ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.095.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoOtočení souřadného systému

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
rychetsky Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.bře.2009
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
AutoCAD 2019, Inventor 2019, SolidWorks 2019
Stav: Offline
Bodů: 313
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Otočení souřadného systému
    Zasláno: 21.dub.2009 v 11:22
Dobrý den.
Potřebuji v sestavě otočit souřadný systém tak, abych nebyl omezen tím v jaké rovině byl načrtnut nebo umístěn první prvek.
Jde mi o to, abych měl při zadání pohledu "shora" na View Cube pohled kolmý na určitý díl (plochu dílu) v sestavě.
V CADu to jde celkem elegantně vyřešit funkcí USS dle plochy.
V Inventoru jsem našel pouze možnost natočit USS náčrtu.Unhappy

Asi by to slo udělat tak, že budu mít různé náčrty k různým plochám, ale přijde mi to celkem nesmyslné vytvářet si X zbytečných náčrtů jen proto, abych si mohl "dočasně" měnit USS.
Pokud někdo máte nápad či tip, jak se stím poprat. Budu vám velmi vděčný.
Zpět nahoru
ssmiga Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AIP2010, Mechanical 2010, Vault 2010, Vista 64bit
Bodů: 178
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 11:42

Zrušit volbu "Pevné" u první vložené součásti a potom celou sestavu zavazbit vůči základním rovinám. Nebo změnit souřadný systém v té první součásti (to se mi ale ještě nikdy nepovedlo a už se o to ani nepokouším, spíše je vždy dobré při tvorbě každé součásti hned zpočátku rozumně volit polohu a orientaci souřadného systému vůči geometrii).

Zpět nahoru
rychetsky Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 12:04

Bohužel jste mě úplně přesně nepochopil.

Pokud se jedná o součást je vaše řešení samozřejmě to nejsnažší a když potřebuji, tak ho též používám.

Mě se ale jedná o sestavu čítající desítky součástí. Chtěl bych mít možnost měnit USS celé sestavy, stejně jako je v CADu možnost změny USS dle plochy, objektu atd.

Když dám např. pohled "zleva" na View Cube, že se mi sestava natočí kolmo na plochu kterou si předtím vyberu.

U tvarově složitých sestav by se mi to hodilo, protože když se pohybuji v nějaké oblasti a pak si chci dát nějaký standartní pohled na View Cube, tak nikdy nevím kam se mi natočí.

A ve finále to člověka naopak zdržuje, než aby mu to práci usnadnilo...

Zpět nahoru
EuroTec Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor 2016
Bodů: 299
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 13:06
Jestliže pracujete v Inventoru, zapomeňte na Autocad. V I pracuji od verze 5 a nikdy jsem nepotřeboval měnit USS- proč proboha. Naučte se pořádně pracovat s orbitem (F4) a časem zjistíte, že tu kostku téměř nepotřebujete (alespoň já- nejsem na ni totiž zvyklej). Vždyť je nakonec celke m jedno kde je nahoře vpravo, nebo dole - gravitaci to stejně nebere v potaz.
Milan Denk

EuroTec JKR
Zpět nahoru
Martin Rebenda Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.pro.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor2009, AutoCAD2009
Bodů: 488
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 13:13
Nechci Vás pane Denku vyvádět z omylu, nicméně nemáte tak docela pravdu. Na orietaci například záleží pokud převádíte sestavu do formátu *.stl (například z důvodu následného výpočtu v nějakém MKP). Pokud nemáte jednotlivé podsestavy stejně orientované, tak se po otevření onoho souboru zobrazí změť na sebe nenavazujících dílů. Takže orientace je v tomto případě velmi důležitá...
Martin Rebenda
Zpět nahoru
ssmiga Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AIP2010, Mechanical 2010, Vault 2010, Vista 64bit
Bodů: 178
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 13:28

Že Vám jde o sestavu jsem pochopil, proto ta první věta, kterou jsem napsal. Myslím si stále, že sestavě je to jednoduché. Pokud mám jednotlivé díly vzájemně zavazbeny a žádný z nich není se špendlíkem (Pevné), pak si mohu celek vůči souřadnému systému pohodlně natočit jak se mi líbí. 
Zpět nahoru
EuroTec Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Inventor 2016
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 14:01
To máte možná pravdu (MKP nepoužívám), ale v tomto případě je možná stejně lepší se sestavy vytvořit odvozenou součást a ta má USS jen jeden. A stejně s Vámi nemohu souhlasit. Chcete tím říci. že každý šroubek musí mít v sestavě stejnou orientaci- to znamená, že má jinak orientovaný počátek (když jsou třeba proti sobě) tomu se mi snad ani nechce věřit.
Milan Denk

EuroTec JKR
Zpět nahoru
Martin Rebenda Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.pro.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor2009, AutoCAD2009
Bodů: 488
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 14:08
Ne to ne, jen je nutné aby všechny podsestavy, které posléze tvoří celkovou sestavu byli stejně orientované, jinak dochází po překladu do *.stl právě k onomu "rozhození" s tím se pak špatně pracuje v dalším programu (ruční oprava je velmi náročná)... Mám s tím zkušenost, můžete mi věřit :)... Pokud byla otázka směřována na part, tak tam je to jedno...
Martin Rebenda
Zpět nahoru
EuroTec Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Inventor 2016
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 14:59
Když to říkáte, tak máte asi pravdu - nemám zkušenosti. Na druhou stranu je fakt zajímavé, když mají všechny party počátek v jednom bodě. Příklad: Zkuste si stáhnout nějaký složitější píst od FESTA. Jak sestavu pístu zavázat a rozpohybovat? Kdysi jsem blbnul s katalogem a lovil umístění jednotlivých dílů. Dnes vím, že stačí zavázat základní roviny jednotlivých partů na sebe a je to přesně jak má být. (Je to trochu mimo téma, ale myslím, že to pro mnohé není poznatek k zahození.) 
Milan Denk

EuroTec JKR
Zpět nahoru
flesar Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.lis.2005
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AIP 2009
Bodů: 641
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.dub.2009 v 18:02
Původně odeslal(a) rychetsky rychetsky napsal(a):

Jde mi o to, abych měl při zadání pohledu "shora" na View Cube pohled kolmý na určitý díl (plochu dílu) v sestavě.

Pokud jde čistě o ViewCube můžete si nastavit nárys na libovolný aktuální pohled. To ovšem nebude mít vliv na polohu souřadného systému.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 20090421_180222_ViewCube.jpg

Zpět nahoru
rychetsky Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.dub.2009 v 07:27
Tohle mi naprosto bohatě postačí pro to co potřebuji.
Děkuji Vám za radu...
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5080:Ctrl+V vloží text natočený.
Tip 7399:VIPPřevodník GPS souřadnice na S-JTSK.
Tip 6859:Přehled různých podob ikon USS v AutoCADu.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 4907:Uživatelská ikonka 3D kurzoru souřadného systému.
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,427 sekund.