Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 5301 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Aktualizace dat excel

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Aktualizace dat excel
    Zasláno: 16.led.2018 v 14:38
Zdravím,
mám vytvořený blok s atributy pro popisku místností. Vyextrahoval jsem potřebná data do excelu, abych doplnil další údaje (jako povrh podlahy, atd.). Následně jsem potřeboval změnit velikost místností a tak tedy potřebuji do tabulky v excelu dostat aktuální plochu místností se zachováním doplňujících údajů.
Lze to nějak?

Snažil jsem se toho docílit pomocí AKTIALIZUJDATSPOJ (http://www.cadforum.cz/cadforum/jak-vyvolat-aktualizaci-tabulky-extrakce-dat-tip8678) ale nevím, jak s tímto příkazem zaktualizovat data v externí tabulce.

Děkuji za rady
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 17160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 17:16
Myslíte jako aby AutoCAD zapisoval do již existující tabulky v Excelu? To nejde, ale existují na to postupy v Excelu.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 17:30
Ano aby AutoCAD aktualizoval data v již existující tabulce v Excelu.

O jaké postupy se prosím v Excelu jedná?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 17160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 17:38
Jde o propojení tabulek přes společný klíč (např. kód místnosti). Používá se pro číselníky a další aplikace s tabulkovými daty. Viz např. https://support.office.com/en-gb/article/create-a-relationship-between-tables-in-excel-fe1b6be7-1d85-4add-a629-8a3848820be3
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 17:46
To, ale nastavuji při extraxci dat v autocad. Tam přeci mohu napojit data z excelu na extrahovaná data, podle schodného sloupce, který obsahuje unikátní hodnoty (klíč).

Nebo se tato možnost, o které píšete uplaťnuje jinak?
Nenapadá mě, jak unikátní klíč využít na aktualizaci již vytvořené tabulky.

Jedině mít extrahovaná data v tabulce přímo v autocadu a k nim jen přes primární klíč přiřadit dodatečné údaje.

V tu chvíli mám ale zde dva problémy. Jeden je formátování a vzorce, kdy potřebuji na konci tabulky uvést celkovou plochu, tedy přidat ještě jeden řádek. To pomocí primárního klíče nedám. Následně potřebuji, pokud je někde stejný povrh jak u stěn nepo podlahy, tak aby buňky byli spojené. Není potřeba duplicitně vypisovat stejné povchy.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 17160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 18:08
Nerozumím - buď tedy máte už v AutoCADu propojené s daty DWG-extrakce (stejným principem) data z "číselníku" (např. zodpovědná osoba, podlahová krytina...). Pak se tabulka (ve výkresu i v XLS) aktualizuje "sama", resp. dle tipu 8678. Anebo máte data propojená až v Excelu a pak je třeba použít klasické Excel funkce pro relaci dvou či více tabulek.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 20:11
Pokusím se to znova vysvětlit.

Použiji extrakci dat v autocadu a data nechám autocad uložit do externího souboru .xls. Tento soubor následně doplním o informace o podlaze a stěnách.

Následně tuto upravenou tabulku vkládám do rozvržení.

Nemohu tedy využít žádnou funkci v excelu, abych získal aktuální data z autocadu (z atributů bloku místností) a uložil je do této upravené tabulky.

Proto se ptám, zdali jde nějak znovu vyseparovat data z bloků a uložit je do již existující a upravené tabulky v excelu.
Tedy aby se aktualizovala jen plocha místností popřípadě jejich název. Žádnou místnost nepřidávám ani neubírám.

__
Pokud využiji možnost extrahovaná data rovnou vložit do tabulky v autocadu, tak data jdou snadno aktualizovat. Jen že tam nedostanu další doplňující informace. 

Pokud takovouto tabulku rozšířím o excel tabulku, tak nelze vše pořádně naformátovat. A pokud bych vše zdlouhavě naformátoval, tak hned při další aktualizaci se formát stejně změní na základní. Tedy žádná buňka nebude sloučená. 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 17160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 20:20
Aha, už rozumím lépe. Ale pokud je cílem zobrazit tabulku v rozvržení, je potřeba to ukládání do XLS? Pokud by nebylo nutné, aktualizace i připojení "číselníku" by fungovaly.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2018 v 20:28
No já to zkoušel právě rovnou vložit do autocadu a propojit přes jedinečná čísla místností.

Ovšem jak jsem již psal výše, tak je problém s tím, že se sice vše správně přiřadí, ale já mám třeba koberec ve 3x místnostech. Tak že jsem buňky pro tyto místnosti sloučil a uvedl informace o podlaze, abych zbytečně neměl duplicitní řádky.

Ovšem při spojení buněk autocad a excel podle jedinečného klíče, k sjednocení těchto buněk nedojde a jsou tedy prázdné. Následně, když bych zdlouhavě tyto buňky v autocadu pospojoval, tak při jakékoliv aktualizaci (nové extraxci) dat se zase buňky rozpojí.

Bohužel je tu ještě jeden problém a to je, vložením jednoho řádku navíc, kde bude celková plocha jednotlivého podlaží.

__
Natož, když vyexportuji data do .xls a tam udělám potřebné formátování a pak následně tuto tabulku vložím do autocadu, tak mi formátování zůstane, ale nefunguje aktualizace z atributů. Musel bych vše aktualizovat ručně. Což si říká o nějaké přehlédnutí a chybu.
Zpět nahoru
Ondřej Urban Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 06.úno.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCad Architecture 2015, AutoCad 2015
Stav: Offline
Bodů: 168
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ondřej Urban Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2018 v 08:53
Dobré ránko,
napadlo mě použít list XLS navíc. Na 1 mám export z autocad - aktualizovatelný, na 2 v A1 "=List1!A1" a vzorec roztáhnu, upravím formátování, přidám řádek... dle potřeby. A tuto tab, z listu 2, vložím do rozvržení.... Ale vyzkoušené to nemám :-(
 
pěknej den Ondřej
Ondřej Kurkan Urban
PERI, spol. s r.o.
http://www.peri.cz

WIN 7/64, Xeon 2,8GHz,16GB, Quadro 4000,2x24"
ACA 2015
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2018 v 09:32
Ahoj Ondřeji, tohle mě taky napadlo, ale tady jde o to, že nejde (nevím aspoň jak) poslat aktualizovaná data z autocadu do již existujícího .XLS souboru.

Pokud víš jak zaktualizovat data z autocadu do .XLS souboru, tak budu rád za radu.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 17160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2018 v 10:10
Pokud jsou v tom XLS souboru provedeny Excelem nějaké úpravy, slučování a podobně, není jiná cesta než nástroji Excelu propojit 2 či více tabulek - zdrojovou generovanou/aktualizovanou AutoCADem, výslednou/přeformátovanou tabulku vloženou/propojenou do rozvržení v DWG a případný "číselník" (pomocná data). V závislosti na rozsahu úprav by možná šlo zachovat dynamičnost celého propojení.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2018 v 10:13
Tak mám jeden soubor .xls kde se aktualizují data.
Mám ovšem problém, že vše co autocad vyseparuje, tak uloží s apostrofem a tedy i číslo excel vyhodnocuje jako text.

Nemohu tedy použít funkci suma, abych mohl plochy místností jednoduše sečíst.
Jde nějak zamezit, aby při ukládání dat z autocadu se před číslo vkládal apostrof? Zkoušel jsem při exportování sloupci s plochou nastavit formát desetiné číslo, ale stejně v excelu je stále apostrof.


Upravil petrik11 - 17.led.2018 v 11:01
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9664:Automatická aktualizace obsahu tabulek načítaných přes datové spoje.
Tip 11531:VIPVelmi pomalá aktualizace modelu s iSestavou.
Tip 4900:VIPVýkresové texty automaticky aktualizované z externí databáze.
Tip 6353:VIPUživatelská přizpůsobení tabulky závitů THREAD.XLS.
Tip 5683:VIPJak v Mapu převést objektová data entit do externí databáze?
Tip 11534:VIPPo aktualizaci Windows 10 nejde přihlášení Vault - není možné najít služby správy dat na localhost


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,688 sekund.