28.úno.2013
Lokalita: Germany
Používám:
AutoCAD Mechanical 2017 x64, Advance Steel 2017
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kgrygar Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2017 v 12:09
Ten součet (celková délka profilu) se pouze kalkulačkou ověřuje. Řetězec je skopírován do schránky a vložen do kalkulačky.
kgrygar
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16702
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2017 v 12:53
Pro prosté posčítání numerických hodnot vybraných textových entit (i s des.čárkami) postačí např. LISP utilita AddMe (spíchnuto narychlo, neřeší všechny chyby):

(defun c:AddMe ()
(apply '+ (vl-remove-if-not 'numberp
                 (mapcar '(lambda (x) (atof (vl-string-subst "." "," (vl-catch-all-apply 'vla-get-textstring (list (vlax-ename->vla-object x))))))
                          (vl-remove-if 'listp (mapcar 'cadr (ssnamex (ssget (list (cons 0 "*TEXT"))))))))))


Popř. viz GrSelNum - http://www.cadforum.cz/cadforum/poscitani-vybranych-cisel-z-dwg-vykresu-tip11491


Upravil Vladimír Michl - 18.lis.2017 v 15:01
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 265:Nemusíte sahat po kalkulačce.
Tip 11719:Šikovná kalkulačka - vyhodnocovač výrazů v 3ds Max.
Tip 3727:Vestavěná kalkulačka při zadávání vzdálenosti myší.
Tip 465:Kolik listů vykreslím na jednu sadu cartridgí na DesignJetu 5000?
Tip 11357:Kalkulačka nebo převodník fyz.jednotek jako dokovatelné okno Inventoru.
Tip 1792:Jak stanovit ekonomický přínos nákupu nebo upgrade CAD aplikace?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,281 sekund.