Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 4944 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Trubky a potrubí

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
mirekkamarad Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 19.led.2018
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Autocad 2018
Stav: Offline
Bodů: 2
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mirekkamarad Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Trubky a potrubí
    Zasláno: 01.čer.2018 v 12:57
Dobrý den,
Prosím o radu s funkcí Trubky a potrubí. Nikdy jsem s tímto nástrojem nedělal a teď bych potřeboval vytvořit potrubí. 

Rád bych vytvořil potrubí s trubkami DIN 2462, koleny DIN 11852 a se šroubeními DIN 11851. Bohužel, ale nevím, jak tyto součásti dostat do Obsahového centra abych je potom mohl využít pro tvorbu potrubí.

Budu rád za jakoukoliv radu, případně i doporučení nějakého návodu, kde bych přišel, jak na to. 

Děkuji
Francek
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 895
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.čer.2018 v 16:05
Ve zkratce: Nejjednodušší postup je zkopírovat stávající potrubí v obsahovém centru a to pak poupravit k obrazu svému... - tolik k dílům z OC. Na to, které rodiny zkopírovat, použijte náhled do funkčního potrubního stylu -> zkuste se podívat do historie diskuze (pokročilé volby a časově neomezené hledání) Něco se tu už řešilo...
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1330
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.čer.2018 v 21:07
Na potrubí inventor není moc dobrý:( neumí vygenerovat ISO metrii :(  zkuste mrknout po PLANT 3D je to nástavba pro  AutoCAD a každý se s tím naučí rychle
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 183
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.čer.2018 v 11:06
Dnes už nesouhlasím s tvrzením že Inventor pro potrubí není, není pro něj pouze prvotně postaven, je to univerzální strojařský SW, ALE JDE TO !

A mluvit dnes ještě o potřebě "ISO metrii…. Schématech" je jako hodně málo vědět o skutečných realizacích, kde je nutné správné prostorové navržení tras ….

- Bohužel je potřeba se napřed naučit pracovat s knihovnami v obsahovém centru a vytvořit to co je potřeba pro vytvořená základní potrubní trasy z bodu A do bodu B.
- Jako druhý krok je potřeba pochopit, co je to "styl potrubí", který nastaví, jaká bude trasa co do světlosti a použitých základních prvků.
- Pro trasu samotnou vám pak postačí v "potrubním stylu" "publikovat" do OC pouze trubky, kolena 90/45st a prvek, který spojuje trubky v dlouhých trasách.
-Ostatní armatury, T / Y kusy, ventily, klapky, šroubení atd. vkládejte dodatečně jako "obyčejné" prvky do natažené trasy. Musíte ji však umět přerušit dvojisí přírub, závitů apod.

- Pro vytvoření základní rodiny trubek, kolen atd..bych také využil nějaké stávající knihovny Inventroru a zkopíroval bych požadovanou Rodinu do nové uživatelsé knihovny a zde přizpůsobil co do tabulky rozměrů, materiálu, popisu a popř. se dá upravit i základní šablona modelu.

Čili, pracovat se zde s potrubím dá a velmi dobře, ne že ne, pouze si uvědomte k čemu potrubařinu Inventoru potřebujete:

- Pro "univerzálního konstruktéra" je Inventor i s potrubím naprosto OK! (Pro opravdové potrubní montéry nějaké iso pohledy nepotřebujete, lepší jsou 3D sestavy z Inventoru a příslušné pohledové vizualizace a seznamy prvků tras!)

- Pro "potrubáře" s hydraulickými výpočty je pak vhodný modulární Solid Edge

- Pro potrubáře specialistu s výpočty "od oka a dle zkušeností" asi Plant 3D, popř. Revit, nechce li Inventor.


Pro obraz, u mne byla doba pro dosažení vcelku profesionální úrovně tvorby potrubních systémů v Inventoru na "ostrých" zakázkách cca 1/2 roku ("svépomocí"), včetně přípravy a úpravy potřebných knihoven. Pak je Inventor již velmi slušně připraveným nástrojem.

Bohužel zde příslušné postupy jednoduše vysvětlit nejde, to je zdlouhavé. Navíc takto připravený Inventor je též přidanou hodnotou konstruktéra....

Nemá tedy cenu se držet zažitých pověr, ale využít to co mám na maximum....




Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 37298/Výstřižek_2018-06-17_11-08-20.JPG Přihlaste se pro zobrazení plné verze - 37298/Výstřižek2.JPG



Upravil rys-kt4 - 17.čer.2018 v 11:16
Jan Binder
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
VIP
Stav: Offline
Bodů: 823
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.čer.2018 v 11:39
Hm....
Ja som samozrejme ten modul potribia, x-verzii dozadu, vlastne vtedy keď sa táto funkčnosť objavila, skúšal...
Vtedy som došiel k záveru že je to značne neohrabané, komplikované, málo flexibilné a náročné na HW...
Potom som sa už ku tomu nikdy nevrátil...
Neviem či je to dnes už inak...možno sa to vylepšilo...
Ale ja stále fičím na manuálnom skladaní potrubných trás a dá sa povedať že som pomerne spokojný...
Rúry ťahám z OC, tvarovky, fittingy, príruby, armatury...vkladám z OC (alebo z vlastnej databázy)...
Viem vždy urobiť čo reálne potrebujem a nie čo mi dovolí systém, a je to pomerne rýchle...a nestrávil som prakticky žiaden čas výstavbou systému na svoj obraz.... Nehovorím že tým robím čistú potrubárinu, to by som určite siahol po niečom vhodnejšom...
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 183
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.čer.2018 v 11:57
Pravda, i automobil umí jezdit bez motoru ………………………… z kopce
Jan Binder
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
VIP
Stav: Offline
Bodů: 823
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.čer.2018 v 12:16
kapánek jste to přehnal...Smile
Ja s tým autom úspešne jazdím aj do kopca...a pokým ste si vy to vase auto vyrobili a vytoonovali, ja som uz na tom mojom "slapacom aute" davno za kopeckami...
Netvrdim ze ma na tom buraku raz nedobehnete, ale ja som jednoducho zvolil okamzitu efektivitu namiesto tooningu.
P.S.
s generatorom ramovych konstrukcii to bolo podobne. Ked to prislo, bolo to tazkopadne, nevidel som v tom realny prinos...ale dnes, ked je to vylepsen, to s uspoechom pouzivam...
Mozno sa mrknem aj na potrubia a dopadne to rovnako...ale niekde v hlave mi nieco hovori, ze by to stalo vela namahy a pri csnosti pouzivania potrubnych tras, by to pre mna nemalo adekvatny prinos vynalozenemu usiliu...
Ale ked raz budem mat cas, skusim sa na to pozriet...




Upravil Ľubomír Pápay - 17.čer.2018 v 12:20
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 183
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.čer.2018 v 12:23
A co takhle snaha dotazujícímu nějak pomoci, Nic ??
Jan Binder
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
VIP
Stav: Offline
Bodů: 823
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.čer.2018 v 12:43
Hm...ono niekedy, a dost casto, viac pomoze dotazujucemu ak mu poviete ako to robite vy a nie ako si myslite ze by to mal on robit...
Asi som urazil vasu jesitnost ze som namiesto pochvaly povedal ako to ja robim primitivne a dokazem pri tom vyhoviet svojim poziadavkam...
Potom sa ospravedlnujem, nechcel som znizit vasu snahu, to vobec nie...dolezite je predsa to, ze Vam to sluzi a ze ste s tym spokojny, aj s usilim ktore ste na to vynalozil...
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1330
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.čer.2018 v 15:26
Původně odeslal(a) rys-kt4 rys-kt4 napsal(a):

Dnes už nesouhlasím s tvrzením že Inventor pro potrubí není, není pro něj pouze prvotně postaven, je to univerzální strojařský SW, ALE JDE TO !

A mluvit dnes ještě o potřebě "ISO metrii…. Schématech" je jako hodně málo vědět o skutečných realizacích, kde je nutné správné prostorové navržení tras ….

- Bohužel je potřeba se napřed naučit pracovat s knihovnami v obsahovém centru a vytvořit to co je potřeba pro vytvořená základní potrubní trasy z bodu A do bodu B.
- Jako druhý krok je potřeba pochopit, co je to "styl potrubí", který nastaví, jaká bude trasa co do světlosti a použitých základních prvků.
- Pro trasu samotnou vám pak postačí v "potrubním stylu" "publikovat" do OC pouze trubky, kolena 90/45st a prvek, který spojuje trubky v dlouhých trasách.
-Ostatní armatury, T / Y kusy, ventily, klapky, šroubení atd. vkládejte dodatečně jako "obyčejné" prvky do natažené trasy. Musíte ji však umět přerušit dvojisí přírub, závitů apod.

- Pro vytvoření základní rodiny trubek, kolen atd..bych také využil nějaké stávající knihovny Inventroru a zkopíroval bych požadovanou Rodinu do nové uživatelsé knihovny a zde přizpůsobil co do tabulky rozměrů, materiálu, popisu a popř. se dá upravit i základní šablona modelu.

Čili, pracovat se zde s potrubím dá a velmi dobře, ne že ne, pouze si uvědomte k čemu potrubařinu Inventoru potřebujete:

- Pro "univerzálního konstruktéra" je Inventor i s potrubím naprosto OK! (Pro opravdové potrubní montéry nějaké iso pohledy nepotřebujete, lepší jsou 3D sestavy z Inventoru a příslušné pohledové vizualizace a seznamy prvků tras!)

- Pro "potrubáře" s hydraulickými výpočty je pak vhodný modulární Solid Edge

- Pro potrubáře specialistu s výpočty "od oka a dle zkušeností" asi Plant 3D, popř. Revit, nechce li Inventor.


Pro obraz, u mne byla doba pro dosažení vcelku profesionální úrovně tvorby potrubních systémů v Inventoru na "ostrých" zakázkách cca 1/2 roku ("svépomocí"), včetně přípravy a úpravy potřebných knihoven. Pak je Inventor již velmi slušně připraveným nástrojem.

Bohužel zde příslušné postupy jednoduše vysvětlit nejde, to je zdlouhavé. Navíc takto připravený Inventor je též přidanou hodnotou konstruktéra....

Nemá tedy cenu se držet zažitých pověr, ale využít to co mám na maximum....




Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 37298/Výstřižek_2018-06-17_11-08-20.JPG Přihlaste se pro zobrazení plné verze - 37298/Výstřižek2.JPG




Souhlasim že se tam potrbařiná dá dělat,ale je to o dost pracnější než třeba V PDMS ci PLANT 3D.

Zkoušel jsem to  sam taky používat na potrubařinu, ale po naučení v PDMS či PLANT 3D které samo zkreslí ISOmerie a další jsem přestal s Inventorem pracovat  v potrubí. 


Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4872:Vytvoření trubky v kontextu sestavy Inventoru.
Tip 11366:Změna referenčního podlaží u tras potrubí a trubek včetně tvarovek v Revitu.
Tip 4006:Volba ISOGEN výstupu v modulu Trubky a potrubí (Inventor Professional) není dostupná.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 11070:Jak vytvořit nový systém potrubí nebo trubek?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,801 sekund.