ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenowms jako xref

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
aurum Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 22.zář.2008
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Map 3D 2017
Stav: Offline
Bodů: 141
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: wms jako xref
    Zasláno: 21.zář.2009 v 15:35
Map2009
Je možný následující postup? Uložím si "prázdný" výkres bez entit, v kterém si definuji wms připojení, např. na katastralní mapu. Uložím - a.dwg. V panelu úloh vidím vedle základni mapy i vrstvu wms_1. Při dalším otevření se mapa KN většinou hned nezobrazí, je třeba zadat volbu převzorkovat rastr. Tedy tento výkres funguje.
Je možné tento výkres připojit k jinému výkresu (b.dwg) jako xref? Pokud tak učiním, v b.dwg, ke kterému to připojím, se v panelu úloh vrstva wms_1 nezobrazuje, je tam jen "základní mapa". Pokud otevřu přehled xref (připojených prvků), jsou tam vedle a.dwg připojeny i obrázky odpovídající těm, které jsou v a.dwg - "bez odkazu" - ale mapa KN se nezobrazí. Stejně tak, tj. "bez odkazu" jsou evidovány tyto obrázky (PNG) v a.dwg, nicméně tam se zobrazují.
Tedy abych to shrnul. Je možné můj a.dwg, připojit jako xref do b.dwg tak, aby se tam zobrazovala ta katastrální mapa?

Upravil aurum - 21.zář.2009 v 15:37
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Bodů: 1642
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.zář.2009 v 09:46
Dobrý den,
myslím že to trochu lámete přes koleno. Myslím, že WMS služba by měla být připojena vždy v hlavním výkresu.

Spoustu těchto starostí by jste si ušetřil s použitím naší utilitky Plex.Earth Tools.
Martin Folber
Zpět nahoru
aurum Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
Map 3D 2017
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.zář.2009 v 10:55
Trochu to přes kolenu lámu, uznávám. Nicméně při problému se zobrazovaním vrstev (wms nad čárama pod čárama) jste mi doporučil dát wms do samostatného výkresu a pak ho xrefnout. A to mi nefunguje. Ještě chvíli mne to bude trápit a budu se muset na tu vaši utilitku podivat :o).
Jde mi o to, že u kolegy na 2008 nám to nějak nejde připojit, takže to praktikujeme tak, že to připojím u sebe, uložím, a jemu to poté funguje bez problémů. Chtěl jsem mu jednotlivé používané tématické připojení wms - výkresy (kde je wms nadefinováno) vytvořit u sebe, aby si to mohl kdykoliv xrefnout a ještě by to vyřešilo to vykreslování.

Upravil aurum - 22.zář.2009 v 11:00
Zpět nahoru
ARKANCE support
ARKANCE support

Používám:
AutoCAD Civil 3D
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.zář.2009 v 11:13
Tak to ano. Spíš bychom, ale měli vyřešit problém WMS služby u kolegy, proč mu to nejde připojit... Ty Plex.Earth určitě zkuste a uvidíte, že to hodně zpříjemní práci.  :) Není nad to mít katastrálky jako obrázky. Jsou snadno přenositelné, kolega s tím nebude mít problém a pomůžete si i s pořadím zobrazování...a vykreslením.
Martin Folber
Zpět nahoru
aurum Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
Map 3D 2017
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2009 v 10:27
Rád bych požádal o radu ohledně připojení wms do Map2008. Mam pravděpodobně problém se souřadnicemi. Ve 2009 se po vybrání cesty zobrazí tabulka jednotlivých hladin, které můžu připojit a dále tam jsou položky, formát obrázku, kód CS serveru (tam vybírám EPSG:102067), následuje kód CS hladiny (standartme nastaven na LL84), po zadání kódu CS serveru se změní na <neznámé>. A vše funguje jak má. Když připojení definuji ve 2008 - zobrazí se tabulka, kde je seznam hladin, ale jediná položka, která je za názvem té hladiny, je souřadnicový systém nastavený na LL84. Pokud na tuto hodnotu kliknu, otevře se okno - Upravit kontextové prostory, kde mám možnost vybírat z různých hodnot. mimo jiné mohu vybrat prostor EPSG:102067 s hodnotou souřadnicového systému <neznámý>.  Pokud potvrdím ok, souřadnicový systém zůstane na hodnotě LL84 a rastrový obrázek se sice připojí - vznikne jeho hladina, ale není zobrazen a pravděpodobně někde lítá. V tabulce kontextových prostorů, můžu přiřadit souřadný systém dle libosti (a já nevím, který vybrat), každopádně tady jsem se zaseknul a v Acad Map2008 se mi to připojit prostě nedaří. Díky za nápady...
Zpět nahoru
ARKANCE support
ARKANCE support

Používám:
AutoCAD Civil 3D
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2009 v 10:49
Dobrý den,
2008 mám jen na domácím stroji, jakmile se na něj dostanu. Zkusím se na to podívat. Mezitím snad pomohou ostatní.
Martin Folber
Zpět nahoru
binter Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems - Autorizovaný dealer Autodesk
Arkance Systems

Přihlášen: 13.kvě.2005
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCAD Map, AutoCAD 360
Bodů: 31
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2009 v 23:08

Dobrý den,

bohužel AutoCAD Map 3D 2008 (platí i pro Civil a Topobase) tam má chybu, která je opravena ve verzi 2009. Problém je v tom, že nelze pro hladinu WMS vybrat souřadný systém.

Nepracuje tam správně ani transformace do JTSK. Pokud si nastavíte JTSK, pak se vám obrázek z WMS umístí sice do správných souřadnic, ale nedojde k jeho deformaci. Tedy v daném případě bude WMS (WGS-84) „placatější“ než data v S-JTSK natolik, že je to nepoužitelné. Tato chyba je opravena myslím až verzí 2010. Transformace funguje správně u vektorových dat i ve verzi 2008.

S pozdravem Honza Binter

Zpět nahoru
KisserWolf Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 29.čvc.2008
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
C3D 2009
Bodů: 39
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.dub.2010 v 12:04
Na wms služby používám program OpenJum který umí uložit  danou vrstvu se souborem který obsahuje světové souřadnice (png, jpg) obrázek jde v max rozlišení 3800x pix a lze to lehce importovat ve světových souřadnicích do cadu přes MAPIINSERT, třeba to někomu pomůže.Wink
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5062:Použití WMS dat v AutoCAD Map 3D a Civil 3D.
Tip 6901:Využití WMS služeb v aplikaci Google Earth.
Tip 8981:Jak vytvořit vlastní WMS server s výkresy či mapami?
Tip 10120:Nefungující připojení na WMS zdroj dat v Civil3D 2015.
Tip 8619:Využití aktuálních WMS zdrojů map ČÚZK (ZABAGED a další).
Tip 10392:VIPNelze připojit WMS služby ve standardním uživatelském profilu.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,269 sekund.