ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoCIVIL KRAJNICE KLOPENÍ

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Radim Cech Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Autodesk Civil 2020
Stav: Offline
Bodů: 848
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: CIVIL KRAJNICE KLOPENÍ
    Zasláno: 18.led.2008 v 14:58

Měl jsem možnost si vyzkoušet český CIVIL 2008, neboť jsem se ho u sebe zatím neodhodlal nainstalovat, a  narazili jsme na dost zásadní problém, s kterým si nikdo nevěděl rady.

Poskládám příčný řez koridoru z prvku jízdní pás, který se správně rozšiřuje a klopí. Přimhuřuji obě oči, že spád pláně není 3%, jak vyžaduje ČSN, ale jen 2.5%, jako spád jízdního pásu.
Připojím k němu prvek krajnice, který má spád 8% a spád pláně 2.5% (opět přimhouřím oči), mohl bych dát 3%, ale měl bych na pláni lom.

Na konec prvku připojím příkopu, aby se v zářezu dělala aspoň 200 mm a nechám generovat koridor a řezy.

Jenže v oblouku, kde dochází k překlápění vozovky z původního spádu -2.5% na +6.0%, se překlopí pláň jen jízdního pruhu a ne pláň navazující krajnice. Ta zůstává stále -2.5% jako v přímé.

Udělal jsem něco špatně? Sedělo nás 6 projektantů s různou znalostí CIVILu a nikdo si s tím neuměl poradit.

Takže pokud bych s tím nic neudělal, jednak je taková pláň neproveditelná. Ukažte mi dodavatele, která pláň komunikace udělá ve spádu o třeba 3% a pod krajnící to udělá v opačném spádu. Pří šířce třeba 2,0 m na to nemají ani techniku.
Ale hlavně bod, od kterého se začíná počítat příkopa, je výrazně níž od nivelety komunikace, než když překlopím pláň pod krajnicí ve stejném spádu, jako pláň pod jízdním pruhem.

A tady už končí sranda, protože jednak mám větší výkopy v zářezu ( jsem na straně bezpečnosti, takže investor by asi nenadával ), ale mám i větší zábory. A to už je problém zásadní, protože se musí vykupovat pozemky zbytečně a někdy je problém se vůbec na výkupech dohodnout.

Takže má to někdo vyřešeno? Zabýval se tím někdo? A pokud ano, tak jak to obešel?

Díky všem za jakýkoliv tip.

R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
imzadi Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 25.čvc.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Civil 3D 2009
Bodů: 116
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.led.2008 v 17:22
zdravim,

mozna to uplne nechapu, me by pomohl pripojeny obrazek, ja si to zkousela ted udelat a me to, dle meho, funguje spravne...kdyz se podivate ve vlastnostech trasy na spocitanou tabulku klopeni, tak tam u krajnice v danem staniceni mate jakou hodnotu?

jeste kdyz pripojujete podsestavu krajnice, tak je mozne tam nastavit, pouziti sklonu klopeni vozovky na hodnoty : ne, sklon vnejsi krajnice, sklon vnitrni krajnice...s tim jste si nezkouseli pohrat?

I.
Zpět nahoru
imzadi Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 25.čvc.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Civil 3D 2009
Bodů: 116
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.led.2008 v 08:40
a jeste pri stanoveni vypoctu klopeni ve vlastnostech trasy, je ve specifikacich klopeni ve vychozich moznostech polozka zpusob klopeni vnejsi a vnitrni krajnice a tam je moznost sklon krajnice = sklon jizdnihio pruhu, sklon krajnice = dorovnani sklonu jizdniho pruhu a nebo zakladni sklon
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5972:Správné klopení pláně krajnic při návrhu silnic v Civil 3D.
Tip 10384:Typ trasy pro funkci Klopení v Civil Tools.
Tip 6584:Klopení pláně zemního tělesa v AutoCAD Civil 3D.
Tip 8124:Nedokumentovaný příkaz Civil3D: převod klopené hrany na 3D křivku
Tip 8992:Jak vynechat mínus u sklonů vozovky v kótách příčných řezů?
Tip 7650:Klopení vozovky v přímém úseku.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,156 sekund.